L’estudiantat de la Universitat Jaume I ha participat en el Hackathon UJILab Innovació per la DANA, impulsat per la Càtedra INCREA d’Innovació, Creativitat i Aprenentatge, del Vicerectorat d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica de l’UJI, que compta amb la col·laboració de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.
Durant cinc hores, l’estudiantat ha treballat de manera col·laborativa en la cerca de solucions creatives i factibles davant les conseqüències derivades de la DANA que va afectar la província de València. Els reptes plantejats s’han centrat en diferents àrees clau relacionades amb la gestió eficient d’emergències, la protecció de la salut en contextos crítics i l’enfortiment del teixit social davant situacions de crisi.
Els estudiants participants s’han organitzat en sis grups multidisciplinaris: Iceman, Magneto, Storm, Professor X, Emma Frost i Scarlet Witch. Cada equip ha abordat els desafiaments des de perspectives complementàries, proposant solucions basades en el disseny de serveis, l’ús estratègic de dades i tecnologia, i el reforç de la comunicació pública.
Davant el desafiament de la gestió per a resoldre els efectes de la DANA:
● L’equip ICEMAN va presentar un projecte de verificació de fake news perquè la ciutadania puga identificar-les.
● L’equip STORM va proposar una web de reforç amb la qual localitzar a temps real les emergències.
● L’equip MAGNETO va defensar un nexe de comunicació bidireccional entre l’Administració Pública i la ciutadania.
Respecte al desafiament sobre la solució davant les conseqüències en la salut mental:
● L’equip PROFESSOR X va presentar una solució de suport social i comunitari composta per jornades de convivència a l’aire lliure i un canal de difusió amb el qual mantenir els veïns connectats i tractar el trastorn d’estrès posttraumàtic.
● L’equip SCARLET WITCH va apostar per una xarxa de suport veïnal guiada per professionals de la psicologia.
● L’equip EMMA FROST va proposar una solució basada en una aplicació que combinava el suport entre particulars i entre experts i particulars.
El jurat ha estat integrat per la directora d’Innovació i Emprenedoria de l’UJI, María Luisa Flor Peris i els professors Elena Mulet Escrig, del Departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció i Víctor Manuel González Chordá, de la Unitat Predepartamental d’infermeria, al costat de Maria Bellmunt com a secretària. Entre els aspectes que han tingut en compte per a avaluar les propostes es troben la viabilitat, l’impacte social i el grau d’innovació de les solucions presentades. L’equip guanyador ha sigut Storm format per Alejandro García López, Marcos Ruiz Blasco, Paula Romero Clausell, Rocío Encarna Oyono Bindang i Santiago Pérez Reina Wilmer, estudiantat dels graus d’Administració i Direcció d’Empreses, Dret, Finances i Comptabilitat i Intel·ligència Robòtica, amb la solució basada en la web de reforç que permetria una localització directa de les emergències i una ràpida organització amb la qual poder atendre de manera eficaç als afectats.
Aquest hackathó reforça el compromís de l’UJI amb el desenvolupament de competències transversals clau recollides en el Marc Europeu de Competències Emprenedores EntreComp, com la creativitat, el pensament crític i el treball col·laboratiu, fonamentals per a capacitar a l’estudiantat de l’UJI en emprenedoria i involucrar-lo a través de la innovació en la resolució de reptes socials i mediambientals actuals.
El Hackathon forma part del programa de reptes #ReptadorsUJI, el qual està alineat amb l’eix 9 del Pla d’Ocupabilitat i Emprenedoria de l’UJI aprovat recentment.