La Fundació Miró Mallorca tanca el 2024 amb un increment del 24,5 per cent en el nombre de visitants i prepara per al nou any la gran exposició ‘Paysage Miró’

El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, presenta la nova programació de l’espai, on destaca aquesta mostra, que acollirà obres provinents del Museo Nacional Reina Sofia, entre d’altres equipaments culturals 

Palma, 13 de gener de 2025. El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha presentat aquest dilluns els principals projectes expositius que ha previst la Fundació Miró Mallorca amb vistes a l’any 2025, i, a la vegada, ha fet balanç de l’evolució de les dades sobre les visites registrades al llarg de l’exercici anterior.

En aquest sentit, val la pena destacar que en el transcurs del 2024 les diferents mostres i activitats culturals que tingueren lloc a la seu de la Fundació es saldaren amb més de de 76.200 participants (concretament, 76.243). Aquesta xifra implica un augment del 24,5 per cent en relació a 2023, sent abril, agost i octubre els mesos amb major afluència.

La convocatòria informativa, que ha comptat també amb la presència del coordinador general de Cultura i Turisme, Fernando Gómez de la Cuesta, i la directora de la Fundació Miró Mallorca, Antònia Maria Perelló, ha servit igualment per constatar el ressò que les propostes de l’entitat obtenen entre el públic provinent dels països nòrdics (Suècia, Noruega i Dinamarca) i els ciutadans originaris de Regne Unit, Estats Units, França i Alemanya, si bé s’observa un increment més que perceptible en la quantitat de residents locals que acudeixen a la Fundació, especialment en el darrer tram de l’any, de setembre a desembre. 

Arran d’aquestes dades, el regidor de Cultura ha fet incís en “la gran projecció nacional i internacional” de la Fundació, i ha agraït “la magnífica feina” duta a terme per la nova directora i el seu equip des de la seva presa de possessió, el passat mes de maig.

En paraules de Javier Bonet, “l’objectiu no és altre que reivindicar el paper de la Fundació Miró Mallorca com a eix neuràlgic de la producció i la divulgació de la cultura a Palma, centrada en Joan Miró com a figura de referència de la ciutat on va crear bona part de la seva obra universal”.  
Al mateix temps, el primer tinent de batle de Cort ha indicat que la Fundació Miró “està destinada a desenvolupar un paper cabdal en el procés que ha de derivar en la consecució de la capitalitat cultural de Palma per a l’any 2031”.

Precisament, l’obra de Joan Miró és la protagonista d’una de les exposicions més destacades de 2025, ‘Paysage Miró. De les trobades i de l’atzar en Miró’, que reunirà, al denominat ‘Espai Estrella’, creacions provinents del Museo Nacional Reina Sofia, a Madrid, i de la Fundació Miró de Barcelona, a més de peces cedides per Es Baluard-Museu d’Art Contemporani de Palma i d’altres aportacions que formen part del fons de la Fundació Miró Mallorca. 

Aquesta mostra, destinada a convertir-se en un dels grans esdeveniments culturals del nou any a la capital de les Illes Balears, acollirà també obres d’altres artistes de dimensió mundial, com ara Picasso, Calder, Klee, Duchamp, Bréton o André Masson, tots ells creadors de referència per a Miró.
A més de posar l’accent en la projecció d’aquesta mostra, la directora de la Fundació ha defensat la necessitat de “donar continuïtat a la línia de coherència” que, en la seva opinió, ha marcat els primers mesos de la nova etapa de l’entitat. 

Igualment, Antònia Maria Perelló ha reafirmat l’aposta per dotar a cada un dels espais de la Fundació de “la seva pròpia identitat, seguint la línia de feina que s’ha començat a impulsar aquest darrer any”.
D’aquesta manera, l’Espai Zero es centrarà de manera preferent en els joves artistes i els comissaris.

Així, l’autor felanitxer, de 30 anys d’edat, Biel Llinàs, guanyador d’una de les beques Pilar Juncosa, presentarà, a principis del mes d’abril, el projecte ‘Palaus de la memòria’, comissariada per Beatriz Escudero. La mostra es podrà visitar fins el 31 d’agost.

Una segona exposició prevista a l’Espai Zero arribarà de la mà de la l’artista d’ascendència eivissenca Stel·la Rahola Matutes, amb el títol ‘La biblioteca’. El projecte forma part de la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani de la Generalitat de Catalunya i consta de 2.000 peces de vidre bufat que procedeixen de tallers artesans i que han estat rebutjades a causa dels seus defectes. 

En relació a l’Espai Cúbic, cal recordar que l’exposició ‘Calder & Miró. Convidats’ es pot visitar fins el 30 de març i, posteriorment, a partir del 10 d’abril, serà el torn de Rosa Tharrats, creadora nascuda el 1983 que ha compartit exposició amb Imi Knoebel, Albert Serra i Jordi Colomer, entre d’altres artistes, a més d’haver estat present en mostres col·lectives, com ‘Apunts per un incendi als ulls’, presentada al MACBA de Barcelona.

Tharrats construeix obres caracteritzades pels contrastos i estudia, de forma intuïtiva, patrons de la natura mitjançant tot tipus de materials naturals o artificials. Li interessen especialment les relacions orgàniques entre dits materials i els éssers humans, així com les interaccions entre elements minerals, vegetals i industrials.

També a l’Espai Cúbic, el jove creador palmesà David Oliver, conegut amb el nom artístic de  GripFace, compartirà amb el públic de la Miró l’experiència d’una generació que ha sortit a patinar pels carrers de Palma, llegeix còmics i veu anime.

Autor de projectes com ‘Not rented to humans’ o ‘Black rubbish is the future’, la intenció de GripFace és dur a terme una instal·lació que reflectirà el seu malestar amb l’autodestrucció del nostre planeta.
L’Auditori, incorporat com espai d’exposició especialment dedicat a l’art contemporani, acollirà les creacions d’artistes que tenen en el vídeo art o el cinema les seves formes d’expressió preferents. 

A més de l’activitat signada per Max de Esteban, que es mantindrà oberta fins el 23 de març, convé ressaltar el projecte encapçalat per l’autor nascut a Cartagena i radicat a Barcelona Fito Conesa, amb propostes sonores i audiovisuals vinculades a la història o la geografia.

En el cas de la Fundació Miró Mallorca, Conesa donarà a conèixer un conjunt de vídeos i comptarà amb la col·laboració de la coral de la UIB, a més de fer servir l’orgue del Casal Balaguer. L’exposició s’inaugurarà el 3 d’abril i es podrà visitar fins el darrer dia del mes d’agost. 

Seguidament, a partir de l’11 de setembre, l’artista basca Mabi Revuelta presentarà, també a l’Auditori, el projecte ‘La máscara habitada’, guanyador del Premi de Creació Pilar Miró de l’any passat. Es tracta d’una pel·lícula enregistrada a l’estudi de Son Boter i que aprofundeix en el procés creatiu de Joan Miró.

Als seus 57 anys, la trajectòria professional de Revuelta ha estat marcada per la seva participació en mostres dutes a terme en espais tan prestigiosos com el Guggenheim, a Bilbao; l’ISCP, a Nova York, o les seus de l’Institut Cervantes de Pequín i Tòquio.

Paral·lelament a les propostes expositives, la programació de la Fundació Miró Mallorca per a 2025 incorpora altres activitats, com ara el concert que, aquesta mateixa setmana, el 16 de gener, protagonitzarà Jesús ‘Chuchito’ Valdés. 

L’artista nascut a L’Havana, fill de Chucho Valdés i net de Bebo Valdés, estrenarà a Palma la ‘Suite Mironiana’, inspirada en l’obra de Joan Miró i que tracta de reflectir la seva connexió amb l’illa, fusionant les arrels cubanes amb les influències de la música clàssica i el jazz. 

El mes vinent, concretament el 21 de febrer, el compositor Hèctor Parra, en col·laboració amb el poeta Arnau Pons i la pianista Imma Santacreu, presentaran ‘Constel·lacions Miró’, un cicle poètic i musical que explora les tècniques especials de piano i els poemes de Pons per connectar-ho amb les ‘Constel·lacions’ que Miró va crear entre 1939 i 1941.

Altres esdeveniments programats per enguany són el II Simposi Internacional sobre l’obra de Joan Miró, conduït pel comissari Enrique Juncosa; la nova edició del Palma Dansa, durant els mesos d’abril i maig; el recital del tenor Antoni Lliteres, la soprano Marta Bauzà i el pianista Jesús Blanco (31 de maig); la festa lúdica de Sant Joan; el concert del pianista rus Boris Berman (4 de juliol), amb obres de John Cage i Claude Debussy, dos dels compositors predilectes de Miró; el recital de Fahmi Alqhai amb la ballarina Patricia Guerrero, sota el títol de ‘Paraíso perdido’ (1 d’agost), o la gala de lliurament dels Premis i Beques Pilar Juncosa 2025.

Deja un comentario