La catedràtica de Psicologia Social de la Universitat Jaume I Marisa Salanova ha ingressat com a acadèmica de número en la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana (RAMCV) en la secció de Ciències Afins (Psicologia Social). L’acte s’ha celebrat a l’aula magna de la Facultat de Medicina de València i ha comptat amb la intervenció del doctor Juan Viña Ribes, encarregat de contestar al discurs de la nova acadèmica en representació de la corporació.
En el seu discurs d’ingrés, titulat «Organitzacions saludables i resilients: una aproximació des de la salut mental positiva», Marisa Salanova ha abordat un tema d’actualitat com és la construcció d’organitzacions saludables i resilients des del prisma de la salut mental positiva, essencial en l’estratègia organitzacional. En aquest sentit, ha reivindicat la salut mental en el treball com a assumpte de salut pública i ha afirmat que «les organitzacions que inverteixen en benestar obtenen beneficis tangibles, com ara una major productivitat, menor absentisme, millor clima laboral i una connexió més profunda entre persones i objectius».
Marisa Salanova també ha explicat el model HERO desenvolupat pel grup d’investigació WANT que coordina a l’UJI i que permet avaluar i transformar les organitzacions a través de pràctiques organitzacionals saludables, empleats saludables i resultats organitzacionals positius. A més, ha incidit en l’impacte provat de les intervencions psicològiques positives dissenyades per a millorar el benestar, prevenir el burnout i potenciar el rendiment i que actuen a escala individual, grupal, de lideratge i organitzacional. Segons Salanova, «les investigacions mostren efectes duradors en benestar, engagement i acompliment, tant en el sector públic com en empreses privades».
Per a concloure, ha fet referència als reptes de futur i línies per a la investigació, entre els quals destaquen la integració entre la psicologia positiva i la tecnologia, en especial les intel·ligències artificials; l’enfocament holístic del benestar, la compressió dels mecanismes que expliquen l’impacte de les intervencions psicològiques positives o la inclusió de la diversitat, entre d’altres.