La Fira Destaca 2024 incideix en l’aposta per la ciència, la innovació i la tecnologia per al progrés social i econòmic La fira, referència en transferència de coneixement científic i tecnològic, ha iniciat aquest matí la seua marxa a Vila-real en el seu desè aniversari

La Fira Destaca 2024 s’ha inaugurat aquest matí al Centre de Congressos, Fires i Trobades de Vila-real. La fira líder en la transferència de coneixement científic i tecnològic de la Comunitat Valenciana ha iniciat la celebració del seu desè aniversari en un context marcat per la solidaritat i el suport a les persones afectades per la DANA.

La jornada d’obertura ha comptat amb la participació del vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica de la Universitat Jaume I, David Cabedo; el diputat provincial de Promoció Ceràmica, Vicente Pallarés; el director de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real, Juan Carda, i la vicealcaldessa de l’Ajuntament de Vila-real, Maria Fajardo, a més d’altres autoritats.

En primer lloc, el vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo, ha assegurat que «la Fira Destaca és un aparador d’innovació a la província, però sobretot és un espai de reunió d’experts per a avançar en innovació i, per tant, en el tan necessari creixement econòmic sostenible». «Cal continuar apostant per la col·laboració entre institucions, universitats i empreses», ha afegit el vicerector.

Seguidament, ha pres la paraula el director de Fira Destaca i de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l’UJI, Juan Carda, qui ha manifestat que «la innovació és el motor que impulsa el nostre territori a un futur millor». «En moments d’adversitat com aquests, la ciència i la innovació són elements claus per a avançar i desenvolupar noves tecnologies que ens ajuden a afrontar-los», ha apuntat Carda.

A continuació, el diputat provincial de Promoció Ceràmica, Vicente Pallarés, ha ressaltat la labor de la fira i la importància de la innovació i el coneixement per al progrés i l’economia de la província.

Per la seua part, la vicealcaldessa de Vila-real, Maria Fajardo, ha tingut també unes paraules de solidaritat i condol per les víctimes de la DANA i ha ressaltat que «precisament en moments com aquests resulta evident la necessitat de continuar apostant per la ciència, la innovació i la tecnologia, que ens poden donar respostes per a gestionar i prevenir aquestes catàstrofes». Fajardo ha incidit en el fet que Vila-real va ser pionera a la província fa més de 10 anys a convertir-se en Ciutat de la Ciència i la Innovació, «un camí al qual s’han sumat més municipis de la nostra província i que hem recorregut de la mà de la Càtedra d’Innovació Ceràmica de l’UJI, centres d’investigació, empreses i institucions per a fomentar un ecosistema innovador que permeta el progrés social i econòmic».

A més, ha agraït el treball de la Càtedra, amb el seu director Juan Carda al capdavant, i ha ressaltat que després de 10 anys, la Fira Destaca «s’ha consolidat com un esdeveniment de referència per a facilitar la transferència científica, tecnològica i el coneixement des de la universitat al teixit empresarial i també per a despertar l’interès científic entre els nostres joves i formar als científics del futur».

L’acte s’ha tancat amb la conferència inaugural «La catàlisi com a motor de la química sostenible» de Javier Pérez Ramírez, catedràtic d’Enginyeria de Catàlisi en el Swiss Federal Institute of Technology (ETH) a Zurich, Suïssa, que ha actuat com a país convidat.

En acabar la conferència, les autoritats han visitat els diferents estands expositius.

Més de 60 experts i la innovació com a mecanisme social
L’edició d’enguany compta amb més de 60 experts que compartiran coneixements sobre ciència i innovació fins divendres que ve, 8 de novembre.

A més, per primera vegada hi estaran presents els municipis de la xarxa Innpulso de Ciutats de la Ciència i la Innovació.

Una altra novetat destacada és la posada en valor de la innovació com a mecanisme per a abordar temàtiques socials i que s’ha vist reflectida en la primera taula de reptes de la Fira Destaca, dedicada a la innovació social, amb el títol de «Fenomenologia del migrant a Europa amb Àfrica i a Sud-amèrica: una anàlisi comparativa».

També se celebraran altres dues taules de reptes: «Necessitats energètiques per a la indústria» i «Ecosistema innovador i infraestructures».

A les diferents taules, conferències i sessions se sumen el lliurament dels Premis Fundació Globalis i els VI Premis ATC Impulsa, entre altres qüestions.

Així mateix, com cada edició hi haurà un espai per a l’impuls de les empreses emergents (start-up) i el seu finançament.

Finalment, des del dilluns està en marxa la secció divulgativa de la Fira, per la qual passaran fins a 18 centres escolars de tots els racons de la província.

 

Més informació