El projecte de recerca musical de la professora Carolina Estrada reuneix expertes en neurociència al Reial Cercle Artístic

La professora i investigadora de UIC Barcelona Carolina Estrada ha liderat la taula rodona “L’impacte de la música en la recuperació neurològica” al Reial Cercle Artístic de Barcelona, dins el marc del projecte de recerca “Conxita Badia: una veu per la cultura catalana”, amb la participació d’expertes en neurociència i rehabilitació que han compartit experiències sobre el poder transformador de la música en la recuperació neurològica

L’objectiu de l’acte, que té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, ha estat posar en relleu el paper fonamental que juga l’educació musical i, en concret, l’aprenentatge d’un instrument, com a eina neuroprotectora i com a motor de desenvolupament global des de les etapes més primerenques.

Per aprofundir en aquesta qüestió, la taula rodona, moderada pel director de la Revista Musical CatalanaAlbert Torrens, ha comptat amb la participació de la responsable de la Unitat de Neuroradiologia Intervencionista de l’Hospital Universitari de Bellvitge, la Dra. M. Àngels de Miquel; la directora del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l’Hospital Sant Pau Campus Salut Barcelona, la Dra. Helena Bascuñana; la Cap d’Àrea de Neuropsicologia de la Unitat d’Estimulació Neurològica de Barcelona (UEN), Coral Nova; i el pianista professional i compositor Ricardo Estrada, que va patir un greu accident vascular cerebral el 2021.

El procés de recuperació i rehabilitació de Ricardo Estrada ha estat el cas d’estudi de les professionals, que han compartit la seva experiència amb el pacient. “Ens va arribar un noi jove amb un vessament cerebral descomunal, que va acabar mesos en coma a l’UCI”, recorda la doctora De Miquel. “Segurament sigui gràcies a la formació musical i les seves connexions neuronals que s’està recuperant com ho està fent”, va afegir.

“Diversos estudis en neurociència han evidenciat que l’exposició i la pràctica musical en la infància incideixen positivament en múltiples àrees del cervell. La música no només estimula l’audició, sinó que també afavoreix la motricitat fina, l’atenció sostinguda, la memòria de treball i la regulació emocional. Aquest entrenament integral actua com un potent factor de protecció davant deterioraments cognitius futurs, alhora que potencia habilitats clau per a l’aprenentatge i el benestar dels infants”, explica la investigadora de UIC Barcelona Carolina Estrada.

En el seu projecte de recerca, Estrada ha volgut incidir en la importància de l’educació musical des de la primera infància amb jornades educatives com la realitzada al Reial Cercle Artístic de Barcelona. Segons la professora, “cal posar la música al centre de l’educació, no com un complement, sinó com un pilar fonamental en la construcció d’individus sans, creatius i sensibles”. 

A la jornada, també hi va participar una alumna de la Facultat de Ciències de l’Educació, Patricia Quilarque, que va poder presentar el seu Treball de Fi de Grau sobre la iniciativa d’un cor musical inclusiu de la Universitat de Saragossa que canta amb llengua de signes, el cor Cantatutti. La sessió va concloure amb un concert líric amb solistes que han reflectit l’essència i l’impacte artístic de Conxita Badia.

Amb la voluntat de fomentar aquesta formació i projecció musical, UIC Barcelona organitza el Concurs de Cant UIC Barcelona en memòria de Conxita Badia del 30 de setembre al 3 d’octubre, en què joves talents lírics tindran l’oportunitat de pujar a l’escenari i optar a premis remunerats i projectar les seves carreres artístiques.

En paraules de Carolina Estrada, “Conxita Badia (1897-1975) va ser una mestra compromesa amb la formació musical com a eina de transmissió cultural i creixement humà. Entenia que la música havia d’arribar especialment als infants, en un moment vital en què el cervell és més plàstic i receptiu. La seva tasca com a pedagoga va sembrar les llavors d’un llegat que encara avui es transmet a través d’educadors que creuen en el poder transformador de la música”, conclou la professora de UIC Barcelona.

 

Fotografia de: Mireia Vall