

La plataforma, de fàcil maneig per a qualsevol usuari, ha estat elaborada pel Servei de Cartografia i es troba oberta a la consulta dels ciutadans, gratuïtament i sense registre previ
Palma, 26 de maig de 2025.- El tinent de batle i regidor de Medi Natural, Espais Saludables, Mercats i Innovació, Llorenç Bauzá de Keizer, ha presentat aquest dilluns el Visor d’Ortofotos, una eina digital que permet explorar l’evolució territorial i urbanística del municipi a través d’imatges aèries enregistrades des de l’any 1956 fins a l’actualitat.
L’instrument que fa possible aquest viatge en el temps és un projecte desenvolupat pel Departament municipal d’Innovació, mitjançant el Servei de Cartografia i amb la col·laboració de Palma Activa.
A la convocatòria informativa hi han assistit també el coordinador general d’Innovació i Districte Digital, David Díez, i la cap de servei de Cartografia, María Dolores Fernández Romero, juntament amb els tècnics Pedro Serrano i Miguel March, que s’han involucrat directament en el disseny i posada en marxa d’aquesta actuació.
Durant la seva intervenció, el regidor ha destacat que el visor és “una eina accessible a tot el públic, amb un funcionament intuïtiu que fa possible que la navegació resulti vertaderament senzilla, fins i tot per a persones no gaire familiaritzades amb la tecnologia digital”.
En aquest sentit, Bauzá de Keizer ha remarcat que la plataforma “no està pensada exclusivament per a urbanistes, arquitectes, historiadors o estudiants, sinó per a tots els ciutadans que demostrin interès en com Palma ha modificat la seva fisonomia en el transcurs de les successives dècades”.
De fet, el contingut és d’accés lliure i sense cap tipus de registre previ, i es pot visualitzar en telèfons, ordinadors o tauletes tàctils.
En relació amb les seves funcionalitats, el sistema permet visualitzar fotografies de diferents anys en una mateixa pantalla, facilitant, per tant, la comparació dels canvis experimentats en el territori.
Igualment, és factible realitzar mesuraments precisos d’àrees i longituds, així com la localització ràpida de carrers, barriades o qualsevol altre punt d’interès.
Al mateix temps, l’usuari té la possibilitat de canviar d’any de forma còmoda i pràcticament instantània, ja que el programa està dotat amb un lliscador temporal.
El tinent de batle ha indicat que, des del Departament d’Innovació, “ens sentim especialment orgullosos d’aquest projecte, que posa en relleu el compromís de l’Ajuntament de Palma amb un objectiu essencial, que és aprofitar les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies per a accedir a coneixements cada vegada més profunds en aspectes crucials com l’evolució de la realitat territorial d’un entorn urbà”.
Innovació acull actualment més de 20.000 fotogrames aeris realitzats des de l’any 1981 amb la finalitat d’incrementar la producció de la cartografia municipal.
Es tracta d’imatges que es caracteritzen per una resolució molt alta, enregistrades durant vols que, de vegades, cobriren trajectes parcials de la ciutat, i, en altres casos, la totalitat del municipi.
Paral·lelament, la plataforma es completa amb imatges preses durant altres vols realitzats a Palma per l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de les Illes Balears i l’Institut Geogràfic Nacional.
Aquest és el cas del vol que va tenir lloc l’any 1956 i que és la cartografia més antiga de totes les que existeixen a la comunitat autònoma.
Amb vista al futur, el Departament d’Innovació té previst enriquir el contingut de la plataforma amb nous vols que es realitzin sobre el territori i amb la incorporació d’imatges provinents d’altres fonts, com, per exemple, els satèl·lits.
De fet, el Servei de Cartografia disposa de diversos vols històrics que encara no formen part del visor, ja que el procés de digitalitzar les fotografies aèries és costós i, a més, exigeix gestionar un gran volum d’informació que ara mateix es troba accessible en format analògic.