Més de 250 persones han assistit hui a la II Jornada Càtedra Smart Ports, que, amb el lema «Ports intel·ligents: noves perspectives», s’ha celebrat al Port de Castelló. La trobada, organitzada per la Càtedra Smart Ports juntament amb PortCastelló, la Universitat Jaume I, la Fundació PortCastelló i Ports de l’Estat, ha reunit representants d’autoritats portuàries, empreses i entitats vinculades al sistema portuari de tota Espanya, contribuint així a la principal comesa de la Càtedra: ser el nexe d’unió entre totes elles.
El president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Rubén Ibáñez, ha destacat en l’obertura de la jornada que «estem immersos en la tercera revolució tecnològica en la qual els ports juguen un paper fonamental i amb la Càtedra Smart Ports estem fent passos de gegant en aquesta matèria».
«Hui no venim a parlar de futur, venim a parlar de present latent, hui demostrem que podem ser un port gran tecnològicament parlant i la Càtedra Smart Ports ens permet impulsar projectes de futur que ens converteixen en enclavament i focus principal de la innovació, la tecnologia i la intel·ligència digital en l’àmbit dels ports», ha assenyalat el màxim responsable de PortCastelló.
En la seua intervenció Ibáñez ha destacat «la importància de ser pioners com a ports en aquesta matèria, ja que la logística està canviant d’una forma considerable». «Continuem un camí en el qual intentarem que la competitivitat siga creixent, siga latent i en el qual el futur s’escriga amb les lletres del present», ha conclòs.
Per part seua, el vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica de la Universitat Jaume I, David Cabedo, ha afirmat que «els temes abordats en aquesta jornada i els avanços que es presenten hui ací de la mà de la Càtedra Smart Ports demostren que el nostre país està treballant intensament en pro de la intel·ligència artificial i que, de manera especial, el sector portuari està trepitjant fort en els àmbits de la innovació i la tecnologia».
Seguidament, el director de la Càtedra Smart Ports, Francisco Toledo, ha agraït l’excel·lent resposta que ha registrat aquesta segona edició de la jornada i ha assegurat que «la irrupció de la intel·ligència artificial suposa una revolució única en la història de la humanitat. Això suposa grans oportunitats, però també grans reptes i el sector portuari està realitzant una important aposta en aquest sentit».
Així mateix, Toledo ha ressaltat el treball efectuat per Jaime Luezas, cap d’Àrea de Serveis a la Comunitat Portuària en Ports de l’Estat, i tot el seu equip, que el mes de novembre passat van presentar la norma UNE que defineix els ports intel·ligents. I, al mateix temps, ha felicitat a José Llorca, responsable del Fons de Capital Ports 4.0, per fer d’aquest programa un referent per a impulsar la innovació portuària. «En aquesta jornada veurem com avancen aquests desenvolupaments», ha afegit.
En aquesta mateixa línia, el director de l’Autoritat Portuària de Castelló, Manuel J. García Navarro, ha explicat les principals línies de l’estratègia d’innovació del Port de Castelló, que bàsicament se centren en «convertir idees en accions que aporten valor». A més, García Navarro ha desgranat els diferents projectes que el port està duent a terme en el seu camí cap a la transformació en un port intel·ligent, «complint les premisses de la nova norma UNE 178110:2024, que pretén facilitar la transformació i evolució dels ports cap al concepte de ports intel·ligents, millorant la seua gestió i la seua eficiència».
Digitalització i intel·ligència artificial en el sistema portuari
La primera part de la trobada ha començat amb la intervenció del cap d’Àrea de Serveis a la Comunitat Portuària en Ports de l’Estat, Jaime Luezas, qui ha explicat que «existeixen diverses etapes en el procés d’evolució cap al concepte de port intel·ligent. La primera consisteix a digitalitzar (obtindre i organitzar dades); la segona és la digitalització (optimitzar i automatitzar processos); i l’última se centra en la transformació digital, en la qual trobem un port transformat que utilitza tecnologia digital en tots els components de la cadena de subministrament, transforma la manera d’abordar les operacions i de generar valor, assumeix canvis tecnològics operacionals, organitzatius, culturals i de proposta de valor a la societat i presenta noves necessitats quant a persones, perfils i cultura».
A continuació, el responsable d’Innovació en Ports de l’Estat i responsable del Fons de Capital Ports 4.0, José Llorca ha donat pas als representants de cinc empreses que estan desenvolupant projectes que utilitzen la intel·ligència artificial per a millorar la competitivitat i eficiència dels ports espanyols i que compten amb el suport del Programa Ports 4.0.
Seguretat i ciberseguretat en els ports intel·ligents
També les empreses vinculades a l’ecosistema portuari han tingut el seu espai en la II Jornada Càtedra Smart Ports. Així, la cap d’Àrea de Projectes de Seguretat de ETRA R+D, Eva María Muñoz, ha presentat la plataforma HOPLON, un innovador sistema centrat en el monitoratge, avaluació i resposta davant amenaces en infraestructures crítiques com són els ports, on, segons ha puntualitzat, «cal tindre en compte la complexitat de les activitats logístiques i més encara de cara a la implementació de la Directiva de la UE relativa a la resiliència de les entitats crítiques (CER), a la qual hauran d’adherir-se els Estats membres abans del 17 de juliol de 2026».
La ciberseguretat en els ports intel·ligents ha centrat la ponència de Daniel San Miguel, Head of 5G Security Solutions de GMV Secure e-Solutions, qui ha explicat el projecte desenvolupat per aquesta empresa per a prestar serveis gestionats de ciberseguretat a Ports de l’Estat i 28 Autoritats Portuàries (46 ports) i ha comentat alguns dels últims avanços tecnològics per a fer front a les ciberamenaces i vulnerabilitats en aquestes infraestructures.
Projectes amb un elevat component innovador
La jornada ha continuat amb una taula redona sobre intraemprenedoria en el Programa Ports 4.0 en la qual representants de les Autoritats Portuàries de Barcelona, Bilbao, Castelló i Santander han presentat, respectivament, els projectes Shipcoop / Deflo, Autopilot, Windisock i Sporport / SasA Ports.
A més, els participants en la II Jornada Càtedra Smart Ports han assistit a una demostració en directe de VIPE, un prototip d’un projecte precompetitiu de la primera convocatòria de Ports 4.0, ja finalitzat, que realitza seguiment de la vulnerabilitat de la infraestructura portuària des de l’espai. Aquest projecte, impulsat per dos spin-off de la Universitat Politècnica de Madrid (Detektia, experta en el control d’infraestructures aplicant tecnologia radar satel·litari, i Deep Insight, especialitzada en el desenvolupament de serveis integrats per a la gestió del risc en el sector portuari), integra la tecnologia radar satel·litari, la intel·ligència artificial i plataformes de gestió de dades. Cal indicar que aquesta tecnologia ja ha sigut posada a la disposició de les Autoritats Portuàries de Badia d’Algesires, Huelva i Castelló.
En la seua segona edició, la Jornada Càtedra Smart Ports ha tornat a comptar amb el suport de les diverses entitats col·laboradores de la Càtedra, com són el Col·legi d’Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana, Boluda Corporación Marítima, Grupo Etra, Leatransa (Grupo Tervalis), Noatum, Materia (Quimialmel), Ocean Infrastructures Management, Portsur Castelló, Grupo Raminatrans i Simetria Grupo.