El Govern presentarà Catalunya com a terra d’innovació i avantguarda a l’Exposició Universal d’Osaka 2025

Conseller Sàmper i conseller Duch{«name»:»2025/05/19/12/37/b49cfe01-09d1-422d-a4cb-267840e4d92f.jpg»,»author»:»Acció Exterior i Unió Europea»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:859566}

Del 27 de maig a l’1 de juny, el Govern de Catalunya participarà en l’Exposició Universal d’Osaka de 2025, al Japó, amb la Setmana de Catalunya.

Sota el lema “Catalunya, terra d’innovació i avantguarda”, l’Executiu desplegarà una programació variada d’activitats culturals, econòmiques i turístiques amb l’objectiu de projectar el potencial creatiu, científic i empresarial del país.

La participació catalana s’integrarà dins del Pavelló d’Espanya i posarà el focus en dos valors que defineixen l’essència de Catalunya: l’avantguarda i la innovació.

“La Setmana de Catalunya a l’Expo Universal d’Osaka serà una gran oportunitat. Una ocasió immillorable per donar a conèixer el país arreu del món, per mostrar el millor de nosaltres mateixos i per acostar-nos a un públic divers (institucional, professional i familiar) en un dels països amb qui volem compartir projectes de futur”, ha explicat el conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch. 

Per representar aquest esperit, la Setmana de Catalunya comptarà amb figures i referents de projecció internacional que actuaran com a ambaixadors del país en àmbits com la gastronomia, l’arquitectura, els moviments culturals, el disseny i la creativitat, la música i l’escena o la ciència i la tecnologia.

En aquest sentit, el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha destacat que “la gastronomia és un clar exemple d’innovació i avantguarda”. “Una de les maneres de conèixer Catalunya més delicioses és a través dels nostres plats perquè la cuina és cultura, és història i és identitat”. Sàmper ha afegit que la setmana catalana és “una oportunitat també econòmica i diplomàtica i, per aquesta raó, potenciarem els vincles comercials que ja tenim i en crearem de nous.

Una programació intensa i diversa

La Setmana de Catalunya s’obrirà oficialment amb un acte institucional encapçalat pel president Salvador Illa, el dimecres 28 de maig, i és fruit del treball conjunt de diversos departaments de la Generalitat, com Presidència, Unió Europea i Acció Exterior, Empresa i Treball, Salut, Cultura, Recerca i Universitats, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Política Lingüística, així com l’Ajuntament de Barcelona.

Entre els principals noms que hi participaran, destaquen els xefs Carme Ruscalleda i Joan Roca, que mantindran un diàleg sobre l’aportació catalana a la innovació gastronòmica amb motiu del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia. Alhora, la Fundació Joan Miró oferirà tallers de manualitats; Alidé Sans i Muchacho & Los Sobrinos presentaran dos espectacles musicals; i també es projectaran diversos audiovisuals produïts, per exemple, pel FC Barcelona

De fet, la projecció del talent català serà la gran protagonista de quatre de les activitats centrals d’aquesta setmana:

  1. Col·loqui sobre els ponts existents entre Catalunya i el Japó, amb ciutadans catalans i japonesos de diverses disciplines que mantenen un estret vincle amb els dos territoris
  2. Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia. Conferència amb Carme Ruscalleda i Joan Roca
  3. L’Aliança de Tecnologies Disruptives i Emergents (DETA Alliance) celebrarà un esdeveniment per presentar el “Manifesto for Advancing Trustworthy AI”
  4. La ponència “Catalunya, una nova mirada de la Terra des de l’espai (eARTh observation)” presentarà una ponència sobre l’observació de la Terra en format tipus masterclass.

L’agenda es completa amb projeccions audiovisuals sobre llengua catalana i arquitectura, activitats interactives de creació artística amb IA, recorreguts turístics immersius per Catalunya, tallers gastronòmics i tastos de vins participatius, a més de diverses actuacions escèniques.

Any Catalunya-Japó 

“La relació entre Catalunya i el Japó ve de lluny, però, en l’actual context internacional, té encara més sentit que mai. Oportunitats com la Setmana de Catalunya a l’Exposició Universal d’Osaka són el millor escenari on consolidar-la i fer-la créixer i estem segurs que serà tot un èxit”, ha apuntat Duch.

En concret, la relació entre Catalunya i el Japó ha estat estreta des de les primeres inversions japoneses a Catalunya als anys setanta. Des d’aleshores, s’han reforçat i s’han consolidat els vincles econòmics, institucionals, culturals i educatius.

De fet, enguany, el Govern de Catalunya i el Consolat General del Japó a Barcelona han impulsat l’Any Catalunya–Japó, una iniciativa per augmentar la visibilitat dels dos territoris en l’escena internacional, enfortir les relacions davant dels reptes globals i afavorir l’intercanvi de bones pràctiques en sectors estratègics. 

En aquest marc, el Pla Japó del Govern també articula una acció interdepartamental estable i coordinada, que compta amb la implicació directa de la Delegació del Govern al Japó com a interlocutora principal. 

El Pla també facilita la connexió entre administracions, institucions i empreses catalanes i japoneses, amb l’objectiu d’enfortir els lligams i generar noves oportunitats conjuntes.

Deja un comentario