El III Cicle de Conferències de l’Escola de Formació Esportiva de la Universitat Jaume I ha celebrat la jornada «La dona en la governança de l’esport», en la qual s’ha analitzat la situació i els desafiaments de la governança femenina en la indústria de l’esport des de diferents perspectives.
La jornada s’ha obert amb la conferència «El govern corporatiu en les organitzacions esportives: un enfocament de gènere» per part de Luisa Esteban, professora de la Universitat de Saragossa. Esteban ha assenyalat que la incorporació de les dones als òrgans de govern esportius és lenta. En aquesta línia, ha apuntat que hi ha més presidentes dones quan es tracta de juntes xicotetes i amb finalitats no lucratives, i quan hi ha major presència de dones entre els seus membres. Com a mesures per a avançar en aquest sentit, ha suggerit polítiques de discriminació positiva i conciliació, a més de la importància de l’educació.
A continuació, Beatriz Vesperinas, subdirectora adjunta de la Subdirecció General de Dona i Esport del Consell Superior d’Esports, ha oferit la conferència «Promoció de la igualtat en l’esport: polítiques públiques per a impulsar el lideratge de les dones esportistes». En la seua intervenció, ha fet un repàs dels diferents programes, subvencions i ajudes públiques per a esportistes dones, però «tot i que s’ha avançat, encara queda molt a fer», ha afirmat. Així, ha destacat la necessitat de donar més visibilitat a l’esport femení i a dones esportistes referents, a més d’augmentar la presència de dones en llocs directius.
La sessió s’ha completat amb una taula redona sobre els desafiaments de la governança femenina en l’esport, moderada pel director de la Unitat d’Igualtat, Fernando Vicente, en la qual han participat les dues ponents, a més de Yolanda Peris, presidenta de l’Associació de Premsa Esportiva de Castelló; Paloma Masó, responsable de Relacions Externes i RSC en el Villarreal C.F., i Patricia López, directora de 2Playbook Media.
Les expertes han coincidit en el fet que el canvi és gradual però s’està produint i han incidit en alguns aspectes en els quals cal treballar, com ara acabar amb els estereotips i els micromasclismes, fomentar que les xiquetes no abandonen l’esport en l’adolescència, transformar el seu interès per l’esport en una opció professional, a més de promoure altres disciplines esportives més enllà del futbol o el bàsquet.