Divendres, 9 de maig de 2025. ENGAGE.EU ha organitzat el «Webinar on Europe Day: Europe at the crossroads? Reflections on future perspectives» en ocasió del Dia d’Europa.
Experts de les universitats, Mannheim, Tilburg i Ramon Llull (totes tres membres de l’Aliança ENGAGE.EU) han reflexionat sobre els efectes de les disrupcions geopolítiques en el posicionament d’Europa al món, i els riscos i oportunitats que presenta aquesta dinàmica canviant.
Han participat en l’acte Thomas König, catedràtic de Ciències Polítiques i Polítiques Europees d’University of Mannheim; Elena Bou professora del Departament de Direcció d’Operacions, Innovació i Data Sciences d’Esade-URL, cofundadora i membre del Comité Executiu d’InnoEnergy i guanyadora del primer premi Nobel Sustainability Award; i Nikolas Rakjovic, professor de Dret Internacional de Tilburg University. Sabine Sainte-Rose, secretària general d’ENGAGE.EU, ha moderat el debat.
Els ponents han ressaltat que, davant de l’actual situació geopolítica i cultural a escala mundial, la Unió Europea ha de buscar maneres de reduir la fragmentació política, econòmica i cultural; També han valorat el paper rellevant que la universitat i el coneixement científic tenen per dotar els ciutadans d’Europa de les competències, els coneixements i el cultiu del pensament crític necessaris per a aconseguir-ho.
Nikolas Rakjovic ha explicat que la situació actual “és un punt d’inflexió” i que ha canviat la concepció del concepte ‘geopolítica’, amb un gran pes del ‘geo’, perquè ja no s’entén el món com un escenari en què competeixen una sèrie d’imperis colonials, sinó com un ecosistema ple d’interconnexions que, davant de situacions com el canvi climàtic, ja no es veu etern i transhistòric. “La fragilitat del que consideràvem etern ens ha sacsejat, fent-nos repensar el món i, per tant, el paper que hi té la Unió Europea i com hi ha d’actuar”, ha concretat el professor de Tilburg.
Thomas König ha defensat que Europa “s’enfronta a enormes reptes i amenaces també interns, com l’augment del populisme i de la xenofòbia basada en les fronteres nacionals actuals, que escampen odi i animositat des de l’interior de les societats mateixes i que acaben posant-ne en perill els sistemes polítics”. Per afrontar aquests reptes, ha dit el professor de Mannheim, “la forma d’organitzar-se de la Unió Europea necessita canvis radicals que li permetin reaccionar de forma àgil i unificada”.
La professora d’Esade-URL, Elena Bou, ha animat els assistents a adoptar una perspectiva optimista. “Més enllà de les amenaces del context, hem d’aprofitar les oportunitats que tenim al davant: en els últims 20 anys a Europa hem estat cultivant la innovació, la resposta davant del canvi climàtic, els avenços en legislació que han fet que Europa sigui un benchmark sobre com regular per al desenvolupament sostenible… Això ha tingut molts resultats tecnològics, la creació de startups i empreses d’avantguarda, l’impuls de l’energia verda i de la independència energètica, el desenvolupament de nous materials, les iniciatives en la reducció del Co2… El repte ara és com implementar aquests avenços a gran escala. L’estructura actual de la Unió Europea està prou fragmentada com per fer-ho molt difícil i, si no entomem aquesta oportunitat, la nostra situació només pot empitjorar. En canvi, si treballem junts, podem construir alguna cosa que sigui més gran que tots nosaltres”.
A continuació, s’ha donat la paraula als assistents. Carlo Gallucci, vicerector de Relacions Internacionals i Estudiants de la URL, ha reflexionat sobre la importància de l’atracció i la retenció de talent de fora d’Europa davant de la davallada demogràfica: “Hauríem de pensar en la manera de, sense perdre la nostra identitat europea, oferir les condicions perquè la gent vulgui venir i vulgui quedar-se. Però no ho podrem aconseguir si no ens replantegem com fem les coses”.
La secretària general de l’ENGAGE.EU, Sabine Sainte-Rose, ha acabat la jornada amb un agraïment als ponents per les seves aportacions, que li fan pensar que “les Aliances Universitàries com la nostra, unides a través dels diferents països i les disciplines, amb forts vincles amb la indústria i els governs, tenen un paper rellevant en el futur d’Europa.