Els esports d’aventura i el turisme actiu van generar un impacte econòmic de gairebé 113 milions d’euros a les comarques lleidatanes l’any passat, un 1,3% més que l’anterior, segons un estudi de la Càtedra de Turisme d’Interior i Muntanya de la Universitat de Lleida (UdL) que s’ha fet públic avui a Llavorsí. Concretament, 112,92 milions considerant els ingressos procedents de l’activitat mateixa, l’allotjament i la restauració. La despesa mitjana global diària va ser de 151,8 €/dia per client, 2,4€ més que en la campanya anterior. El sector va superar les 831.000 activitats contractades i espera consolidar els resultats aquest 2025, segons recull l’informe.
«Les expectatives de la majoria d’empresaris de turisme actiu passen per mantenir la tendència positiva de l’any anterior, un cop superat l’episodi de sequera», recull l’estudi de la UdL. Tot i així, posen sobre la taula «la necessitat de treballar per mitigar els efectes del canvi climàtic i reduir l’impacte que pot provocar, especialment en l’àmbit dels esports aquàtics» com ara el ràfting, el caiac o la pesca esportiva. «La temporada 2025 es presenta amb un panorama complex però esperançador, on conviuen l’optimisme generalitzat amb una creixent consciència ambiental», recull el document.
L’estudi també assenyala que la major part dels visitants prové de Barcelona, Girona i Tarragona (42,2%). Si hi afegim els de Lleida (31,1%), el conjunt de Catalunya suposa el 73,3% del total de clients del turisme actiu. També es detecta «un retrocés notable» dels turistes de la resta d’Espanya, que passen del 19,3% al 14% i d’Europa, que baixen del 12,3% al 10,8%. En canvi, augmenten els de la resta del món, passant del 0,6% a l’1,9%. L’anàlisi per grups d’edat revela un predomini del segment de mitjana edat (36 a 59 anys), que representa el 36,3% del total dels clients del turisme actiu a Lleida, segons el mateix estudi. En segon lloc, trobem els joves de 18 a 35 anys (29,2%), seguits de prop pels grups escolars (25,3%).
L’informe de la Càtedra de la UdL recull que 279 empreses lleidatanes comencen enguany la temporada de turisme actiu; un 35,4% més que al 2013, el primer any del qual es disposen de dades fermes. El sector aglutina més de 1.800 llocs de treball. La majoria dels negocis es concentren al Pallars Sobirà (62), la Val d’Aran (44), l’Alt Urgell (31) i el Pallars Jussà (23). A la Plana, la Noguera (18) i el Segrià (17) continuen sent les comarques amb una major oferta d’aquest tipus d’empreses.