El SOC i Barcelona Activa renoven el conveni de col·laboració per desenvolupar polítiques actives d’ocupació a la ciutat

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) del Departament d’Empresa i Treball i Barcelona Activa, agència de promoció econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, han signat la renovació del conveni interadministratiu pel desenvolupament del conveni marc per a la implementació de polítiques actives d’ocupació a la ciutat de Barcelona pel període 2024-2025. El conveni contempla una assignació de 22,56 milions d’euros. El 70% d’aquest import, 15,792 milions d’euros, serà a càrrec del pressupost del SOC (via Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes Laborals i Conferència Sectorial de Formació Professional), i el 30% restant (6,768 milions d’euros) l’aportarà l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta serà la quarta edició d’aquest conveni marc que s’ha convertit en una eina clau per a la generació d’ocupació de qualitat i la inserció laboral especialment dels col·lectius més vulnerables. En l’edició de l’exercici 2023, el 47,9% (13.600) de les persones inscrites al SOC, que van accedir a algun dels serveis o programes impulsats per Barcelona Activa en el marc d’aquest conveni, van aconseguir inserir-se al mercat de treball. Cal destacar que el 41,9% dels contractes resultants van ser indefinits. Pel que fa al col·lectiu de joves, grup de població especialment vulnerable, el 56,3% van aconseguir una feina.

El director del SOC, Juan José Torres, ha declarat que el conveni amb Barcelona Activa “és una expressió de l’intens treball que al costat de les entitats locals volem desplegar per millorar els serveis a les persones i les empreses. En aquesta línia cal emmarcar la col·laboració que mantenim amb l’Ajuntament de Barcelona i els agents socials de la ciutat en el marc de la Estratègia de la ciutat per una ocupació de qualitat”.

Raquel Gil, regidora de Regidora Promoció Econòmica i Treball de l’Ajuntament de Barcelona, ha celebrat l’acord afirmant que “la fórmula interadministrativa desenvolupada en aquest conveni s’ha traduït en resultats positius clars en les darreres edicions. Una inserció del 47,9% es una fita que ens demostra l’èxit i també el camí a seguir. És per això que, un any més, Barcelona Activa liderarà, des de la proximitat i l’experiència acumulada, les polítiques actives d’ocupació de la nostra ciutat. L’alineament amb el SOC proporciona una alta eficiència en la gestió dels recursos, factor clau per amplificar l’impacte de les polítiques d’ocupació i millorar la qualitat de vida dels barcelonins i barcelonines”.

En el marc d’aquest conveni de col·laboració, Barcelona Activa desenvoluparà durant 2025 serveis i programes ocupacionals en les següents àrees:

Orientació professional. Serveis i programes personalitzats d’informació, acompanyament, motivació i assessorament basat en una diagnosi ocupacional que permet conèixer les capacitats, els interessos, el perfil ocupacional i identificar l’objectiu o objectius professionals dels perfils. Aquest bloc de serveis és el més utilitzat, el 86,13% de les persones ateses als serveis d’ocupació de Barcelona Activa en van fer ús durant 2023 a través de Porta22, El Convent de Barcelona Activa i els espais Activa dels diferents districtes.

  1. Qualificació professional. Servei que integra la formació professional per a l’ocupaciói l’acreditació de competències professionals. Aquest servei té per objectiu desenvolupar els coneixements i les competències al llarg de la vida laboral, respondre a les necessitats de les persones i empreses i contribuir al desenvolupament de l’economia basada en el coneixement.
  2. Foment de l’ocupació. Servei ocupacional específic que facilita la inserció de persones en situació d’atur que tenen dificultats afegides o especials a l’hora de trobar feina. Es promouen les iniciatives destinades col·lectius amb més risc d’exclusió laboral o social, per proporcionar-los l’experiència laboral en entorns real de treball i la qualificació necessària per a la seva inserció. En aquesta línia destaquen els Projectes Integrals amb Contractació (PIC), amb més de 500 participants i una inserció del 45%, segons dades de 2023; o el Taller d’Oficis, que en l’edició de 2023 va aconseguir un èxit del 85% amb el retorn al món laboral del 75% dels joves participants i la represa dels estudis per part d’un 10%.
  3. Atenció a les empreses. Servei que promou la millora de la qualificació de les persones treballadores i professionals de les empreses i les oportunitats per al manteniment i la generació d’ocupació a traves de tres eixos estratègics: apropament a les empreses, anàlisi del mercat laboral, i posicionament estratègic al territori.
  4. Promoció de la creació d’ocupació i el desenvolupament econòmic local i el foment de la contractació. Iniciatives i projectes que iniciatives que estimulen, fomenten i diversifiquenl’activitat econòmica, creant ocupació, renda i riquesa, i millorant la qualitat de vida i el benestar de les poblacions territorials locals.

La quarta edició de l’acord fa evident la voluntat del Departament d’Empresa i Treball i de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, de consolidar un model integral de serveis que ja s’ha demostrat que multiplica l’impacte de les polítiques actives d’ocupació.

Deja un comentario