L’art de la fotografia serà protagonista durant els dos pròxims mesos a les comarques de Castelló de la mà d’Imaginària, una cita que ha encetat avui el seu recorregut a la Llotja del Cànem i que tindrà propostes diverses amb diferents perspectives fotogràfiques i llenguatges visuals. Organitzada per la Universitat Jaume I a través del Servei d’Activitats Socioculturals (SASC), consta de vuit espais expositius repartits entre la ciutat de Castelló, Vilafranca, Segorbe i Benicàssim que acolliran vuit propostes en una programació que es fonamenta en la transparència, el territori, la globalitat i la igualtat de gènere i d’oportunitats, una filosofia activada per l’actual equip directiu que dirigeix Vicent Tena, i que compta amb la participació de Lidón Forés i Pascual Arnal.
L’exposició que ha obert el certamen ha sigut Por el ocio de los insectos trabajadores, de la fotògrafa Alba Ruiz, un projecte en el qual els insectes són un reflex diminut però contundent de la societat, ja que, d’una banda, són treballadors incansables, però també testimonis indiferents del paisatge transformat per una ambició desmesurada. La proposta d’Alba Ruiz reflexiona, a través de la ironia, sobre el que suposen els diferents espais creats per l’ésser humà per a deixar de banda les seues preocupacions. Ruiz fotografia les maquetes arquitectòniques d’oci per a insectes, que simulen les que construeix la societat, com ara centres comercials o balnearis, «per a fer una crítica sobre l’impacte de l’ésser humà sobre el paisatge», ha explicat.
La inauguració d’Imaginària ha comptat amb la presència de l’autora de l’exposició i amb els membres de l’equip directiu del certamen, a més de la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de l’UJI, Carmen Lázaro, qui ha ressaltat la importància d’aquesta iniciativa de la Universitat que suposa «un exemple de com impulsar la creació artística i enriquir les propostes creatives al voltant de la imatge». Per la seua banda, Vicent Tena ha volgut destacar la funció d’Imaginària com a trampolí per a artistes emergents i d’aprenentatge.
El certamen continuarà a partir de demà dia 9, amb la inauguració de la resta d’exposicions, de les quals quatre tindran com a seu Castelló. Així, el Menador Espai Cultural acollirà entre el 9 de maig i el 21 de juny l’obra Veñen corvos voando baixo, de Tono Arias, amb la qual l’artista gallec exposa per primera vegada a la Comunitat Valenciana. Una de les exposicions més atractives per al públic local és la que acollirà l’Espai Cultural Obert Les Aules, Estudio Sánchez, una investigació visual i documental coordinada per Ángel Sánchez i Carme Ripollés sobre el llegat fotogràfic de Ramón Sánchez que va desplegar gran part de la seua carrera a Castelló entre 1967 i 2019, i que es podrà veure entre els dies 9 i 21 de juny. White Hare de Adrián Lorenzo, de Bilbao, estarà a la façana del Mercat Central de Castelló, del 9 de maig al 22 de juny. Per a acabar, Preludio de Libertad del lituà Mikalojus Konstantinas Ciurlionis estarà al Museu de Belles Arts, espai convidat del certamen, del 19 de juny al 5 d’octubre. L’obra del fotògraf s’exposa per primera vegada a Espanya, quan es compleixen 150 anys del seu naixement.
Una de les propostes més interessants del programa és l’exposició Vilafranca en festes, de l’alacantí Ricardo Cases, creada a partir d’una residència artística que va realitzar el fotògraf l’estiu passat. L’obra de l’artista, reconegut internacionalment, es podrà visitar a les sales gòtiques de l’Ajuntament de Vilafranca des del 30 maig al 31 d’agost. A Benicàssim la fotògrafa basca i gallega d’adopció Maider Jiménez exposarà el seu treball Aquí Ninguén Fala Diso des del 10 de maig fins al 15 de juny al Centre Melchor Zapata de Benicàssim. Finalment, l’artista murciana Mar Sáez exposarà la seua proposta Terza Vita a la Casa Garcerán de Segorbe, que s’estrena com a espai expositiu aquesta edició gràcies a la Fundación Bancaja Segorbe. Es podrà visitar des del 15 de maig fins al 21 de juny.
Enguany el festival de fotografia presenta com a novetat la inclusió de l’espai Diàlegs dins de la programació de primavera, una proposta que ofereix tallers i xarrades als aficionats a la fotografia i que, en aquesta ocasió, serà a càrrec de Roberto Villalón, director del magazine Clavoardiendo, i de Juanan Requena, fotògraf i artesà. La primera cita serà el cap de setmana del 13, 14 i 15 de juny quan Villalón oferirà una xarrada i impartirà el taller Cómo hacer que todo el mundo conozca tus fotos, en el qual donarà eines als participants per a donar visibilitat als seus treballs tant en els mitjans tradicionals com en els digitals. Per la seua banda, Requena oferirà una xarrada el divendres 27 de juny a la Llotja del Cànem, mentre que el taller La meta és el camino tindrà lloc els dies 28 i 29 de juny al Museu de Belles Arts. Les persones interessades a participar en els tallers s’hauran d’inscriure i el termini s’inicia el pròxim dilluns a les 12 del migdia.
Imaginària va iniciar la seua marxa en 2003 i està promogut per la Universitat Jaume I, a través del Servei d’Activitats Socioculturals del Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat. El certamen compta amb el suport de l’Ajuntament de Castelló, la Diputació de Castelló, la Fundació Dávalos-Fletcher i l’Institut Valencià de Cultura, a través del Museu de Belles Arts de Castelló, la Fundación Bancaja de Segorbe i els ajuntaments dels municipis participants, Benicàssim, Vilafranca i Segorbe, i l’estudi Paco Mora.