La Fira Internacional de Turisme (FITUR), que se celebra aquesta setmana a Madrid, ha reunit el conseller d’Esports, Berni Álvarez, i el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, on han acordat treballar conjuntament amb l’objectiu d’impulsar Catalunya per convertir-la en referent mundial en turisme esportiu.
L’acord interdepertamental treballa per explorar i explotar tots els beneficis socials i econòmics del sector, sempre en benefici tant pel país com per l’impacte que té per la ciutadania. “Avui és un dia de celebració per a Catalunya. Amb l’acord entre el Departament d’Esports i el d’Empresa reafirmem el nostre compromís amb una visió compartida: fer de Catalunya un referent mundial en turisme esportiu, potenciant l’economia, la cohesió territorial i la sostenibilitat” concreta el conseller d’Esports. Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper ha manifestat que “treballem per situar Catalunya al TOP 5 internacional de destinacions esportives i comptem amb la col·laboració de les destinacions, els equipaments esportius, les empreses especialitzades i els grans esdeveniments esportius que representen l’oferta de Catalunya”.
L’acord és també una aposta decidida per dur a terme un dels reptes més importants del país: desestacionalitzar el turisme. En aquest sentit, es busca diversificar l’activitat amb unes experiències i una oferta que contribueixen a distribuir les arribades al llarg de l’any. A més, amb l’àmplia varietat d’instal·lacions esportives i serveis especialitzats per practicar turisme esportiu i estades esportives arreu de Catalunya faciliten la desconcentració turística.
“Catalunya és un país privilegiat en molts aspectes. Comptem amb una diversitat geogràfica incomparable: des dels Pirineus, amb activitats de muntanya i esports d’hivern, fins a les costes del Mediterrani, amb una oferta extensa d’esports aquàtics i natura”, remarca el conseller Álvarez.
La col·laboració, segons els titulars dels dos departaments, representa una aposta estratègica pel desenvolupament d’un model que integri esport, empresa i territori per crear noves oportunitats, generar ocupació i atraure talent i inversions internacionals. El conseller Sàmper ha posat en valor que “Catalunya és el territori amb la major concentració d’empreses esportives d’Europa, amb més de 8.100 empreses que facturen més de 6.200 milions d’euros i ocupen més de 55.000 persones”. El conseller d’Empresa i Treball ha afegit que “tenim el coneixement i l’experiència per anar més enllà i ser el referent internacional en el turisme esportiu i per això unim esforços les dues conselleries per aquest turisme de qualitat i respectuós”.
Així mateix, l’acord destaca que el model no només ha de ser atractiu, sinó, també, respectuós amb el medi ambient i compromès amb les necessitats del territori. “La sostenibilitat ha de ser el nostre segell diferencial”, reafirma el conseller d’Esports. “Generar riquesa i benestar per a la nostra gent i que contribueixi a posar en valor el que som i el que volem ser”, afegeix.
Un exemple més d’Esport 360
Un dels eixos vertebradors del nou Departament d’Esports és el que s’ha definit com Esport 360. Aquest concepte explica l’esport com un espai transversal, present en molts aspectes diversos. El turisme esportiu n’és un exemple i l’acord treballa per potenciar-ho. Es tracta d’aconseguir ser un motor econòmic, però també un espai sostenible i del territori. En altres paraules, de i per a tothom.
Organització d’esdeveniments internacionals
El turisme esportiu és una oportunitat per reforçar l’impacte de Catalunya al món. El país compta amb una tradició organitzativa de grans esdeveniments com els Jocs Olímpics de Barcelona 1992, els Jocs del Mediterrani a Tarragona o la Copa Amèrica, a més de competicions ja fixes com el Circuit de Barcelona-Catalunya, la Volta Ciclista o, els que properament s’acolliran, com el campionat del Món d’Esquí de muntanya, el campionat del Món de Piragüisme o el Tour de França.
No es tracta només d’un element d’atracció internacional, sinó també una eina transformadora per al territori. “Volem promoure activitats esportives que tinguin un impacte positiu en les zones rurals i menys poblades de Catalunya, dinamitzant l’economia local i fomentant la cohesió i l’equilibri territorial”, destaca el conseller Álvarez.
L’experiència de l’Agència Catalana de Turisme
L’Agència Catalana de Turisme és pionera en la promoció del turisme esportiu i compta amb un programa que des del 2003 certifica les destinacions i empreses turístiques amb una oferta i serveis adaptats a les necessitats dels esportistes.
Aquest programa orienta les accions de promoció en mercats prioritaris amb una forta demanda: França, Alemanya, Regne Unit, Països Baixos, Bèlgica i Països Nòrdics.