El projecte LECTIO de lectura de matrícules permetrà una millor coordinació de les policies en l’intercanvi d’informació per detectar persones vinculades al crim organitzat

Durant l’any 2024, el Departament d’Interior i Seguretat Pública ha impulsat el projecte LECTIO, que suposa un gran repte tecnològic, amb la finalitat de connectar tots els municipis catalans que es vulguin adherir al projecte i altres entitats públiques i privades per generar una xarxa de lectors de plaques de matrícula com a eina de suport de la policia.

Una part d’aquest projecte fa referència al desplegament de lectors de plaques de matrícula a les principals vies de la xarxa viària. Està cofinançada per la Unió Europea mitjançant el Fons de Seguretat Interior (FESI), que ha de permetre la detecció de vehicles d’interès policial, la reconstrucció de moviments d’aquests vehicles i la generació d’altres dades d’interès policials per a la prevenció, reacció i investigació en el marc de la lluita contra el crim organitzat i el terrorisme.

En un context en què el crim organitzat i el terrorisme cada vegada tenen un caràcter més transnacional i global, és molt important la cooperació transfronterera de les policies europees. En aquest sentit, és important l’intercanvi d’informació relacionada amb les matrícules de vehicles d’interès policial, utilitzats en activitats sospitoses o il·lícites en tant que millora la capacitat de rastreig, detecció i l’eventual detenció de persones vinculades al crim organitzat. A més també comporta una major coordinació entre forces de seguretat per abordar les amenaces de manera més eficient pel que fa a les policies europees de l’espai Schengen i la capacitat d’abordar eventuals situacions de seguretat crítica en temps real.

Aquest entorn de millora es tradueix en els següents aspectes:

La coordinació d’operacions policials: davant d’amenaces per a la seguretat la coordinació entre forces de seguretat és essencial i l’intercanvi de matrícules possibilita la detecció i seguiment de vehicles sospitosos.

Prevenció de desplaçaments: el fet de conèixer els moviments dels vehicles investigats suposa una millora per a la seva traçabilitat.

Intel·ligència transfronterera: l’intercanvi de matrícules es tradueix en la construcció d’una xarxa d’intel·ligència transfronterera més efectiva, robusta i àgil, que permet connectar individus o grups.

Identificació de les amenaces: el fet de tenir informació compartida sobre les matrícules possibilita la connexió de casos aparentment no relacionats.

A hores d’ara ja s’han adquirit i rebut 48 càmeres de reconeixement de matrícules que estan en fase de desplegament i durant l’any 2025 es preveu adquirir-ne 32 més. Així mateix, està en fase de contractació la plataforma que haurà de gestionar les dades de la informació generada per les càmeres que llegiran les matrícules. I a inicis de l’any 2025 està prevista la licitació per a la posada en funcionament del sistema.

Oficina de Comunicació

Barcelona, 31 de desembre de 2024

Deja un comentario