La docent del Departament de Medicina de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat i responsable del Servei d’Al·lèrgia del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), Marta Viñas, assegura també que el centre i el sud peninsular seran les zones més afectades
L’especialista ha advertit que la els símptomes de les persones amb al·lèrgia aquesta primavera seran de moderats a intensos i més persistents. El principal motiu d’aquesta situació són les temperatures tan altes que s’han registrat durant l’hivern i la gran quantitat de precipitacions del mes de març, “que provocaran que el pol·len es mantingui més temps en l’ambient”, detalla.
Els experts adverteixen que en els últims anys s’ha incrementat el nombre de persones al·lèrgiques, una situació que es deu a diversos factors com el canvi climàtic, la predisposició genètica, la contaminació o l’accessibilitat del pacient a l’especialista, que facilita que es diagnostiquin més aquestes patologies.
Segons la Dra. Marta Viñas, prop del 25 % de la població general presenta rinitis amb o sense conjuntivitis i un 12 % asma bronquial. Quant a la població infantil, s’han incrementat els casos d’asma al·lèrgica, amb un pic d’incidència entre els 5 i els 15 anys.
Com detalla també la docent de UIC Barcelona i professional del CST, l’impacte del canvi climàtic en les al·lèrgies és cada vegada més evident. En aquest sentit, la Dra. Viñas ha assenyalat que informes recents apunten que l’augment de les temperatures podria ocasionar un augment en la producció pol·línica i en la quantitat d’al·lergògens dels grans de pol·len que estendria, a més, la durada de les estacions pol·líniques. “Aquest fenomen agreuja símptomes en persones al·lèrgiques i afavoreix l’aparició de noves sensibilitzacions en la població general”, ha afegit.
Pel que fa als tractaments existents, l’especialista ha detallat que existeix la immunoteràpia específica o vacunes d’al·lèrgia com a única teràpia capaç de modificar l’evolució de la malaltia. Així mateix, afegeix que, en els últims anys, el perfil del pacient ha canviat i és cada vegada més polisensibilitzat, la qual cosa complica el diagnòstic i el tractament. En aquest sentit, la Dra. Viñas destaca que la medicina de precisió ha suposat “una revolució per a l’al·lergologia, en permetre el desenvolupament de vacunes personalitzades basades en diagnòstic molecular”.