- Un nou comitè, adscrit al Departament de Drets Socials i Inclusió, establirà els fonaments per a una reforma integral del sistema de protecció social
El Govern ha aprovat la creació del Comitè d’Experts per a la Transformació i la Innovació Social (CETIS), integrat en el Departament de Drets Socials i Inclusió. Es tracta d’un espai de reflexió multidisciplinari i d’assessorament que establirà els fonaments per a una reforma integral del sistema de protecció social i liderarà la seva transformació.
La voluntat del CETIS és redefinir el sistema com un pilar fonamental de l’estat del benestar, adaptat als reptes del segle XXI i capaç de donar resposta a les necessitats de la ciutadania al llarg de totes les etapes de la vida. En aquest sentit, el Comitè buscarà definir un sistema de protecció social més endreçat, integrat i harmonitzat amb altres administracions.
L’òrgan comptarà amb una presidència i set grups de treball, que estaran liderats per una vocalia i es coordinaran amb les Direccions Generals del Departament amb l’objectiu de desenvolupar un ecosistema de coneixement compartit. Aquestes vocalies seran designades per la titular del Departament de Drets Socials i Inclusió entre persones expertes i de reconegut prestigi en els àmbits acadèmic, de la gestió pública dels serveis socials, del món local, del tercer sector, de la recerca social aplicada i de la innovació tecnològica en l’àmbit social. Entre les seves funcions, tindran la de reunir-se amb la presidència del Comitè per assegurar una bona coordinació global i el seguiment continu de les activitats del CETIS.
A través dels set grups de treball, el Comitè centrarà la seva actuació en set àmbits prioritaris:
- Sistema de Garantia d’Ingressos i Transformació Digital del Sistema de Protecció Social.
- Serveis Socials i Itineraris d’Inclusió.
- Infància i Joventut.
- Envelliment i Cures.
- Pobresa i Sensellarisme.
- Discapacitat i Salut Mental.
- Migració i Cohesió Social.
Cadascun d’aquests grups tindrà com a missió elaborar un informe durant els seus primers 10 mesos d’activitat que ofereixi recomanacions pràctiques sobre reformes i mesures concretes a adoptar en cada àmbit. El document inclourà un resum de les millors pràctiques internacionals, una valoració de la situació actual a Catalunya i propostes d’acció per implementar canvis efectius que siguin avaluables des del rigor científic.
Context i necessitats
El marc legislatiu de la protecció social del segle XXI va impulsar la modernització dels serveis socials i va consolidar un model basat en el reconeixement de drets subjectius. Lleis com la de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència o la Llei General de Serveis Socials van contribuir a construir un sistema de protecció robust a Catalunya. Malgrat aquests avenços, els reptes actuals —com l’envelliment de la població, la pobresa infantil, les desigualtats en l’accés als serveis i l’impacte de la pandèmia— evidencien la necessitat d’una revisió profunda del sistema.
En resposta a aquests reptes, el Departament de Drets Socials i Inclusió promou la creació d’aquest Comitè d’Experts per a la Transformació i la Innovació Social (CETIS). L’impuls d’aquest òrgan s’emmarca dins de l’estratègia de reforma de l’administració i la millora dels serveis públics encetada pel Govern i treballarà de forma coordinada amb la Comissió d’Experts per a la Definició de l’Estratègia de Transformació de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i la millora dels serveis públics (CETRA).