- L’estrena del documental “Gitanos, més enllà de l’estereotip – Passat i present”, dues exposicions i diversos actes institucionals formen part del programa
Coincidint amb el Dia Internacional del Poble Gitano -que es commemora el 8 d’abril- el Departament de Drets Socials i Inclusió, juntament amb Igualtat i Feminisme, ha organitzat una setmana d’actes dedicats a donar a conèixer i reivindicar el poble i la cultura romanís. Un programa d’actes que arrenca amb l’estrena d’un documental i que també conté dues exposicions i actes institucionals.
La setmana ha arrencat avui dimecres 2 d’abril amb l’estrena del documental Gitanos, més enllà de l’estereotip. Passat i present del poble gitano a Catalunya als cinemes Girona de Barcelona. Coordinat pel Pla Integral del Poble Gitano de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària i produït per Punt de Gir, la cinta es proposa desmuntar estereotips, educar i donar a conèixer la riquesa cultural i històrica del poble romaní, una història encara avui poc coneguda.
Podeu donar una ullada al tràiler aquí: https://youtu.be/Z_4PDGFpcLk (canal de Youtube de Drets Socials i Inclusió)
El documental, d’1h 2’ de durada, està conduït per dos joves gitanos que entrevisten persones referents del poble gitano a Catalunya. Es compon per 5 parts, que comencen amb un estereotip com a títol. Són els següents:

- Els gitanos no volen integrar-se (?)
- Els gitanos no valen per estudiar (?)
- Els gitanos són uns ganduls (?)
- Els gitanos són masclistes (?)
- Els gitanos no pensen el futur (?)
A l’acte d’inici de la setmana del Poble Gitano hi han assistit la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, i la d’Igualat i Feminisme, Eva Menor Cantador, juntament amb el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Jaume Romero.
Martínez Bravo ha destacat que “cal visibilitzar el poble gitano” i ha afegit que aquest documental que s’estrena avui i al qual es vol donar recorregut sobretot en l’àmbit educatiu “és una bona eina per fer-ho”. La consellera Menor, per la seva banda, ha assenyalat la necessitat de “recuperar la memòria històrica del poble gitano, reconèixer el racisme i la violència que es va cometre contra aquest poble i sensibilitzar la ciutadania en la lluita contra l’antigitanisme que encara avui persisteix.»
Dilluns 7 d’abril s’inaugurarà l’exposició Baró Estardipen. Presó general de gitanos i gitanes a la sala d’actes de la biblioteca Antoni Comas de Mataró. La mostra organitzada pel Departament d’Igualtat i Feminisme ja es va poder veure al Palau Robert de Barcelona i a la capital del Maresme hi serà fins al 17 d’abril.
S’hi explica la Gran Captura de 1749, un episodi clau en la història de la persecució del poble gitano a Espanya. Liderada per figures com el Marquès de l’Ensenada, aquesta operació tenia com a objectiu la detenció i sotmetiment del poble gitano, basant-se en un projecte d’extermini, tot justificant la repressió amb arguments fonamentats en prejudicis socials i econòmics. Aquest fet marca un moment àlgid de l’antigitanisme estructural, que durant segles va promoure l’exclusió i la repressió de la comunitat gitana.
Dimarts 8 d’abril és el Dia Internacional del Poble Gitano. Amb motiu de l’efemèride, el Parlament organitza al matí un acte per recordar el Primer Congrés Mundial Romaní, que es va fer en aquesta data el 1971 a Londres. Comptarà amb la participació de la comunitat gitana de Catalunya i una nodrida representació institucional, també del Govern. A la tarda, hi ha prevista una recepció al Palau de la Generalitat per part del president Salvador Illa.
Divendres 9 d’abril
El punt final a la Setmana del Poble Gitano el posarà una altra exposició. La mostra “600 anys de l’arribada del poble gitano” s’inaugura a les 18 h al Casal Cívic i Comunitari Barcelona – Verdum Artesania on es podrà visitar fins al 24 d’abril.
L’exposició visualitza a través de diferents panells l’entrada i l’evolució del Poble Gitano a Catalunya des de fa sis segles. Amb aquesta mostra –que serà itinerant- es dona a conèixer la història i la cultura gitana, com a part de la cultura catalana, promovent i difonent els seus valors. També és una forma de reconèixer algunes de les aportacions que el poble gitano ha fet a Catalunya històricament.
En paral·lel a la inauguració de la mostra, s’ha organitzat un diàleg entre l’historiador Israel Soto Mercader i la Paqui Perona Cortés, referent de l’àmbit feminista. També hi haurà una actuació musical.