Un Treball Final de Màster (TFM) sobre un projecte de la Fundació Privada Aremi per a habilitar 7 allotjaments turístics a la Vall Fosca destinats a persones amb paràlisi cerebral i discapacitats similars és el guanyador del premi que atorga la Càtedra de Turisme d’Interior i de Muntanya de la Universitat de Lleida (UdL) i el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. El seu autor, Josep Maria Agustí i Roca, donarà els 1.000 euros del guardó a Aremi. La tercera edició dels premis Càtedra TIM també reconeix amb 500€ un Treball Final de Grau (TFG) que proposa accions de màrqueting digital per millorar el posicionament dels recursos naturals lleidatans, obra de Blanca Vilalta i Gallart.
El TFM, titulat Pla d’Empresa: Creació de 7 allotjaments turístics accessibles. CASA CANSAT, By Aremi, fa una anàlisi econòmica del projecte per rehabilitar un edifici a La Pobleta de Bellveí, al municipi de La Torre de Capdella (Pallars Jussà). Es tracta d’un immoble que una veïna del poble va donar a la Fundació l’any 2004 i que tindrà una capacitat mínima per a 20 persones, ampliable a 34. Els apartaments turístics comptaran amb serveis addicionals, com el transport adaptat, la neteja i la restauració.
Josep Maria Agustí, titulat del Màster en Màrqueting de Mitjans Socials de la UdL, planteja que la iniciativa trigaria tres anys en obtenir rèdits econòmics, però posa en valor l’impacte social. «L’objectiu principal no és maximitzar beneficis, sinó millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, facilitant el seu accés a opcions de lleure i turisme accessibles en un entorn natural, a la regió perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici», destaca l’autor del TFM.
Els beneficiaris del projecte seran, en primer lloc, persones amb paràlisi cerebral i altres discapacitats greus, tot i que també es posarà a disposició d’altres col·lectius que necessiten espais accessibles. Agustí ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Aremi i la tutoria dels professors de la UdL Estela Mariné i Jordi Agost.
El jurat dels premis Càtedra TIM -format per membres de la mateixa, encapçalats pel seu director Eduard Cristóbal, i pel director del Patronat de Turisme de la Diputació, Juli Alegre – subratlla que «aquest TFM no només proposa una alternativa d’allotjament accessible a la regió, sinó que respon a una demanda social no satisfeta i té el potencial de generar un impacte positiu i durador en la comunitat».
El TFG premiat per la Càtedra de Turisme, titulat La percepció dels recursos naturals de la província de Lleida: anàlisi i proposta d’accions, analitza la percepció i satisfacció dels visitants mitjançant ressenyes a la plataforma TripAdvisor. Aquests atractius s’agrupen en paisatges de muntanya, recursos hídrics, rutes i parcs; dividits entre les unitats de paisatge del Pirineu i les Terres de Lleida.
A partir dels resultats, Blanca Vilalta, del doble grau en Administració i Direcció d’Empreses i Turisme de la UdL, proposa accions de màrqueting per millorar el posicionament de les comarques de Ponent com a destinació turística de qualitat i incrementar el nombre de ressenyes positives. Per exemple, utilitzar codis QR en els panells d’informació dels recursos per facilitar l’accés a TripAdvisor i animar els visitants a compartir experiències o desenvolupar una campanya destinada a les famílies. Vilalta ha estat tutoritzada per la professora Juliana Fernandes.
El jurat destaca que el treball «aporta una anàlisi pionera sobre la percepció dels recursos naturals de Lleida i la seua valoració positiva en general, especialment en zones del Pirineu i la Val d’Aran, oferint una base per a futures investigacions en màrqueting digital i gestió de recursos naturals».
El lliurament dels premis Càtedra TIM tindrà lloc durant les properes Jornades de Turisme i Noves Tecnologies de la Universitat de Lleida, que tindran lloc al febrer de 2025.