La vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha subratllat que la Generalitat actua de manera urgent per a atallar la catàstrofe generada per la DANA i, per això, ha tramitat “més de mig centenar contractes d’emergència per a atendre les diferents tasques de reconstrucció en les zones afectades per un valor de 237,8 milions d’euros, les adjudicatàries de les quals ja estan treballant en les zones afectades”.
Així ho ha manifestat la portaveu del Consell durant la seua intervenció davant els mitjans de comunicació per a informar sobre les actuacions que està realitzant la Generalitat per a avançar en la recuperació dels municipis afectats, després de tres setmanes des que es va produir la riuada.
Contractes d’emergència
La Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda ha formalitzat set contractes per valor de més de 7 milions d’euros per a tasques de neteja i reposició d’equip i material bàsic en els centres socials de la zona afectada, subministraments de primera necessitat, neteja, servici de menjar, reparacions i acollida integral de desplaçats.
A esta xifra cal unir altres 2,9 milions d’euros en altres 13 contractes subscrits per l’Entitat Valenciana d’Habitatge per a dur a terme actuacions de salubritat, neteja i reparació en el parc immobiliari públic en la zona afectada.
Per la seua banda, la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha adjudicat un total de 9 contractes d’emergència per un import conjunt de 74,62 milions d’euros per a obres de reparació en diferents punts de les carreteres CV-33, CV-36, CV-37, CV-41, CV-42 CV-403, CV-50 i CV-515 a Picanya, Torrent, Alaquàs, Aldaia, Cheste, Algemesí, Vilamarxant, Real i Montroi.
A estes accions se sumen els 22 contractes a 26 empreses que ha subscrit Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana per un import total de 51,3 milions d’euros en diferents actuacions que van des de la neteja del lloc de comandament de València Sud fins a la reposició de ferramentes dels tallers, reparació de la platja de vies o la rehabilitació del pont ferroviari sobre el barranc del Poio al seu pas per Paiporta.
A més, l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals, l’EPSAR, ha subscrit contractes per valor de 100 milions d’euros per a obres d’emergència en les depuradores i la xarxa de col·lectors afectada per les riuades amb especial atenció a Cheste, Chiva, Riba-roja de Túria, Torrent, Picanya, Paiporta i Buñol a on es van detectar 28 punts crítics que precisaven especial atenció.
Per la seua part, la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha tramitat un total de 4 contractes d’emergència amb altres tantes empreses per valor d’1,9 milions d’euros per a dur a terme tasques de neteja de vials i accessos a polígons industrials, transport gratuït de treballadors a eixes àrees, el servici d’agents de proximitat industrial i per a la reparació del subministrament elèctric a l’interior d’edificis de vivendes.
La portaveu del Consell ha explicat que s’ha optat per esta via “per a accelerar el màxim possible els tràmits administratius i actuar immediatament sobre el terreny”.
“La Generalitat -ha insistit- està desplegant al màxim les seues capacitats administratives i de gestió per a actuar amb la major celeritat possible en les zones afectades i seguirem a este ritme en les labors de reconstrucció per a intentar tornar a la normalitat al més prompte possible”.
A això cal unir les accions de reparació i condicionament de centres sanitaris, col·legis, instituts i instal·lacions judicials “que s’estan executant amb recursos propis de la Generalitat i per a les quals no han sigut necessària la contractació externa, a excepció del contracte d’emergència per valor de 675.000 euros per a habilitar un servici especial de transport escolar en els municipis afectats, que ha fet la Conselleria d’Educació”.
Nova oficina PROP
Una de les novetats que ha destacat la vicepresidenta en la seua intervenció és la posada en marxa este mateix dimarts d’una nova oficina pròpia temporal PROP-DANA de la Generalitat a Massanassa, per a facilitar a la ciutadania afectada per la riuada els seus tràmits amb l’Administració autonòmica.
En esta oficina PROP, situada en el carrer Major, 15, de Massanassa, es prestaran per part de la Generalitat els servicis d’acollida i orientació, informació administrativa general, emissió de certificats de firma electrònica de la Generalitat, registre Cl@ve i assistència en matèria de registre.
Així mateix, s’ha posat en marxa un assistent conversacional (bot) amb capacitat de contestar les preguntes que puga fer la ciutadania des del portal SOMSOLIDARITAT (https://somsolidaritat.gva.es/). “L’assistent contestarà sobre qualsevol contingut genèric del portal i sobre les ajudes destinades a pal·liar els efectes de la riuada en els habitants dels municipis afectats”, ha explicat.
Incorporació progressiva de l’alumnat
La vicepresidenta també ha avançat que este dimarts ha obert les portes el CEIP Padre Manjón de la pedania de la Torre, a València i “es treballa perquè la reubicació dels alumnes siga en centres del mateix municipi”, en referència als alumnes de l’IES la Sènia de Paiporta, que estan incorporant-se de manera progressiva a l’IES Andreu Alfaro de la mateixa localitat, o els alumnes de l’Escola Infantil La Font de la Rosa d’Aldaia, que arribaran en els pròxims dies al CEIP El Rajolar també a Aldaia.
Al respecte, ha recordat que l’alumnat desplaçat del seu centre educatiu disposa d’ajudes de menjador, tant si era usuari d’este servici com si no, i també comptarà amb transport escolar l’alumnat i personal dels centres, si la reubicació així ho requerix.
Totalitat de centres de salut en funcionament
Amb l’obertura del centre de salut d’Alaquàs, ja estan en funcionament els 57 centres de salut de la zona afectada i romanen oberts 3 punts d’atenció sanitària extraordinària a Aldaia, Beniparrell i Riba-roja de Túria. També hi ha 403 farmàcies operatives de les 421 afectades, “la qual cosa suposa que ja han obert les portes el 95 % de les farmàcies”, ha destacat Camarero.
Vivenda
Sobre l’actualització de les inspeccions, la portaveu ha indicat que la unitat d’avaluació de danys en catàstrofes, coordinada per l’Institut Valencià de Vivenda, compta amb 4.521 expedients oberts en 30 municipis. D’estos, hi ha 987 expedients finalitzats, i s’ha procedit al desallotjament de 489 vivendes per problemes estructurals i 1.651 declarades com no habitables. A més, s’ha establit la necessitat de demolició de 104 vivendes.
Dins del contracte per a la reparació de les vivendes públiques afectades, les actuacions en l’edifici de la Torre preveuen extracció d’aigua, desenrunament i rehabilitació d’instal·lacions i zones comunes, que ascendixen a 894.000 euros.
Sobre esta acció, la vicepresidenta ha confirmat que es condicionarà en diverses fases, després d’una avaluació amb els tècnics i amb l’objectiu de posar-les a disposició com més prompte millor. D’esta manera “hi haurà una primera fase amb 20 vivendes i la resta, fins a les 185 del complex, s’aniran habilitant progressivament”.
Reallotjament social temporal
A més de les 98 persones que romanen en el Centre d’Atenció Temporal d’Emergència (CATE) de Burjassot, s’han habilitat 50 places com a alberg temporal i urgent a l’Hospital La Fe, en el qual ja hi ha 11 persones, “encara que la rotació i moviment en este centre és molt més alt, per la qual cosa la xifra d’allotjats variarà sovint”, ha puntualitzat Camarero.
Cal dir que estos allotjaments es duen a terme com a suport als servicis socials dels ajuntaments, que són els qui avaluen i informen de la situació, perquè no compten amb recursos per a oferir als seus veïns.
A més, l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha) ha contractat un nou equip de treballadors socials per a donar suport a les unitats de convivència que requerisquen una vivenda.
Segons ha assenyalat la consellera, “este equip estarà en contacte directe amb els ajuntaments de les zones afectades per a canalitzar les demandes de les unitats de convivència afectades i donar resposta a la major celeritat possible”.
Rehabilitació de 49 infraestructures locals
Quant a recuperació de la mobilitat i de les infraestructures danyades, la vicepresidenta del Consell ha indicat que la Generalitat assumirà la rehabilitació de 49 infraestructures locals danyades per les inundacions amb l’objectiu de reparar d’urgència les diferents vies, passarel·les i ponts, després de ser acceptada la proposta presentada al Govern.
Per a això, “ja s’està contactant amb alcaldes per a restablir vies, passarel·les i altres infraestructures com més prompte millor” i el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible durà a terme altres 36 actuacions en els municipis afectats.
Atenció veterinària
Susana Camarero ha anunciat també l’ampliació del pla d’atenció animal amb nous punts d’atenció veterinària gratuïta a Benetússer i Paiporta, que se sumen als ja existents a Catarroja i Benetússer, gestionats de manera coordinada amb el Col·legi Oficial de Veterinaris de València, a més de continuar el treball de recuperació progressiva dels punts d’atenció habituals.
Retirada prioritària de residus
L’operatiu especial de retirada de residus continua treballant, arriba ja a les 17.000 tones diàries i ha evacuat 90.000 tones d’estris i voluminosos.
Susana Camarero ha ressenyat que la retirada de residus és “prioritària per a evitar possibles problemes de salut pública”, per la qual cosa la Generalitat i la Diputació de València han posat en marxa un pla per a la retirada dels llots que s’acumulen en garatges, buits d’ascensor i soterranis privats, a més de l’extracció d’estos residus de la xarxa de sanejament en els municipis afectats per les inundacions.
Els municipis en els quals s’aplicarà el pla de retirada en soterranis garatges i buits d’ascensor són Albal, Catarroja, Alfafar, Massanassa, Paiporta, Picanya, Benetússer i Sedaví i, en este sentit, la Diputació realitzarà huit contractes d’emergència per a poder retirar estos residus amb caràcter urgent i així contribuir a la recuperació de la normalitat.
Respecte a l’extracció i retirada de llots, 143 camions es troben treballant en les zones afectades per a avançar en la millora de les conduccions i claveguerams, que com saben es coordina amb gestors d’aigua, bombers, l’UME, el CSIC i tots els integrants del protocol activat referent a això.
En eixa línia, Camarero ha assenyalat que s’estan executant treballs per valor de 100 milions d’euros per a reparar les avaries de col·lectors i depuradores i restablir l’evacuació de les aigües residuals dels municipis afectats per la riuada.
Sobre la magnitud del dany i el pla perquè tornen a estar útils tots els col·lectors, Camarero ha posat com a exemple el col·lector Horta Sud, que té 591 km i, d’estos hi ha 302 km afectats. “Una quantitat que podria arribar des de València a Barcelona i que suposa el 50 % de la xarxa”. En casos com Paiporta, 76 dels 78 quilòmetres està afectat, la qual cosa implica la pràctica totalitat.
Per a l’adequació, s’estan revisant manualment les 6.000 trapes de col·lectors que hi ha i que estan situades cada 50 metres.
En matèria de salubritat, també es continua avançant en el pla de fumigació contra la proliferació de mosquits, que este dimarts ha començat a Beniparrell, Catarroja i Benetússer.
Ajudes a persones afectades
La responsable de Servicis Socials i portaveu del Consell s’ha referit a les ajudes a les persones afectades en el marc del primer decret de 200 milions d’euros per a pal·liar la pèrdua de béns de primera necessitat de les vivendes, que implica una prestació de 6.000 euros per vivenda.
Així, ja s’estan tramitant 23.225 sol·licituds, de les quals ja se n’han resolt i pagat 1.090 fins a este dimarts, la qual cosa suposa que ja han sigut pagats 6.540.000 euros en ajudes per a béns de primera necessitat. A més, s’ha demanat més informació per a esmenar 2.163 sol·licituds, que estan pendents de documentació per a ordenar el pagament, ha detallat Susana Camarero.
Les ajudes al lloguer, que preveuen una partida de 50 milions d’euros per a persones afectades que necessiten trobar una vivenda durant un temps determinat, sumen ja, des del 15 de novembre, 246 sol·licituds.
Suport a l’ocupació
En matèria d’ocupació, Camarero ha assegurat que “busquem constantment el suport a empreses i treballadors per a esmorteir la situació i buscar la recuperació com més prompte millor”.
Fins hui, s’ha presentat un total de 1.699 ERTOs, dels quals s’han resolt favorablement 1.449 expedients, que afecten 15.832 persones treballadores.
A més, ha afegit, des de la Generalitat s’ha sol·licitat al Govern central la posada en marxa del pla d’ocupació Reactiva’t, que permetrà que els municipis afectats “puguen contractar persones desocupades per a treballar en els mateixos ajuntaments”.
Segons Camarero, este programa “possibilitarà que els municipis puguen comptar amb mà d’obra per a fer tasques de reconstrucció i, d’altra banda, oferir una oportunitat laboral a persones que s’han quedat sense ocupació”. Labora calcula que esta mesura pot oferir treball a 1.500 persones i estaria dotada amb 50 milions.
Igualment, s’ha demanat al Govern d’Espanya la posada en marxa del Bo Relleu i ajudes a la segona oportunitat per a autònoms a fi de facilitar la continuïtat del negoci més enllà de la vida laboral del seu promotor i fomentar la transmissió de l’activitat mitjançant el seu traspàs.
La vicepresidenta ha subratllat que les ajudes a la segona oportunitat pretenen impulsar la recuperació i millora de la competitivitat mitjançant inversions relacionades directament amb el seu negoci.
En la mateixa línia d’activar recursos per a la reconstrucció, la Generalitat ha demanat al Govern espanyol posar en marxa plans de formació enfocats a professionals que “es necessitaran per a la reconstrucció de la zona, per exemple, professionals de la construcció o de la fusta i moble”.
Actuacions en polígons industrials
Respecte a les actuacions dutes a terme en els polígons industrials, Susana Camarero ha destacat que es continua actuant per a la recuperació de tots: “Este mateix dimarts hem publicat una modificació en la convocatòria d’ajudes per a la millora d’àrees industrials que preveu un increment fins al 100 %, davant del 70 % i 80 % actual, de les subvencions concedides als polígons afectats directament per la riuada”.
Es beneficiaran un total de 31 àrees empresarials de 16 municipis de la província de València.
Esta modificació també preveu la possibilitat de modificar les actuacions subvencionables per a adaptar-les a la reconstrucció de les infraestructures danyades.
Suport al sector primari
En la seua compareixença, la vicepresidenta també ha declarat que, des de la Generalitat, “anticiparem més de 10,7 milions d’euros en concepte d’ajudes agroambientals de la PAC per als titulars d’explotacions agràries i ramaderes afectats per la riuada”.
Amb esta mesura, el Consell preveu beneficiar més 5.200 titulars d’explotacions que han patit greus danys.
D’altra banda, donada la gran quantitat de canyes, pals, mala herba i residus que encara es troben en els llits i barrancs, “instem la Confederació Hidrogràfica del Xúquer a autoritzar, amb la major celeritat possible, els ajuntaments a realitzar la retirada i neteja d’estes restes, tant en la zona afectada com en altres llits a on no s’ha fet”, ha dit Camarero.
Segons la vicepresidenta, “és necessari que els responsables municipals compten amb més autonomia per a intervindre en la neteja d’estes zones, especialment en situacions d’emergència”.