El programa ‘Valor Afegit’ de TV3 dedica una sèrie de reportatges als projectes i laboratoris de l’IASlab

Dilluns, 13 de gener de 2025. El Valor Afegit, programa sòcio-econòmic de referència que s’emet després del Telenotícies Vespre de TV3, dedica una sèrie de tres reportatges als laboratoris i als projectes que es desenvolupen a l’Interactive Arts & Science Laboratory (IASlab), el nou espai singular i innovador que recentment s’ha inaugurat al campus de La Salle-URL. Els programes, que s’emeten els dies 13, 14 i 15 de gener, s’han enregistrat a diferents espais i laboratoris de l’IASlab: la sala immersiva, els laboratoris d’acústica i l’HRI Lab.

Els programes són una oportunitat per descobrir totes les possibilitats i el potencial de l’IASlab i la recerca i transferència de coneixement que s’hi practica, mitjançant el testimoni dels investigadors i professionals que expliquen els projectes que actualment s’estan duent a terme en diferents àmbits i disciplines i amb el suport i la col·laboració d’agents externs a la universitat.

Els programes, temàtics i enfocats en diferents línies de recerca, s’emeten en les següents dates:

  • 13 de gener: Descobrim la sala immersiva de l’IASlab, la residència artística que s’està duent a terme amb el MIRA Digital Arts Festival i el desenvolupament de la indústria immersiva i audiovisual a Barcelona i Catalunya. Compta amb la participació de la directora de Recerca i Innovació de La Salle-URL, Rosa Ma. Alsina; el director del Grau en Arts Digitals i el Màster Universitari en Arts Digitals i Tecnologies Creatives, Xavi Bové; el professor, investigador i coordinador del Màster Universitari en Arts Digitals i Tecnologies Creatives, Albert Barqué-Duran; i l’artista digital i investigador Daniel Sabio (The Glad Scientist).
  • 14 de gener: La recerca que es practica als laboratoris d’acústica. L’acústica és la línia de recerca més antiga de La Salle Campus Barcelona i compta amb diferents laboratoris que s’han remodelat i adaptat a l’evolució del campus. En aquest programa es coneix de primera mà Suaramap, el projecte per oferir assistència personalitzada a la gent gran que viu sola a casa i que realitzen conjuntament Suara Cooperativa, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), la Universitat de Girona (UdG) i La Salle-URL. Al mateix episodi es parla d’AEDOS, un projecte transversal dels àmbits d’acústica i arts digitals de La Salle-URL. L’episodi compta amb la participació de la directora de Recerca de La Salle-URL, Rosa Ma. Alsina; la vicepresidenta de Suara Cooperativa, Bàrbara Outeiro; el professor, investigador i responsable del laboratori d’acústica de La Salle-URL, Marc Arnela; i el professor i investigador d’Arts Digitals, Jorge Egea.
  • 15 de gener: L’HRI Lab i com posar la tecnologia al servei de la societat. En el darrer reportatge de la sèrie, el laboratori de robòtica de l’IASlab és l’espai on s’expliquen el projecte DivInTech, que utilitza la robòtica per ajudar a la inclusió dels nens amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA); i BeNeXT, una eina basada en l’aprenentatge automàtic per al fenotip automàtic profund, el diagnòstic i la predicció pronòstica de la síndrome de Turner. El reportatge compta amb la participació del coordinador tècnic del Projecte DivInTech, Xavier Canaleta; la professora i investigadora de La Salle-URL, Selene Caro; la professora de La Salle Seu d’Urgell, Meritxell Nieto; la professora i investigadora de la Universitat de Barcelona, Neus Martínez-Abadías; i el professor i investigador de La Salle-URL, Xavier Sevillano.

L’IASlab, un laboratori pioner a Europa

L’IASlab és el primer laboratori d’arts digitals i recerca en tecnologia de l’Estat i un dels primers d’Europa ubicat en un campus universitari, un equipament singular i innovador de La Salle-URL obert a artistes, investigadors, startups, empreses i institucions que impulsa Barcelona com a referent del sud d’Europa en arts digitals i projectes de creació transdisciplinària, recerca d’excel·lència en tecnologia i transferència de coneixement.

Amb més de 3.000 m2, inclou una sala immersiva de creació d’art digital, espais d’experimentació amb tecnologies com els efectes visuals, realitat virtual i augmentada o la intel·ligència artificial (IA), diversos laboratoris de creació de continguts, d’animació i d’art digital per desenvolupar projectes que interrelacionen l’art, la ciència i la tecnologia, un laboratori de postproducció audiovisual, un laboratori de robòtica interactiva, una càmera reverberant, una d’anecoica per a investigació en acústica —dotat també d’una gàbia de Faraday— i un estudi de gravació. A l’IASlab ja hi treballen artistes digitals, científics i investigadors de La Salle-URL que lideren una quarantena de projectes de recerca, molts d’ells en col·laboració amb agents externs a la universitat.