Es tracta d’una proteïna produïda en laboratori que, en administrar-se per via nasal, es dirigeix directament a l’hipotàlem, la qual cosa permet regular la gana i augmentar la despesa energètica
L’innovador tractament és fruit del projecte de recerca liderat per Rosalía Rodríguez, directora del departament de Ciències Biomèdiques i corresponsable del Grup de Recerca en Neurolípids. Segons la investigadora: “Quan es parla d’obesitat sempre es pensa només en un augment de pes. No obstant això, és una malaltia neuronal i aquesta desregulació que es produeix té un impacte metabòlic en teixits perifèrics en el cos”.
Per això, després d’anys de recerca en neurometabolisme i regulació de l’obesitat, els investigadors del departament de Ciències Biomèdiques van centrar els seus esforços a trobar un tractament que ataqués la malaltia d’arrel i van crear una proteïna “amb unes condicions fisicoquímiques per a l’administració intranasal que, a diferència de l’oral, és directa al cervell”, expliquen.
El resultat és Nanobesity, una nanoplataforma cent per cent proteica produïda en laboratori que consta “d’una part terapèutica que actua en unes neurones de l’hipotàlem, amb efectes molt potents en la reducció de la gana i en l’augment de la despesa energètica”, segons ha explicat Rodríguez. Un altre dels grans avantatges d’aquest tractament és que els beneficis “es mantenen en el temps i que, fins ara, no ha generat ni rebuig ni toxicitat en els estudis duts a terme en models animals”.
Encara que en un primer moment aquest tractament està dirigit a pacients amb obesitat, els investigadors asseguren que en un futur podria aplicar-se també a persones amb diabetis de tipus 2, una malaltia que pot anar lligada a l’excés de pes.
El projecte, que es duu a terme de manera conjunta amb l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) de la UAB, amb Toni Villaverde i Esther Vázquez com a investigadors, va començar el 2022 gràcies a les ajudes Llavor del Programa Indústria del Coneixement de la Generalitat i posteriorment a les modalitats de Producte i Innovadors. Després d’una primera fase in vitro i d’una segona en animals, els investigadors estan en procés d’enviament de la patent i iniciaran l’estudi de regulatòria.
© Foto: Freepik