La campanya ‘Tu els dones una casa, ells et donen amor’, promoguda per les àrees de Medi Natural i Gent Gran, facilita l’adopció temporal de moixos lactants per part de persones majors

El tinent de batle Llorenç Bauzá de Keizer i la regidora Luisa Marqués han donat a conèixer els principals objectius d’una actuació que uneix l’objectiu del benestar animal amb el suport a la població en situació de solitud no desitjada 

Palma, 20 de maig de 2025. El tinent de batle i regidor de Medi Natural, Entorns Saludables, Mercats i Innovació, Llorenç Bauzá de Keizer, i la regidora de Gent Gran i Interculturalitat, Luisa Marqués, han presentat aquest dimarts la campanya ‘Tu els dones una casa, ells et donen amor’, consistent a facilitar a persones grans, a partir de 65 anys, que es troben totes soles, l’adopció temporal de moixets lactants acollits a les dependències del Centre Sanitari Municipal de Protecció Animal de Son Reus.

A la presentació també han estat presents els directors generals de Medi Ambient, Espais Naturals i Benestar Animal, Sebastià Pujol, i de Gent Gran, Maria Àngels Dueñas. 

En paraules del tinent de batle, es tracta d’una actuació que “uneix dues de les principals prioritats de l’equip municipal: el suport a la població gran en situació de solitud no desitjada, i l’aposta pel benestar animal”. 

L’objectiu de la campanya és, segons Bauzá de Keizer, el d’oferir “una llar d’acollida als cadells, on puguin rebre les atencions físiques i també emocionals que necessiten, i, a la vegada, promoure un entorn empàtic i saludable a gent gran  que precisa de nous estímuls vitals i que poden trobar, en el fet d’adoptar un moix recent nat, una oportunitat per sentir-se menys tot sols i col·laborar en la protecció d’aquests exemplars”. 

Els antecedents d’aquesta campanya es situen en la constatació, per part de Son Reus, de l’increment del nombre de moixos lactants que es registra entre els mesos d’abril i octubre, que és l’època de l’any en què es solen produir més embarassos felins. 

Malgrat els esforços destinats per l’Ajuntament de Palma en matèria d’esterilització, promovent la captura als espais lliures, la realitat és que una part d’aquests cadells queden abandonats a la via pública. 

Per contrarestar aquesta situació, els operaris de Son Reus s’esforcen per recollir-los i traslladar-los al centre, on se’ls presta lactància matutina i altres serveis. Això provoca que, durant aquests mesos, la quantitat de moixets petits en adopció a l’espai municipal es multipliqui aproximadament per 10, produint-se una mitjana d’entre 10 i 15 ingressos diaris.

Bauzá de Keizer ha incidit en el fet que “un moix lactant requereix estar molt al damunt d’ell, especialment pel que fa a l’alimentació”, ja que, de fet, un lactant necessita ingerir aliment cada 6 o 8 hores, mitjançant la utilització de biberó. 

D’aquesta manera, la campanya proposa a les persones grans que acullin els cadells a les seves llars durant un període d’entre dues i tres setmanes, posant al seu abast en tot moment l’ajuda i l’assessorament dels professionals de Son Reus. 

Una vegada transcorregut aquest temps, el participant podrà retornar el moix a les instal·lacions municipals, o bé adoptar-lo de forma definitiva. 

Aquestes mascotes, una vegada adoptades, abandonaran les dependències de Son Reus amb el microxip d’identificació ja incorporat, amb la primera vacunació aplicada i, quan l’animal arribi a l’edat adequada, es procedirà a l’esterilització.

A canvi d’aquests serveis, l’usuari només haurà d’abonar una tarifa de 30 euros, que es, precisament, la quantitat que s’aplica en el cas d’aquestes adopcions. 

Per la seva banda, la regidora de Gent Gran i Interculturalitat ha expressat “l’orgull” del seu departament pel fet de tenir l’oportunitat de col·laborar amb aquesta iniciativa, fent tasques d’intermediació amb les associacions i entitats del municipi per tal d’identificar persones que puguin estar interessades en prendre part en la campanya.

En paraules de Luisa Marqués, l’acollida que s’ofereix a aquests cadells “és una ajuda imprescindible per a la seva protecció i supervivència, però també representa una oportunitat perquè les persones grans tornin a sentir-se connectades emocionalment amb una tasca vital”.

La representant municipal ha recordat que la solitud no desitjada “és una de les grans pandèmies silencioses del nostre temps, i des de les institucions no podem mirar a un altre costat”.
Marqués ha explicat que l’actuació promoguda per l’Ajuntament de Palma “s’emmarca perfectament en aquesta línia de treball, formant part del projecte que es va iniciar aquesta legislatura amb la creació d’una regidoria específica orientada a l’atenció a la població major”.     
 

 

Deja un comentario