La Dra. Núria Casals inaugura el nou curs acadèmic del Doctorat en Biomedicina de la Universitat Andrés Bello

L’experta en Neurociència i Nutrició ha impartit la conferència inaugural a Xile sobre el paper protector dels cossos cetònics en la salut cerebral

El 18 de març passat el Doctorat en Biomedicina de la Universitat Andrés Bello de Xile (UNAB) va encetar un nou any acadèmic amb una conferència inaugural de gran rellevància en l’àmbit de la salut i la recerca. La Dra. Núria Casals Farré, directora de l’Escola de Doctorat  de UIC Barcelona, va ser la convidada principal d’aquest esdeveniment acadèmic.

Amb una ponència titulada “Alimentar el cervell: el paper protector dels cossos cetònics en la prevenció del deteriorament cognitiu associat a l’obesitat”, la Dra. Casals va  exposar els avenços més recents en la relació entre nutrició i neurociència. En aquest context, va  destacar els beneficis potencials de les dietes cetogèniques i el dejuni intermitent en la millora de les habilitats d’aprenentatge i memòria, especialment en pacients amb indicis d’Alzheimer, o deteriorament cognitiu vinculat al síndrome metabòlic. Tot i els efectes positius d’aquestes estratègies dietètiques, la Dra. Casals  subratlla que implementar-les pot resultar complicat per a molts pacients a causa de la seva exigència i dels possibles efectes secundaris.

Per aquesta raó, el seu equip de recerca ha explorat alternatives més accessibles, com la suplementació oral amb cossos cetònics. En un estudi recent, desenvolupat per la Dra. Rocío Rojas sota la codirecció de la Dra. Rut Fadó i la mateixa Dra. Núria Casals, es va administrar aquesta suplementació a ratolins durant dos mesos. Els resultats han estat prometedors, ja que han demostrat una reversió de la pèrdua de memòria i una restauració completa de les funcions neuronals des del punt de vista bioquímic i cel·lular.

Amb aquest esdeveniment acadèmic organitzat per la Dra. Gloria Arriagada, directora del Programa de Doctorat en Biomedicina de la UNAB s’ha pogut apropar a la comunitat acadèmica xilena la recerca d’avantguarda que es duu a terme a UIC Barcelona. “Aquesta trobada ha permès no només compartir coneixement de primer nivell en l’àmbit de la biomedicina, sinó també establir nous vincles acadèmics i de recerca entre UIC Barcelona i la Universitat Andrés Bello, en especial pel que fa als estudis de doctorat. Amb iniciatives com aquesta, es reforça la col·laboració internacional i s’obre la porta a futurs projectes conjunts que poden contribuir al progrés científic i a la millora de la salut global”, va expressar la Dra. Casals.

La Dra. Casals també va ser convidada, el 26 de març passat, a compartir aquesta mateixa conferència a la Universitat San Sebastián de Xile, en el marc del cicle de seminaris del Doctorat en Biologia Cel·lular i Biomedicina i el Doctorat en Malalties Cròniques. Aquest esdeveniment marca l’inici de l’any acadèmic 2025 d’aquests programes de doctorat.