Investigadors del Bioengineering Institute of Technology presenten el primer cosmètic sòlid d’un sol ús al 4YFN del Mobile World Congress

L’innovador producte està elaborat amb residus naturals com algues, gambes i sorra, es dissol amb aigua i actua com una crema convencional. A més, l’envàs també es podrà aplicar sobre la pell i, en el futur, la capsa servirà com a màscara facial

Investigadors del Bioengineering Institute of Technology (BIT) de UIC Barcelona han presentat al 4YFN de la darrera edició del Mobile World Congress una proposta pionera que no només ofereix una nova experiència en la cura personal, sinó que contribueix a l’eliminació dels plàstics en el sector cosmètic, en línia amb els objectius de sostenibilitat i reducció de residus.

Es tracta d’una petita esponja monodosi, desenvolupada a partir de residus naturals com algues, gambes i sorra, que es dissol en contacte amb l’aigua i té el mateix efecte sobre la pell que una crema convencional. El producte està completament liofilitzat i lliure d’humitat, la qual cosa en permet una millor conservació dels principis actius i en facilita el transport, alhora que redueix els costos i la quantitat d’aigua necessària per produir-lo.

La iniciativa ha estat liderada pel director del BIT i vicerector d’Investigació, Innovació i Transferència de Coneixement de la Universitat, Román Pérez, en col·laboració amb la directora del departament de Bioenginyeria, Begoña Bosch. Tal com expliquen els investigadors: “L’envàs d’aquesta esponja també es pot fer servir com a exfoliant”, a més a més, han avançat que “actualment estem desenvolupant nous productes amb el mateix format monodosi i amb dissolució instantània, com ara productes de neteja facial i sèrums”.

“Aquest innovador producte seria l’excipient base sobre el qual cada empresa cosmètica podria afegir els seus propis ingredients actius, com vitamina C o àcids, i adaptar-lo així a les seves fórmules personalitzades”, afegeixen els investigadors. Algunes empreses del sector ja han mostrat interès per aquest desenvolupament, que podria ajudar-les a reduir envasos i avançar en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.