- Aquesta valoració és fruit del treball desenvolupat en el marc de l’Atenció Integrada Social i Sanitària
- La comarca és un dels 7 territoris seleccionats a Catalunya per consolidar projectes integrats en aquest àmbit per treure’n aprenentatges i identificar pràctiques de valor
- El Comitè de Governança de l’AISS ha aprovat el Pla estratègic per als propers anys
Dins el treball conjunt de l’Atenció Integrada Social i Sanitària (AISS) del Ripollès, s’han identificat 287 persones a la comarca que presenten risc social i complexitat sanitària, a les quals se’ls està fent un seguiment intensiu. D’aquestes, 112 són pacients crònics complexos (PCC) o de molt alta complexitat assistencial (MACA) que, a més, presenten un risc social valorat com a greu o moderat (viuen sols, sense entorn, situació de vulnerabilitat, etc.). Un total de 158, també són PCC o MACA, amb un risc social qualificat com a lleu. En els 17 casos restants, no s’ha fet la valoració de risc social.
La identificació d’aquestes persones ha estat una de les accions desenvolupades en el marc del grup de treball per a l‘Atenció Social i Sanitària del Ripollès, que té per objectiu atendre de la millor manera possible les persones grans, amb discapacitat, amb malaltia mental i, en general, totes aquelles que presenten necessitats complexes. Una de les primeres línies estratègiques i accions de l’AISS, oficialitzada per part dels departaments de Salut i Drets Socials i Inclusió a principis de 2023, va ser la selecció de 7 territoris arreu de Catalunya –un d’ells el Ripollès- amb experiència prèvia i avançada en l’atenció integrada, amb poder extreure’n aprenentatges i identificar pràctiques de valor. A la comarca del Ripollès, el desplegament va a càrrec dels Departaments de Drets Socials i Inclusió, Salut, el Consorci de Benestar Social del Ripollès, l’Hospital de Campdevànol-Hospital Comarcal del Ripollès, l’Institut Català de la Salut, xarxa de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària, tècnics i professionals de l’àmbit social i sanitari.
S’ha celebrat una nova reunió del comitè de governança, durant el qual s’han presentat les accions desenvolupades durant els anys 2024 i 2025 i s’ha aprovat el Pla estratègic de l’AISS del Ripollès 2024-2027.

A més de la identificació de les 287 persones que presenten una situació de risc social i complexitat sanitària per anar avançant en el model d’integració, també s’han elaborat les fitxes de treball conjunt de casos, que constitueixen el document de «Valoració i pla de treball integrat», i que esdevé l’eina bàsica de seguiment a cadascuna de les persones valorades amb risc social i complexitat sanitària.
Durant aquets dos anys, s’ha continuat impulsant el programa AMICOPE, que potencia un envelliment actiu. Les activitats organitzades en el marc d’aquest projecte han comptat amb la participació de 289 persones i s’han dut a terme en 12 municipis del Ripollès.
Dins el programa Cuida’t per cuidar, dirigit a cuidadors, s’han identificat fins a 61 vetlladores, a 41 de les quals se’ls entrevistat i han participat en alguna activitat grupal. Aquestes sessions han tingut lloc en quatre municipis del Ripollès, amb un total de 32 sessions.
Pla estratègic
L’òrgan de Governança també va aprovar el Pla estratègic de l’Atenció Integrada Social i Sanitària al Ripollès, que té per objectiu millorar el treball conjunt entre els serveis socials i sanitaris per proporcionar una atenció holística i personalitzada a la comarca. El document posa de relleu les característiques de la comarca del Ripollès, on el 25% de la població té més de 65 anys, i dispersió geogràfica donat que el 85% de la població es concentra a la capital, Ripoll i 4 nuclis urbans: Camprodon, Campdevànol, Sant Joan de les Abadesses i Ribes de Freser. La comarca té un índex d’envelliment del 208,9%, essent el quart més alt de Catalunya, i un índex de dependència del 61,5%, el segon més alt de Catalunya. És per això, que és essencial desenvolupar estratègies innovadores que abordin les necessitats de la població de manera integral i equitativa.
El pla ha de permetre promoure la coordinació, l’eficiència i la innovació entre l’atenció social i la sanitària. L’objectiu és “construir una comarca saludable, solidària i resilient, on les persones que es troben en una situació d’alta complexitat sanitària i risc social rebin el suport i la cura que necessiten per gaudir d’una vida plena i satisfactòria” assenyala el document.
El pla planteja uns objectius, els quals identifiquen els resultats que s’esperen aconseguir i ajuden a prioritzar els recursos, tant humans com materials, a més de permetre avaluar el progrés i identificar oportunitats de millora.
Els objectius són els següents:
- Proporcionar una atenció centrada en la persona i per això es posa l’accent en les necessitats i preferències de les persones ateses, potenciant el seu apoderament i autoresponsabilitat.
- Millorar de forma contínua la qualitat de l’atenció, fet que passa per millorar la coordinació entre els professionals, evitant duplicitats i millorant la continuïtat assistencial
- Potenciar l’eficiència en l’ús dels recursos, de manera que s’eliminin barreres entre els sistemes i s’inverteixi en tecnologies, infraestructures i personal.
- Promoure la salut i el benestar abordant les necessitats de les persones de manera integral: aspectes clínics, socials, emocionals i ambientals.
- Construir nous models d’atenció i de treball que donin resposta als nous reptes socials i sanitaris derivats de l’envelliment de la població, augment de malalties mentals greus, patologia dual i persones amb dependència.
- Consolidar la integració de l’atenció social i sanitària al Ripollès amb estratègies que permetin una major coordinació i col·laboració a llarg termini.