IQS Innovation Day 2025: Connectant talent i innovació per resoldre desafiaments globals

Startups innovadores en salut i sostenibilitat ambiental

Propiciar un entorn adequat per a la creació de startups és un dels objectius principals d’IQS Tech Factory, “facilitar que les idees que generem a la universitat arribin a la societat”, va destacar el director associat d’Estratègia i Empresa, Carles Malet. Els sectors en què treballa la institució s’han diversificat respecte a l’origen enfocat en la química, i actualment “estem fent una aposta molt important per la recerca en els camps de la salut i la sostenibilitat ambiental”. D’aquí sorgeixen NextReef Ecosystems, Voima, Craex Barcelona, Aurax i ATOM H2.

“Treballem en recerca de biomaterials que afavoreixin la recuperació natural dels ecosistemes marins”, va explicar el CEO de NextReef Ecosystems, Albert Forés. “Els nostres clients no només eviten que la seva activitat tingui un impacte negatiu en el medi ambient, sinó que contribueixen a conservar el capital natural”. 

Craex Barcelona també opera en la conservació de l’ecosistema marí lluitant contra una espècie invasora: el cranc blau, que s’ha instal·lat a les costes mediterrànies a causa de l’escalfament de les aigües. “És la tercera espècie de cranc amb més valor culinari, així que la solució que proposem és menjar-nos-el”, va assenyalar David Benet, cofundador de l’startup. El comercialitzen en diversos formats, sobretot a l’Àsia i Amèrica, i estan treballant en l’aprofitament de l’exoesquelet de l’animal per generar residu zero.

Sorgida d’un programa d’innovació d’IQS, Voima opera en el camp de la salut. El seu fundador, Ari Laiho, la va presentar com “una solució per evitar la baixa adherència als tractaments de fisioteràpia”. Es tracta d’una aplicació de realitat virtual que ajuda a gestionar el dolor i les emocions negatives dels pacients i que permet als professionals dissenyar entorns immersius personalitzats.

Tot i que també va néixer amb una motivació terapèutica, la tecnologia MouthX, desenvolupada per Aurax, està despertant l’interès de tota mena d’usuaris. Segons va indicar el cofundador de l’empresa i Alumni d’IQS, Víctor Julià, el dispositiu, que es maneja amb la llengua i permet connectar-se a qualsevol aparell electrònic compatible, va néixer “per facilitar l’ús de la tecnologia als més de cent milions de persones al món que no poden fer servir les mans”, però més de la meitat dels qui s’hi han interessat “no tenen cap problema de mobilitat”.

Finalment, l’IQS Innovation Day va aprofundir en l’experiència d’ATOM H2 a través de dos dels seus fundadors, Ana Martín i Lucas Vicén. Es tracta d’un sistema d’emmagatzematge d’hidrogen per al seu ús com a energia sostenible, que es troba en fase de proves pilot en entorns reals. El suport de Tech Factory i les investigacions desenvolupades en el marc del grup GESPA de la universitat van permetre al projecte trobar solucions tècniques respecte a l’eficiència dels materials i l’absorció d’hidrogen, a més de facilitar les gestions per optar a les convocatòries de subvencions públiques que han fet possible la viabilitat de la startup.

L’IQS Innovation Day 2025 es va completar amb l’exposició de les tesis en què treballen els doctorands Francesc Canalejo, Maite Molins, Olivier Stratil i Víctor García en els camps de la recerca mèdica, la sostenibilitat ambiental i l’eficiència dels materials, i amb una taula rodona sobre com les startups han de gestionar la relació amb les grans empreses a l’hora de presentar-los projectes innovadors. La va moderar el dinamitzador d’IQS Tech Factory, Jordi Arbusà, i hi van participar representants d’AGBAR, Molins i la startup AORTYX.