Experts debatran a Sa Riera sobre els diferents models sanitaris d’Europa i els desafiaments als quals han de fer front

Un cicle organitzat pel Consell Social de la UIB i el Moviment Europeu promou la reflexió sobre el tractament de la salut en l’àmbit comunitari 

El Consell Social de la Universitat de les Illes Balears i el Consell de les Illes Balears del Moviment Europeu organitzen un cicle de conferències sota l’epígraf «Unió Europea i Salut», amb l’objectiu de promoure la reflexió sobre el tractament de la salut a l’àmbit comunitari, el pes del model espanyol i els desafiaments actuals del sector sanitari.

A través de dos col·loquis amb la participació d’experts i professionals de diferents camps, es vol analitzar com la Unió Europea dona forma al futur de la sanitat a Europa. Cal tenir en compte que, tot i que les competències en matèria sanitària corresponen als països membres, la Unió Europea ha desenvolupat un marc normatiu i de cooperació enfocat a garantir un alt nivell de salut per a tots els seus ciutadans. La necessitat d’un funcionament coordinat en aspectes clau, com la salut, es va fer evident, per exemple, durant la pandèmia.

El cicle es compon de dos col·loquis que se celebraran els mesos de febrer i març de 2025 a la sala d’actes de Sa Riera.

Models sanitaris

El primer acte està previst per al 19 de febrer a les 19 hores a Sa Riera. Es tracta del col·loqui sobre «Models sanitaris a Europa», que analitzarà les propostes sanitàries que conviuen a la Unió Europea, des del model Beveridge (basat en l’accés universal i el finançament públic) fins al model Bismarck (basat en assegurances socials i contribucions). Els ponents debatran sobre la capacitat de resposta dels diferents sistemes sanitaris europeus als desafiaments actuals, que van des de l’atenció a una població amb una esperança de vida cada cop més llarga, els avenços tecnològics, fins a possibles pandèmies i la necessitat de garantir un finançament sostenible compatible amb una atenció sanitària de qualitat.

Participen al col·loqui:

  • Domingo Antonio Sánchez Martínez
    Llicenciat en Medicina per la Universitat de Múrcia, especialista en oncologia mèdica. Màster Universitari en Gestió Sanitària, en Oncologia Mèdica i en Investigació en Medicina Clínica. Expert en Biosimilares i grau en Avaluació i Accés a la Innovació Terapèutica. Ha participat en múltiples programes de recerca i assaigs clínics. Facultatiu especialista en oncologia mèdica del Servei Murcià de Salut. Responsable d’Afers Europeus de l’Organització Mèdica Col·legial d’Espanya i de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica.
     
  • Jaume Orfila Timoner
    Llicenciat en Medicina per la UA de Barcelona i especialista en Medicina Interna. Diplomat en Sanitat, Màster en Administració Sanitària i en Valoració del Dany Corporal i Discapacitats Mèdiques (UIB). Expert universitari en Auditoria i Acreditació de la Qualitat en les Organitzacions i les Pràctiques Sanitàries (UPV). Professor associat de la Facultat de Medicina de la UIB. Cap clínic de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Son Espases.
  • Antoni Bennàsar Arbós
    Llicenciat en Medicina i Cirurgia a la Univeritat de Barcelona, especialista en cirurgia ortopèdica i traumatològica. Màster en Direcció i Organització d’Hospitals i Serveis de Salut, i postgrau en Lideratge i Salut de la Universitat Politècnica de València. Ha estat president del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears i professor associat de la Facultat de Medicina de la UIB. És cap del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Comarcal d’Inca. Actualment, és el president del Consell Social de la UIB. 

El segon col·loqui, que tendrà lloc el 27 de març, se centrarà en els models d’organització de trasplantaments a Europa.

Tots els actes seran a Sa Riera, estan oberts al públic en general i són gratuïts.

Per a més informació:
https://consellsocial.uib.cat/
https://cibame.eu/titular/2025-salut.html 

Data de l’esdeveniment:
19/02/2025

Data de publicació: Mon Feb 17 07:47:00 CET 2025

Deja un comentario