El subdirector general d’Impostos sobre el Consum, Ricardo Álvarez, va exposar els principals canvis fiscals per a aquest exercici
La Facultat de Dret, en col·laboració amb el despatx d’advocats Cuatrecasas, va celebrar dimarts passat, 20 de maig, una nova edició del seminari web centrat en l’actualitat tributària en matèria d’IVA. La sessió la va dirigir Ricardo Álvarez, subdirector general d’Impostos sobre el Consum de la Direcció General de Tributs, acompanyat per Meritxell Yus, sòcia de Cuatrecasas, i el Dr. Salvador Durany, director del màster en Planificació i Assessorament Jurídic-Fiscal (MAF), els quals van presentar la jornada i van contextualitzar els principals punts tractats.
Durant la seva intervenció, Álvarez va abordar les principals novetats en matèria d’IVA per a aquest any 2025. Entre les novetats, va destacar la fi de la rebaixa temporal de l’IVA a determinats aliments bàsics, que des de l’1 de gener han tornat a tributar al tipus superreduït del 4 %. També va subratllar la nova inclusió de l’oli d’oliva en aquest tipus superreduït, una mesura orientada a contenir els preus de consum.
Un altre dels temes clau de la xerrada va ser el repàs de les novetats derivades del projecte Vida (VAT in the digital age), impulsat en l’àmbit comunitari, i el calendari d’implementació del projecte.
Així mateix, el subdirector general va comentar les mesures de digitalització en marxa, com la que afecta els requisits que han de complir els sistemes i programes de facturació, coneguda col·loquialment com a “sistema Veri-factu”, i l’estat del projecte sobre la facturació electrònica obligatòria.
Al seminari, van assistir-hi estudiants del màster i del postgrau en Assessorament Fiscal (MAF i PAF), així com professors i professionals de l’àmbit tributari.
La Facultat de Dret manté des de fa anys aquesta línia de formació especialitzada, promoguda des del màster en Planificació i Assessorament Jurídic-Fiscal i en estreta col·laboració amb Cuatrecasas. Tal com va destacar el professor Durany, “aquestes sessions ens permeten acostar als nostres estudiants la normativa més actual i als experts que la interpreten, i contribuïm així de manera decidida a la seva formació pràctica i contínua”.