Escriptura, memòria i poder, a la 28a Càtedra d’Estudis Medievals

La creació i transmissió de textos durant l’Edat mitjana com a eina de poder i memòria és l’eix central de la 28a Càtedra d’Estudis Medievals Comtat d’Urgell, que tindrà lloc a Balaguer del 6 al 8 de maig. Aprofitant el projecte Catalunya, país d’arxius, documents que fan Europa del Departament de Cultura de la Generalitat, en el marc del Congrés Internacional d’Arxius Barcelona 2025, el curs també aprofundirà en quin paper van tenir aquests dipòsits de documentació en l’articulació de les societats medievals.

Organitzada per la Universitat de Lleida (UdL), el Consell Comarcal de la Noguera, la Paeria de Balaguer i l’Arxiu Comarcal de la Noguera, la Càtedra d’Estudis Medievals compta amb el suport de la Diputació de Lleida i està reconeguda com a formació permanent per al professorat pel Departament d’Educació. Hi participaran, entre altres, representants de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, el Consell Superior d’Investigacions Científiques i dels Arxius Nacionals de França.

El catedràtic d’Història medieval de la UdL, Flocel Sabaté, ha explicat que el curs aprofundirà en els processos de la creació del text com a nexe entre memòria i poder, la seua transmissió i la seua història. «Els arxius esdevenen eixos centrals en l’articulació i l’evolució de les societats, temes que continuen sent molt actuals», ha explicat durant la presentació de la trobada.