Estudiants de UIC Barcelona exploren noves formes d’habitar el futur en el marc del curs de Materialitat Metabòlica

El Campus Barcelona va acollir el 26 de març passat la presentació dels projectes desenvolupats en el curs de Materialitat Metabòlica, una assignatura optativa d’Arquitectura en col·laboració amb CEMEX, Pich Architects i UIC Barcelona School of Architecture. La iniciativa ha permès als estudiants explorar noves solucions arquitectòniques sostenibles i resilients, amb un enfocament multidisciplinari i experimental

Al llarg del curs, l’alumnat ha treballat a partir d’una pregunta clau: com coexisteix el futur amb el medi ambient? L’objectiu ha estat repensar la relació entre arquitectura i sostenibilitat mitjançant propostes que analitzen els fluxos en tres escales: materialitat, infraestructura i territori. En aquest sentit, s’ha posat especial èmfasi en les interaccions socioecològiques i en la manera com els materials poden actuar com a eina de mitigació del canvi climàtic.

Els vuit projectes presentats exploren solucions innovadores per a una arquitectura més resilient. Algunes de les propostes destacades són ReVINEA, un sistema arquitectònic per a vinyes que aprofita la succió del formigó porós per captar aigua subterrània i reduir la dependència de sistemes de reg convencionals; Living Desert, un model d’habitabilitat autosuficient en entorns àrids que aposta per sistemes arquitectònics compactes i sostenibles; o Ülukumaa, una proposta per a les comunitats indígenes de La Guajira (Colòmbia) que integra sistemes de recollida de boira i dessalinització de l’aigua de mar per garantir-ne l’accés.

David Masip, un dels professors de l’assignatura, destaca la importància de la multidisciplinarietat del curs: “Un dels reptes que ens proposava CEMEX era com, en una assignatura d’arquitectura, hi podíem incorporar diverses perspectives. Per això, hem convidat biòlegs, enginyers, antropòlegs i altres experts per sortir de la nostra zona de confort i analitzar el clima i les infraestructures a través dels materials.”

L’esdeveniment ha posat de manifest la rellevància d’una arquitectura que harmonitza tecnologia i natura, amb solucions basades en una mirada multiescalar i en la integració d’estratègies sostenibles. Els professors responsables del curs, Felipe Pich-Aguilera, David Masip i Zuha Bari, han valorat molt positivament el treball de l’alumnat, i n’han destacat la innovació i la capacitat d’adaptació als reptes ambientals actuals. 

Oriol París, doctor arquitecte i professor de la UPC; Patricia Tamayo, doctora arquitecta i professora de UIC Barcelona School of Architecture, i  Davide Zampini, enginyer civil i químic i director del R&D de Cemex a Suïssa, han estat els membres del jurat convidats.