Èxit de participació i talent investigador en una nova edició del PhDay de UIC Barcelona

Impulsada per l’Escola de Doctorat de la Universitat, la jornada ha reunit al Campus Barcelona la comunitat de doctorands que ha tingut l’oportunitat de compartir la seva recerca, conèixer altres investigadors, i participar en diferents activitats de networking i divulgació científica

El Campus Barcelona de UIC Barcelona ha acollit una nova edició del PhDay, la jornada que organitza anualment l’Escola de Doctorat i que té com a objectiu fomentar la interacció entre doctorands, visibilitzar el seu treball de recerca i promoure el benestar durant el procés doctoral. Amb la col·laboració del Vicerectorat de Recerca, Innovació i Transferència de Coneixement (VRIT), l’Escola ha reunit la comunitat doctoral en una jornada centrada en la divulgació científica i la salut mental.

Al llarg de tot el dijous 15 de maig, els assistents del PhDay han pogut participar en diferents activitats pensades especialment per potenciar l’experiència doctoral en un ambient dinàmic i pròxim, des de xerrades a concursos i tallers participatius.

L’encarregada de donar el tret de sortida a la jornada ha estat la Dra. Núria Casals, directora de l’Escola de Doctorat, qui ha recordat als assistents que “en aquesta jornada la comunicació científica té un paper clau ja que no només és important fer una bona recerca, si no també saber explicar-la a la societat. A més a més, també tractarem temes del vostre interès com és la importància de la salut mental en totes les etapes com a investigadors”. Casals també ha remarcat que, en l’edició d’enguany, hi ha hagut una participació especialment destacada en el concurs “Presenta la teva tesi en 4 minuts”, que ha duplicat el nombre de candidatures respecte a l’any anterior, i ha aconseguit un total de tretze participants.

A més d’aquest concurs, la jornada ha inclòs una mostra de pòsters científics instal·lats en el passeig de la Fontana, amb projectes de recerca presentats per doctorands de les quatre àrees de coneixement de l’Escola: Ciències de la Salut; Arquitectura; Economia i Dret; i Comunicació, Educació i Humanitats. Aquesta exposició ha servit d’avantsala per al concurs de pòsters, l’objectiu dels quals és visibilitzar i posar en valor el treball de recerca que es desenvolupa a la Universitat.

Un dels moments destacats del dia ha estat el taller “Salut mental i doctorat”, impartit per l’investigador i docent del Departament de Medicina, Pere Castellví. La sessió ha generat un espai de reflexió entorn dels reptes emocionals del procés doctoral i la importància de cuidar el benestar psicològic al llarg del camí investigador. Com ha explicat Castellví, “l’ansietat i la depressió tenen una elevada prevalença entre els doctorands. Per això és important conèixer i aplicar les eines que tenim al nostre abast per gestionar l’estrès i tenir una relació saludable amb la tesi, conciliant el temps de recerca amb la vida personal”.

A la tarda, les sessions amb les comissions acadèmiques dels programes de doctorat han permès resoldre dubtes i generar diàleg entre doctorands i equips docents, i han donat pas a l’esperat concurs “Presenta la teva tesi en 4 minuts”.

De les tretze candidatures presentades, el doctorand David Sánchez, del programa de Ciències de la Salut, ha obtingut tant el primer premi del jurat com el reconeixement del públic gràcies a la seva presentació de la tesi titulada titulada “Cerebro hambriento: ¿Quién controla tus ganas de comer?”. Sánchez serà l’encarregat de representar UIC Barcelona a la final del concurs organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, que tindrà lloc el pròxim 3 de juliol a Girona.

La jornada ha conclòs amb l’entrega de premis als millors pòsters científics, que han estat lliurats per Román Pérez, vicerector de Recerca, Innovació i Transferència de Coneixement, qui ha posat en relleu “l’important paper dels doctorands en els projectes de recerca”.

El PhDay 2025 ha tornat a consolidar-se com un espai clau per al desenvolupament personal i professional dels investigadors predoctorals, així com una plataforma estratègica per donar visibilitat a la ciència que es genera a UIC Barcelona.