«La tasca d’incorporar a les dones a la ciència no és donar-les el dret que el correspon, sinó construir entre tothom un món més divers, més complex i, en principi, millor col·lectivament», ha assegurat l’arquitecta i professora de la Universitat Politècnica de València, Eva Álvarez Isidro, durant la conferència «Parant atenció. Perspectives diverses sobre l’entorn habitat» que ha impartit a la Universitat Jaume I amb motiu de la commemoració del Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.
La investigadora ha reivindicat la investigació aplicada, especialment, la que es realitza en col·laboració amb els professionals que treballen en el mateix àmbit i ha plantejat la inclusió d’«altres formes de mirar» per aconseguir espais arquitectònics i urbanístics que puguen ser gaudits per les persones a les que van dirigits i en els que s’integren les diferents mirades dels professionals de l’arquitectura, l’urbanisme i la ciutadania.
La conferència ha anat precedida d’un acte institucional en què el vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo, ha reivindicat la incorporació de la perspectiva de gènere en la recerca perquè «ignorar-lo pot generar errades en camps com la salut, la tecnologia o les polítiques públiques». Cabedo ha assegurat que «només amb una ciència en igualtat es construirà un futur més just i sostenible»
La directora de l’Escola de Doctorat, Mercè Correa, ha comentat que l’Escola és el lloc on continuar amb una formació investigadora després de realitzar un Grau o Màster per obtenir una capacitació més específica i ha convidat a l’estudiantat de grau present a continuar la seua formació en ella.
Per la seua banda, el director de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana, Lluís Martínez, ha explicat les activitats que s’han organitzat des de les diferents unitats universitàries. Martínez destacat la gran aportació del grup d’investigadores que participen en transmetre al públic assistent la importància d’incloure a totes les persones en el desenvolupament de la ciència i la tecnologia.
En la presentació també ha participat la vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, Elsa González, així com la professora Eva Álvarez Isidro, professora de la Universitat Politècnica de València.
ACTIVITATS ALS CENTRES
A banda de l’acte institucional, més d’una vintena d’investigadores dels àmbits de les ciències, la tecnologia, la salut, la llengua i la música participen durant el mes de febrer amb xarrades i activitats pràctiques en els actes de commemoració organitzats pels centres de primària i secundària de la província de Castelló, com ara la capital i el Grau de Castelló, Onda, Almassora, Orpesa del Mar, Borriol, Borriana, l’Alcora o Vila-real i de València, com Ontinyent.
La Fundació Isonomia ofereix dues exposicions «Sin etiquetas» que es pot visitar al Centre Municipal de Cultura Paulo Freire d’Almenara i «Elles tenen la fórmula», instal·lada a l’Institut d’Educació Secundària Pere-Enric Barreda i Edo de Benassal.
L’Institut de Materials Avançats (INAM) també va commemorar aquesta data el passat divendres amb un seminari impartit per la investigadora Beatriz Julián sobre «La cara femenina de la ciència» i una instantània de les dones que impulsen la investigació en aquest centre de recerca.
A més a més, la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana ha preparat, amb la col·laboració de sis investigadores, els vídeos curts «Científiques UJI: en primera persona» que se difondran en xarxes i que permetran conèixer, des d’un punt de vist més personal, a aquestes professores, qui contestaran diverses preguntes sobre les seues aficions, gustos o algunes curiositats. I l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals ha reunit les seues investigadores per fer-se una foto a la corriola que hi ha davant del centre.
Per últim, la recent creada Aula de Criminologia Blava ha organitzat com a primera activitat un programa d’emparellament de científiques (vinculades a la investigació en vida submarina) amb centres de secundària i un de primària d’Eivissa, que permet, a més de situar les dones com a referents de la ciència, mostrar a l’estudiantat la vulnerabilitat del seu territori i la importància de la investigació per a la pal·liar les conseqüències.
El compromís de la Universitat Jaume I en la promoció de la igualtat de gènere en l’àmbit acadèmic s’ha vist reconegut pel guardó concedit per la iniciativa «Mediterranean Universities Gender Equality Pioneers» (MU-GEP), en col·laboració amb MEDNIGHT i EWORA (Associació Europea de Rectores).
Les activitats d’aquesta commemoració estan organitzades per la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica; la Unitat d’Igualtat del Vicerectorat de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat; l’Escola de Doctorat del Vicerectorat d’Investigació i la Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I amb el suport de la Fundació Espanyola de la Ciència y la Tecnologia (FECYT).
Més informació: https://www.uji.es/investigacio/base/cultura-cientifica/pc4/acc-divulga/11-feb/base/actual