. Les deteccions s’han fet en estadis primerencs, sense que aquests casos hagin arribat a ser una amenaça per a la societat
. Es realitzen 200 jornades formatives a més de 5.000 professionals del sector de l’educació, la protecció de menors, l’execució penal, els agents rurals, serveis socials, policies, representants de sectors associatius i religiosos, i del món de l’esport
. Des del 2015 s’impulsen, conjuntament amb altres departaments de la Generalitat de Catalunya, aquests plans de prevenció d’extremismes violents que s’han consolidat com la principal eina per prevenir i detectar la radicalització violenta arreu del territori català
. L’objectiu és continuar ampliant la xarxa de treball, vetllar per la implicació activa de tots els sectors necessaris per frenar el creixement d’extremismes violents, i garantir la cohesió social i la convivència positiva a Catalunya
La lluita contra la proliferació dels extremismes violents en totes les seves vessants es converteix en un dels principals reptes de seguretat pel bon funcionament de les societats democràtiques. Coincidint amb la celebració avui del dia Internacional per a la prevenció de l’Extremisme Violent quan condueix al Terrorisme, els Mossos d’Esquadra refermen el seu compromís en la lluita contra l’expansió dels extremismes violents en qualsevol dels seus estadis. Des de l’any 2015 fins ara, la Comissaria General d’Informació de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra ha impulsat, juntament amb altres Departaments de la Generalitat de Catalunya, diversos plans de prevenció dels extremismes violents, denominats els #PREV.
L’objectiu fonamental d’aquests procediments és expandir la xarxa de col·laboració en l’àmbit preventiu, assegurar la participació activa de tots els sectors clau per frenar els processos de radicalització violenta, i promoure la cohesió social i la convivència pacífica. Al llarg dels anys que porten desplegats, els protocols #PREV s’han consolidat com la principal eina per prevenir i detectar la radicalització violenta arreu de Catalunya. A més, més enllà dels resultats obtinguts, la consolidació de la xarxa de cooperació multiagència permet que es dugui a terme una tasca preventiva general que fa els ciutadans i ciutadanes més conscients del risc que suposen els extremismes violents, i els fa més crítics davant d’aquests discursos d’odi.
Durant el 2024, es van identificar 206 alertes, de les quals, 159 corresponien a possibles processos de radicalització violenta i 47 a casos d’impacte educatiu i social, que, malgrat no estar directament associats a la radicalització violenta, es van abordar gràcies a les sinèrgies creades amb el #PREV Comunitat Educativa. Les deteccions es van fer en estadis primerencs, sense que aquests casos arribessin a ser una amenaça per a la societat. Cada cas es va avaluar de manera individual i es van aplicar intervencions educatives, policials, socials o judicials.
Dels casos coneguts, un 60’7% estaven relacionats amb gihadisme, un 11’6% amb ultradreta i un 4’8% amb extremismes d’altres etiologies. El 22’9% restant es referia a casos d’impacte educatiu i social que afectaven la cohesió social i la convivència en centres educatius, però no responien a alertes de radicalitzacions violentes. Els mecanismes d’intervenció van aconseguir frenar i revertir el desenvolupament d’aquests processos i es va reduir l’amenaça en la majoria dels casos. En els de més complexitat es va requerir un abordatge multidisciplinari de més llarga durada.
Del total d’alertes rebudes, quatre van comportar la seva notificació a la Fiscalia de Menors a efectes de protecció (menors de 14 anys especialment vulnerables davant de discursos extremistes) i vuit a la Fiscalia. En aquests darrers casos es van instruir diligències penals: tres estaven vinculats en l’àmbit de la ultradreta; quatre casos relacionats amb la vessant de gihadisme, i un darrer cas sense àmbit definit».
200 jornades de formació vinculades a la prevenció d’extremismes violents
Els Mossos d’Esquadra han impulsat i potenciat jornades de formació destinades a tots els sectors que treballen en la detecció d’aquests processos de radicalització. En el decurs de l’any passat, els especialistes del Cos en aquest àmbit van organitzar 200 jornades de formació vinculades a la prevenció dels extremismes violents de diverses etiologies i adreçades a un total de 5.692 professionals dels diferents sectors. L’objectiu d’aquestes sessions és millorar la comprensió dels processos de radicalització violenta, identificar els riscos que suposen, ampliar la xarxa de col·laboració per la prevenció de la radicalització violenta i impulsar mecanismes d’intervenció individualitzats en aquells casos coneguts. El continguti material pedagògic d’aquestes formacions l’ha dissenyat un equip d’experts de la Comissaria General d’Informació amb la col·laboració dels Departaments d’Educació i Formació Professional, Drets Socials i Inclusió, Justícia i Qualitat Democràtica i l’Acadèmia.
Pel que fa a la coordinació del #PREV, els Mossos d’Esquadra van participar en 296 reunions de diferents àmbits: col·laboració amb les Policies Locals, reunions Regionals de coordinació interna, taules multi agència, taules Centrals de Treball i Juntes Territorials d’Avaluació i Seguiment. Aquestes trobades tenen com a objectiu fer un seguiment del funcionament dels programes #PREV i dels casos treballats, així com també avaluar i millorar aquests plans de prevenció.
Potenciar la col·laboració estatal i internacional
En termes de col·laboracions amb entorns acadèmics i xarxes d’experts estatals i internacionals, el 2024, la Comissaria General d’Informació va continuar forjant contactes amb acadèmics i experts vinculats a diferents projectes per a la identificació de factors intervinents en els processos de radicalització violenta. També van participar activament en els grups de treball amb professionals de primera línia de la xarxa d’alerta de la radicalització (Radicalisation Awareness Network (RAN), van col·laborar amb diferents universitats a nivell estatal, i amb Think Tanks especialitzats amb l’estudi dels extremismes violents.
Ampliar els àmbits de treball en la lluita contra l’expansió dels extremismes violents
Els Mossos d’Esquadra continuen treballant per adaptar els programes #PREV a altres àmbits si escau, així com donar continuïtat a aquells protocols que ja estan plenament implementats, reafirmant així el seu compromís decidit i ferm en la lluita contra l’expansió dels extremismes violents al territori català
Al llarg de 2024, els protocols #PREV s’han continuat desenvolupant en els diferents àmbits en què estaven desplegats: la Comunitat Educativa, la Protecció de la Infància i la Joventut, la Proximitat Policial (tant PG-ME com PL), els Agents Rurals, l’Execució Penal, els Serveis Socials i les Comunitats Religioses i Associacions Culturals. El 2024 també es va iniciar una primera col·laboració en el món de l’esport de la mà de la UFEC (Unió de federacions Esportives de Catalunya), amb la voluntat que l’esport sigui un factor de protecció important per tal de frenar els processos de radicalització violenta.
Oficina de Comunicació
Sabadell, 12 de febrer de 2025