El Ple aprova de forma definitiva el major pressupost en la història de l’Ajuntament, amb una partida global que supera els 605 milions d’euros per a 2025 – Comunicació i Premsa

Publicador de continguts










El Ple aprova de forma definitiva el major pressupost en la història de l’Ajuntament, amb una partida global que supera els 605 milions d’euros per a 2025



23 / de desembre / 2024

Els comptes, que registren un increment del 13,49 per cent, aposten per la despesa social, la mobilitat, la seguretat ciutadana, la neteja i l’habitatge com a eixos centrals de l’actuació municipal  

Palma, 23 de desembre de 2024. El Ple de l’Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dilluns de forma definitiva el pressupost de la corporació per a l’any 2025, així com les bases per a la seva execució i les plantilles de personal, una vegada que s’ha donat el vistiplau a algunes de les al·legacions que s’havien presentat als comptes públics. 

El projecte pressupostari ha sortit endavant amb el suport dels grups municipals PP, que assumeix les tasques de govern al consistori, i Vox, i ha rebut el vot contrari de la resta de formacions representades al Ple: PSIB-PSOE, Més per Palma i Grup Mixt.

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Palma comptarà per al nou exercici, i per segon any consecutiu, amb el pressupost més elevat de la seva història, que puja concretament a 605.649.749 euros.

Aquesta xifra suposa un augment del 13,49 per cent en relació amb les partides de 2024, amb un increment en quantitats absolutes de 72 milions d’euros.

D’altra banda, el pressupost consolidat per al pròxim exercici; és a dir, els comptes que incorporen les empreses públiques i organismes autònoms, puja a 865.851.146 euros.

Paral·lelament, a partir del dia 1 de gener es produeix un més que significatiu descens en la pressió fiscal que s’aplica als ciutadans de Palma, comptabilitzada en 11 milions d’euros.

Un dels eixos centrals del document pressupostari és l’habitatge, materialitzat en un pla de xoc que preveu posar al mercat 1.200 unitats residencials i que engloba, també, recursos destinats a la rehabilitació d’habitatges municipals destinats a persones vulnerables i a la regeneració integral de barris.

Al mateix temps, el pressupost reforça considerablement la capacitat inversora de l’Ajuntament, que arriba a la xifra de 78,7 milions d’euros, 23 milions més que els que es varen preveure l’exercici anterior.

Aquesta aposta farà possible continuar amb la consolidació de projectes estratègics ja iniciats i d’altres actuacions que es posaran en marxa en un breu termini de temps. Dins aquesta relació cal destacar la remodelació de la plaça Major, la creació del Jardí Botànic, la construcció del recinte firal, la cessió de l’antic cinema Metropolitan per a la construcció del nou centre d’atenció primària del barri de Pere Garau, l’adquisició de l’edifici de Gesa, la finalització de les obres de les torres del Temple, la regeneració de la Platja de Palma o la nova configuració de la Façana Marítima.

Igualment, els comptes públics tenen molt present la prioritat de millorar la seguretat ciutadana, seguint la línia que ja va quedar marcada en el pressupost de 2024. Aquesta Àrea Municipal està dotada amb 136 milions d’euros, 24 milions més que a l’exercici precedent, fruit del notable reforç de la plantilla assignada a la Policia Local de Palma, on es registrarà la incorporació de 135 nous efectius, que se sumen a les 55 places habilitades al llarg de 2024.

De fet, aquest ha estat un dels punts essencials de les esmenes incorporades al text pressupostari, on inicialment s’havia fixat la creació d’un centenar de places. En aquest sentit, ha estat necessari afegir una partida d’1,7 milions als comptes dedicats al cost de la plantilla del cos policial. 

Igualment, les esmenes han millorat la dotació econòmica dels recursos materials de la Policia Local establint una quantia total de 2.548.000 euros. D’aquesta manera, la suma de les partides destinades a aquest concepte, comptabilitzant també la dedicada a la millora del parc mòbil, se situaria per damunt dels 6 milions d’euros.

Pel que fa al capítol de personal, cal destacar la dotació de 94 places per tal de reforçar departaments estratègics per al bon funcionament de la corporació, com ara Urbanisme, Infraestructures i els Serveis Jurídics. Sumant-hi també els llocs de feina perfilats en el conjunt del consistori, la previsió és crear 206 noves places. 

De la mateixa manera, les partides de 2025 continuen posant l’accent en la neteja i el manteniment de la ciutat, concretats en una inversió de 7 milions d’euros per a la renovació de la flota de l’empresa municipal Emaya, una quantitat que supera en 2,2 milions la de l’any que és a punt de finalitzar.

Igualment, es durà a terme la construcció del nou Parc Verd de Llevant, amb una inversió de 2,2 milions d’euros.

Quant a l’Àrea de Mobilitat, el muntant assignat passa de 44,7 a 51,2 milions d’euros, que serviran per a fer possible la transició de l’EMT-Palma cap a un model ecològic i sostenible, que comprendrà la renovació de la flota amb la incorporació de vehicles d’emissions zero, a més de la construcció del centre d’operacions ECO-EMT i la progressiva electrificació dels autobusos.

En els comptes per a l’any vinent es dedica una partida de 7 milions d’euros a aquestes actuacions, si bé a aquesta xifra cal afegir-hi altres línies d’ajudes i subvencions, entre les quals l’assignació de 5 milions d’euros prevista a la Llei de capitalitat. La suma de totes aquestes partides inversores de l’EMT supera els 24 milions d’euros.

Per la seva banda, l’+Area d’Infraestructures, Accessibilitat i Polígons Industrials continuarà amb la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic, i disposarà a aquest efecte de gairebé 11 milions d’euros; la millora de carrers i voreres, amb una partida de 10,8 milions, o la potenciació dels pulmons verds de la ciutat, amb 16 milions d’euros, a més d’altres 10,8 milions d’euros destinats a obres de reforma de col·legis i edificis públics.

A la vegada, la despesa social, un altre dels grans eixos vertebradors del pressupost de l’Ajuntament de Palma per a 2025, se situa en els 51,9 milions d’euros, 3,1 milions més que l’any precedent, amb la qual cosa experimenta un increment del 6,5 per cent.

En aquest capítol, mereix destacar-se l’increment de recursos dedicats a programes i serveis de reinserció i assistència social, així com per a l’atenció a persones en risc d’exclusió social i els usuaris amb dependències. 

Igualment, altres 3 milions d’euros es dedicaran a l’obertura del centre de dia de Son Xigala, i a la construcció d’altres dos equipaments de les mateixes característiques a Cala Major i Sant Jordi. 

El consistori també apostarà per la municipalització del Servei d’Intervenció i Acompanyament Domiciliari (SIAD) i el Programa d’Intervenció Socioeducativa per a Joves (ALTER),
Quant a l’Àrea d’Esports, es prosseguirà amb el Pla d’obres de reforma dels camps de futbol i instal·lacions esportives gestionades per l’IME, i s’obriran al públic les piscines de S’Aigua Dolça, tot això amb un pressupost de 37,7 milions d’euros, 10 milions més que l’any 2024.

També s’adjudicarà la nova pista d’atletisme de Son Moix, un dels projectes estel·lars del departament, amb un pressupost de 9,3 milions d’euros. La nova instal·lació aspira a esdevenir un punt de referència en el mapa d’infraestructures esportives de Palma i del conjunt del país, i comptarà a aquest efecte amb graderies amb una capacitat per a 1.500 persones, que se sumaran a altres 500 places situades al voltant, juntament amb una pista subterrània i un circuit de cross localitzat en una zona arbrada. 

En relació amb l’Àrea de Cultura, es prioritzaran les inversions que permetran a Palma consolidar les seves aspiracions a ser nominada Capital Cultural Europea l’any 2031. En aquest sentit, es continuarà reforçant la programació en els espais expositius municipals incrementant en 30.000 euros la partida del Casal Solleric i en 50.000 euros la corresponent a  la Fundació Miró Mallorca.

Al mateix temps, la preservació i divulgació del patrimoni artístic és un altre dels eixos sobre els quals gravita el pressupost cultural, amb un augment de 85.000 euros orientat al projecte de conservació i remuseïtzació del Castell de Bellver, i de 125.000 euros dirigit a la museïtzació del Temple.

El foment de la qualitat i la diversitat de la programació dels teatres municipals, que aquest darrer any ha superat tots els registres anteriors quant a assistència d’espectadors, serà, novament, un dels punts cabdals de l’Àrea, que mantindrà sense alteració tant les subvencions culturals nominatives con les que fan referència a les diferents línies d’ajuda a la creativitat, amb una partida de 362.000 euros.
 

 

Data darrera modificació:
27 de desembre de 2024

Deja un comentario