El Grup d’Innovació Educativa INCLU-ERP de l’UJI crea una guia inclusiva per a acompanyar emocionalment docents, estudiants i famílies després de la DANA

El Grup d’Innovació Educativa INCLU-ERP de la Universitat Jaume I, que està conformat per tres professores del Departament de Pedagogia i Didàctica de les Ciències Socials, la Llengua i la Literatura i una professora del Departament de Psicologia Evolutiva, Educativa, Social i Metodologia, ha desenvolupat una guia inclusiva per a orientar les escoles en l’acompanyament emocional del professorat, l’alumnat i les famílies després de les vivències associades a la DANA. Aquesta guia sorgeix com a resposta a la necessitat de proporcionar recursos pràctics per a enfrontar aquestes situacions adverses i afavorir el benestar de tota la comunitat educativa.

La guia es basa en el model DP-REB (Desenvolupament Personal a través de la Resiliència, l’Educació Emocional i el Benestar), que integra d’una banda investigacions centrades en la prevenció de les adversitats, i, d’altra banda, la intervenció mitjançant l’enfortiment individual i ambiental i el desenvolupament emocional.

Des d’aquest enfocament, se subratlla la importància essencial dels docents en la promoció de la resiliència, el desenvolupament de les competències emocionals i el benestar de l’alumnat. Els docents no només exerceixen un rol acadèmic, sinó també un paper emocional i social com a acompanyants. La seua capacitat per a identificar i respondre a les necessitats emocionals de l’alumnat és fonamental per a crear un ambient de confiança i seguretat, cosa que afavoreix tant l’aprenentatge com el desenvolupament integral dels i les estudiants. En situacions d’adversitat, com les generades per fenòmens com la DANA, l’impacte emocional pot ser profund, i en aquest context, la figura docent adquireix una rellevància encara més gran.

A més de la seua funció en el benestar de l’alumnat, els docents han de prestar atenció al seu propi benestar emocional, cosa que ressalta la importància de l’autocura, especialment quan ells mateixos també han viscut aquestes adversitats.

Els objectius de la guia inclouen facilitar l’autocura docent, promoure un acompanyament emocional i crear espais escolars de calma i seguretat davant la vivència de la DANA. La guia ofereix ferramentes pràctiques, com activitats recomanades, estratègies per a gestionar el dol a l’aula i pautes per a treballar amb les famílies. A més, dedica un apartat específic per a fomentar la introspecció i el benestar personal dels i les docents com a base per a donar suport a l’alumnat.

Guia