Es presenta a Olot la nova càtedra de la UdG centrada en l’habitatge

La Universitat de Girona (UdG), el Col·legi d’Administradors de Finques de Girona (CAFGi), el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Girona (API) i el Gremi de Promotors i Constructors d’Edificis de Girona (GIPCE) presenten la Càtedra d’Habitatge Pere Bahí el divendres 15 de novembre a la sala El Torín d’Olot, en un acte emotiu que ha aplegat més de 200 persones i que ha presentat la periodista Mariona Comellas. 

El rector de la Universitat de Girona Quim Salvi ha obert l’acte amb una referència a la relació d’amistat que l’unia a Pere Bahí, una persona que es definia a si mateix com a ‘estudiant de la vida en pràctiques’. Ha posat en valor el paper de les càtedres, que acosten la universitat al territori i especialment aquesta d’habitatge, que se centra en un dels problemes candents actuals.  

La conferència de Carme Trilla, presidenta de l’Observatori Metropolità Habitatge de Barcelona, ha exposat la situació actual del sector de l’habitatge i la inversió pública de les administracions. Ha alertat sobre el fet que les persones destinen de mitjana el 34,5% de la despesa a l’habitatge i ha exposat el problema de la vulnerabilitat residencial i la insuficiència del parc públic.   

La directora de la Càtedra, la professora d’Economia Elena del Rey, que no va arribar a conèixer l’empresari, ha agraït la implicació dels agents que hi col·laboren, els col·legis professionals i la Diputació de Girona. Ha demanat el suport i la col·laboració de tots per abordar aquesta problemàtica.  

El patró de la Càtedra Francesc X. Quintana, president del Col·legi d’Administradors de Finques, ha destacat que és tot un honor poder formar part d’aquest projecte que culmina un llarg procés de treball iniciat amb l’MGI.cat. Espera que sigui un pas fructífer i que contribueixi a continuar professionalitzant el sector. Quintana ha compartit l’àudio on el mateix Pere Bahí exposava la idea d’impulsar la creació de la Càtedra i del qual se’n desprenia la seva essència.  

Per la seva banda, el president del Gremi de Promotors i Constructors d’Edificis de Girona Miquel Bosch, ha fet èmfasi en la complexitat que suposa actualment dedicar-se a la promoció d’habitatges. El món ha canviat molt, el finançament és difícil, els permisos d’obres triguen de mitjana 2 anys i tot el procés no és gens senzill.  

El patró de la càtedra president del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària Joan Company ha fet reconeixement del llegat que ha deixat Pere Bahí en el sector immobiliari, que es troba a faltar, i ha exposat la necessitat d’una visió àmplia i de mirada llarga per fer un salt qualitatiu en relació amb l’habitatge.  

El nou director general d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya Jordi Mas ha estat present en l’acte per delegació de la consellera Sílvia Paneque, i ha destacat la importància de sumar tota l’energia dels actors al projecte col·lectiu. Ha refermat el compromís del Govern en el desplegament d’iniciatives per generar la construcció de l’habitatge assequible.   

L’alcalde d’Olot, Josep Berga, ha clos l’acte afirmant que la càtedra servirà per perpetuar la memòria de Pere Bahí, algú que s’ha destacat per la seva manera d’aportar a la societat: «Era una persona que en la seva manera de viure tenia un element importantíssim. En el seu pas per la vida aportava alguna cosa que anava en benefici de la comunitat, més enllà de l’empresa’ Ha volgut remarcar que el dret a l’habitatge que s’ha creat ningú s’ha plantejat el deure de proporcionar-lo. Finalment, el germà de l’empresari, Jaume Bahí, ha volgut adreçar unes paraules d’agraïment per la creació de la Càtedra d’Habitatge que porta el seu nom. Ha destacat la importància de compartir coneixements: «Cal que la Càtedra impliqui i involucri tothom».  

Bahí, primer impulsor de la Càtedra d’Habitatge.  

Pere Bahí (1970-2022) es va formar en Enginyeria Informàtica a la UdG i en el Màster en Assessoria, Gestió i Promoció Immobiliària. Posteriorment, va ser director del Màster en Estudis Immobiliaris i del Diploma d’Especialització en el Sector Immobiliari de la UdG. Bahí va ser l’impulsor en primera instància de la creació la Càtedra, motiu pel qual porta el seu nom. A més a més, durant els darrers 20 anys, va fomentar la innovació i la formació dels professionals immobiliaris com a responsable de l’àrea de Formació del Col·legi API de Girona i, més tard, com a membre de la Junta de Govern.  

La Càtedra d’Habitatge Pere Bahí neix fruit de la col·laboració entre la Universitat de Girona i tres entitats gironines del sector immobiliari amb el propòsit de ser un referent d’anàlisi i estudi del sector de l’habitatge a les comarques gironines i, alhora, contribuir a augmentar el saber del conjunt dels professionals immobiliaris per un millor benefici i benestar dels consumidors.

Podeu visualitzar les imatges de l’acte a través d’aquest enllaç.