Es tracta de balcons lleugers prefabricats davant la necessitat de la població de disposar d’espais exteriors als habitatges després de l’experiència de la pandèmia de la COVID-19 i de l’oportunitat de construir de manera més industrialitzada.
Dissenyats per Vicente Sarrablo, investigador de UIC Barcelona School of Architecture, aquests balcons es pleguen, s’apilen en un camió i es poden desplegar i muntar ràpidament com a grans prestatgeries a les façanes.
L’acord amb Gradhermetic és un exemple del compromís de UIC Barcelona per transferir coneixement de la universitat a l’empresa.
L’empresa catalana Gradhermetic, especialitzada en solucions tècniques i decoratives en protecció solar, sostres metàl·lics i revestiments, ha obtingut la llicència de patent dels balcons industrialitzats plegables (BIP), una invenció de l’investigador Vicente Sarrablo, coordinador del Laboratori d’Innovació Tecnològica per a l’Edificació Industrialitzada i Sostenible (LITEIS) i catedràtic de Construccions Arquitectòniques a UIC Barcelona.
Sarrablo ha explicat que, durant la pandèmia, va detectar “una demanda social creixent de terrasses i balcons en un panorama edificatori que, en els darrers temps, havia descurat l’oferta d’aquests dispositius vitals per gaudir d’un espai exterior i que, per tant, podria resultar molt interessant disposar de balcons lleugers prefabricats fàcils d’instal·lar a qualsevol façana.”
Així va néixer el disseny dels BIP, balcons industrialitzats plegables, “que s’apilen en un camió i es poden desplegar i ancorar a les façanes com a grans prestatgeries produïdes en sèrie en una fàbrica”, segons ha explicat Sarrablo en la seva patent.
El responsable del projecte ha comentat que els balcons prefabricats que hi havia fins ara al mercat “ocupen un volum excessiu amb la incorporació de les baranes i els escaires de subjecció a les façanes, cosa que repercuteix negativament en el preu del balcó en el transport i l’emmagatzematge.” A diferència d’aquests, els BIP “són lleugers i es poden plegar per apilar-ne diverses unitats en un sol camió i reduir el nombre de viatges”, ha afegit.
A més de poder-los aplicar en reformes i rehabilitacions d’edificis existents, s’ha vist interessant proposar aquests balcons en obra nova aprofitant la tendència actual de construir de manera més industrialitzada: de la mateixa manera que es produeixen banys prefabricats per introduir-los en hotels o blocs residencials nous, aquests balcons podrien incorporar-se igualment a les façanes d’aquests edificis industrialitzats de nova planta.
L’equip liderat per Sarrablo, que va dur a terme el disseny d’aquest dispositiu, està format pel professor de Construcció i membre de LITEIS i doctor en Arquitectura, Oriol Carrasco, i les ajudants de recerca de UIC Barcelona School of Architecture Sofía Argelich i Martina Mussacchio.
El prototip del balcó es va presentar per primera vegada a la fira internacional Cevisama, el febrer del 2023, i ja va despertar l’interès de professionals de l’arquitectura i d’empreses del sector.
Un exemple de transferència de coneixement
L’obtenció de la llicència de patent per part de Gradhermetic és una mostra de com, des de la recerca acadèmica, “es poden desenvolupar solucions arquitectòniques que ajudin la indústria i la societat en general”, segons ha explicat Vicente Sarrablo. “A LITEIS tenim una gran experiència d’acompanyar amb projectes de recerca les empreses en diferents innovacions protegides des de patents d’invenció”, ha afegit.
En la mateixa línia, el director del Centre de Transferència de Coneixement i Valorització de la Recerca (CTC) del Vicerectorat de Recerca, Innovació i Transferència, Òscar Carbó, ha destacat que la nova patent comercialitzada és un exemple de com les universitats poden contribuir a intercanviar i transferir coneixement al món empresarial. Carbó ha assenyalat que, una vegada més, “es posa de relleu la maduresa de UIC Barcelona quant a transferència de coneixement” i ha recordat que a la Universitat “ja hi ha en curs 15 famílies de patents.”