Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, i el Grup de Fluids Multifàsics han implementat un demostrador que permet optimitzar el funcionament de les plantes de tractament d’aigües mitjançant proves a escala real realitzades en les instal·lacions del Centre d’Investigació en Robòtica i Tecnologia Subaquàtica (CIRTESU). El projecte ha sigut finançat per la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme a través del programa UJILAB Impuls.
Aquesta tecnologia serveix per a simular processos que es produeixen en una depuradora i està dirigida tant a empreses tecnològiques que desenvolupen impulsors i instrumentació per a la seua caracterització, com a companyies gestores de plantes de tractament d’aigua i altres sectors com la indústria química o marítima.
El demostrador compta amb un banc d’assajos per a avaluar el rendiment dels agitadors i amb eines avançades per a mesurar el comportament de l’aigua en moviment. Així doncs, incorpora sensors que mesuren la velocitat i la turbulència de l’aigua, càmeres d’alta velocitat i sistemes de mesurament de vibracions que permeten analitzar com es distribueixen els corrents generats pels agitadors.
A través d’aquest sistema, les empreses poden mesurar la turbulència i la distribució de velocitats generades pels impulsors, optimitzar el disseny i els efectes de barrejat i assegurar el compliment de normatives de qualitat de l’aigua. A més, el tanc de 550 m³ del demostrador permet realitzar proves segures sense interrompre les operacions de les plantes reals.
CIRTESU
El CIRTESU es va crear amb l’objectiu de fomentar la investigació, el desenvolupament i la innovació a la Comunitat Valenciana, promovent sinergies entre tres àrees interrelacionades: la robòtica submarina, l’aqüicultura i el cicle integral de l’aigua. Així doncs, en aquest centre desenvolupen la seua activitat el Grup de Fluids Multifàsics de l’UJI, el Grup IRS LAB – Sistemes Interactius i Robòtics, el Grup d’Investigació i Desenvolupament Ecològic de l’UJI i l’Institut d’Aqüicultura de Torre la Sal (IATS-CSIC).
UJILAB Impuls
A través del programa UJILAB Impuls, la Universitat fomenta la transferència de tecnologies desenvolupades en l’àmbit universitari cap al teixit empresarial i social. Això s’aconsegueix mitjançant la implementació de demostradors, que permeten validar i mostrar el funcionament de tecnologies innovadores en entorns reals, i a través de projectes de prova de concepte, destinats a comprovar la viabilitat tècnica i comercial d’aquestes solucions.