Els semiconductors, tema del 9è Recerkids

Els usos dels materials semiconductors – presents en qualsevol component electrònic- són l’eix central del Congrés Recerkids 2025, que aquest divendres, 25 d’abril, aplegarà a la Universitat de Lleida (UdL) 110 infants de 5è i 6è de primària de 6 col·legis, 2 més que l’any passat. L’alumnat arribarà de les escoles Vedruna Bellpuig, Arnau Berenguer (El Palau d’Anglesola), Creu del Batlle – ZER L’Horta de Lleida, Antoni Bergós – ZER L’Horta de Lleida, Escola Maldanell – ZER Riu Corb (Maldà) i Escola Torrescasana (Vilanova d’Espoia, Barcelona). Impulsada pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat, la iniciativa compta amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCCI) de la UdL.

Recerkids és un programa educatiu que busca promoure la recerca entre les nenes i els nens a partir de la indagació i la resolució de problemes de l’entorn. En una primera fase, han desenvolupat a classe la seua recerca sobre els semiconductors; uns materials que han passat, en tan sols unes dècades, de ser presents quasi únicament als laboratoris de recerca a ser imprescindibles en el nostre dia a dia. Només deixen passar l’electricitat en algunes ocasions; una propietat que s’utilitza per fabricar els xips, les peces essencials de tots els dispositius electrònics. Formen part d’ordinadors, telèfons mòbils, bombetes LED i plaques fotoelèctriques, entre altres.

Els escolars podien treballar en tres línies temàtiques: Què fa tan especials els aparells electrònics?, Com podem utilitzar aparells electrònics per a la nostra recerca? i Com poden ajudar els semiconductors a resoldre problemes?. Les conclusions les han plasmat en un pòster, que exposaran a la resta de participants en el congrés que tindrà lloc a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL, al campus de Cappont.

L’alumnat també podrà gaudir de l’espectacle Clowntífics de Big Van Ciència i de dos tallers: Operant com els ordinadors, a càrrec del professor de l’Escola Politècnica Superior Carles Mateu; i Capturem i analitzem dades, a càrrec del professor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària, Estanislau Fons. En el primer podran descobrir maneres per a detectar errades a les comunicacions per Internet o a les dades emmagatzemades. En el segon, usaran càmeres termogràfiques per comprovar com la llum infraroja no travessa els vidres o com les bosses de supermercat són transparents a aquesta longitud d’ona.

A nivell de Catalunya la iniciativa aplegarà enguany més de 2.500 alumnes de 69 escoles. La UdL obre el calendari de congressos Recerkids, que s’aniran celebrant fins el proper 30 de maig a la Universitat Politècnica de Catalunya, la de Girona, la Rovira i Virgili de Tarragona i la de Vic.