La prestigiosa revista científica GUT tria una recerca de la UPF i l’IDIBGI sobre l’addició al menjar com el millor article de l’any

La revista GUT, prestigiosa publicació mèdica mensual, ha triat un estudi recent de la UPF i l’IDIBGI com el “Millor article de GUT 2024”. Es tracta de la recerca ‘Gut microbiota signatures of vulnerability to food addiction in mice and humans’ coliderada pel catedràtic de la UPF, Rafael Maldonado, on s’identifica una relació entre la composició de la microbiota intestinal i la predisposició d’una persona a desenvolupar una addicció al menjar. Alhora, també identifica el paper beneficiós d’un bacteri anomenada Blautina que pot ajudar a prevenir l’addicció. Gut és la revista de la Societat Britànica de Gastroenterologia i la publica BMJ (British Medical Journal), una de les revistes mèdiques generals més antigues del món. 

«La tria de la nostra recerca com a millor article publicat per la prestigiosa revista Gut d’aquest 2024 representa un reconeixement d’enorme prestigi del qual ens sentim extremadament orgullosos», assegura Rafael Maldonado. I afegeix: «aconseguir la publicació dels nostres resultats en aquesta prestigiosa i exigent revista va representar», El catedràtic de la UPF i colíder de la recerca admet que «el fet d’aconseguir ara ser distingits com el millor article d’entre els centenars d’articles publicats per aquesta revista aquest any suposa un difícil i inesperat èxit que, sens dubte, ampliarà l’impacte i la difusió dels nostres estudis que han permès identificar una possible nova estratègia terapèutica per a l’abordatge dels trastorns alimentaris que tant impacte tenen a la nostra societat”.

L’article ajuda a comprendre millor el vincle entre aquesta alteració conductual i la microbiota intestinal. També permet avançar cap a tractaments futurs d’aquesta addicció i de trastorns alimentaris associats basats en els microbis beneficiosos, que podrien passar per la creació de suplements alimentaris. A més de Rafael Maldonado, a la recerca també hi han participat el catedràtic de la Universitat de Girona, cap de grup de l’IDIBGI i el CIBERObn i coautor de l’estudi, Dr. José Manuel Fernández-Real; el Dr. Jordi Mayneris-Perxachs, cap de grup de l’IDIBGI i co-primer autor de l’estudi; i Elena Martín-García, investigadora del Laboratori de Neurofarmacologia-NeuroPhar de la UPF i professora del Departament de Psicobiologia i de Metodologia de les Ciències de la Salut de la UAB.

Notícies relacionades

Article de referència: Samulėnaitė S, García-Blanco A, Mayneris-Perxachs J, et al Signatures de la microbiota intestinal de vulnerabilitat a l’addicció als aliments en ratolins i humans. Gut 2024;73:1799-1815.

https://gut.bmj.com/content/73/11/1799.citation-tools