El llegat del compositor i violinista Pere Miquel Marquès centra el nou volum de la col·lecció municipal ‘Biografies de mallorquins’ – Comunicació i Premsa

Publicador de continguts










El llegat del compositor i violinista Pere Miquel Marquès centra el nou volum de la col·lecció municipal ‘Biografies de mallorquins’



8 / de maig / 2025

El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha rebut l’historiador Joan Círia, autor del llibre sobre una figura clau de la música del segle XIX, considerat el màxim representant del simfonisme orquestral de l’època i creador de més d’un centenar d’obres 

Palma, 08 de maig de 2025. L’Ajuntament de Palma ha editat el número 38 de la col·lecció ‘Biografies de mallorquins’, dedicat al compositor, violinista, director i pedagog  Pere Miquel Marquès García (Palma, 1843-1918), considerat el màxim representant del simfonisme orquestral del segle XIX.

El treball és obra del pianista i gran estudiós de la història de la musica a Mallorca Joan Círia Maimó, que ha investigat amb profunditat la vida i l’obra de Marquès al llarg de gairebé cinc anys.

Amb ocasió d’aquesta publicació, el primer tinent de batle, Javier Bonet, ha rebut l’autor al seu despatx de l’àrea municipal de Cultura per tal d’interessar-se pel contingut d’una obra que recorre amb profusió i detall el llegat d’un compositor que va gaudir d’un ample reconeixement a nivell nacional i que va escriure obres d’indiscutible èxit i repercussió, especialment a Madrid, ciutat on també es varen editar bona part de les seves creacions. 

De fet, Pere Miquel Marquès va escriure més d’un centenar de composicions per a orquestra, cambra, sarsuela, banda, cor i piano, i, encara actualment, les seves obres són interpretades en diferents localitzacions d’Europa, especialment algunes de les seves sarsueles i simfonies orquestrals. 

Tot i que a partir d’un determinat moment de la seva biografia va deixar de residir a l’illa, Marquès no es va desvincular mai de Mallorca, on passava llargues temporades, sobre tot a Palma, Bunyola i Sencelles, rebent, a més, diversos homenatges i sent fins i tot proclamat Fill Il·lustre de Palma, l’any 1911.

Igualment, la seva formació com a músic es va iniciar a la capital de les Illes Balears, on va assistir a classes de teoria, piano i violí impartides per Honorat Noguera, Francesc de Montis i Michele Foce. Posteriorment, va continuar la seva formació a París, de la mà de Jules Armingaud i Jean-Delphin Alard, i va estudiar al Conservatori de la capital francesa, sent alumne de Joseph Massart i François Bazin. 

Marquès va completar el seu període formatiu a Madrid, amb Jesús de Monasterio i Emilio Arrieta, entre d’altres prestigiosos professors de l’època. A la capital espanyola, algunes de les creacions del compositor mallorquí obtingueren una gran acceptació per part del públic, com és el cas de les sarsueles ‘El anillo de hierro’ i ‘El reloj de lucerna’, si bé també es va mantenir en contacte amb l’àmbit musical d’altres països, oferint recitals de violí a diferents punts del centre d’Europa. 

L’autor d’aquest nou volum de la col·lecció municipal ‘Biografies de mallorquins’, Joan Círia, ha dedicat bona part de la seva activitat com historiador a la recuperació de les biografies i trajectòries de centenars de músics rellevants nascuts a l’illa i que, amb el pas del temps, han caigut relativament en l’oblit.

Círia ha intervingut en qualitat de ponent a nombrosos conferències tant a Mallorca com a altres territoris espanyols, i ha publicat 13 monografies, totes elles vinculades a la història de la música.

En el seu llibre sobre Pere Miquel Marquès, l’escriptor felanitxer ha aconseguit agrupar detalls fins ara desconeguts sobre la vida del compositor, i ha incorporat un catàleg de la seva obra igualment inèdit. 
 

 

Data darrera modificació:
8 de maig de 2025

Deja un comentario