El Govern finançarà tres casos d’ús d’Observació de la Terra per promoure la competitivitat de les empreses gràcies a la incorporació de dades satel·litàries

La Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball i en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, ha obert avui la convocatòria, coordinada perl’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), per participar en la segona edició del ‘Concurs d’idees de casos d’ús d’Observació de la Terra per al sector privat’. La iniciativa busca obtenir propostes innovadores de casos d’ús d’Observació de la Terra que l’ecosistema NewSpace pugui oferir al teixit empresarial privat català en forma de serveis basats en informació provinent de satèl·lits.

El concurs seleccionarà i finançarà tres casos d’ús d’observació de la Terra aplicables al territori català per promocionar l’ús de dades de satèl·lit. En aquest sentit, s’oferiran les dades del primer nanosatèl·lit català d’Observació de la Terra, el Menut, a mode demostrador, per donar visibilitat als beneficis que poden obtenir les empreses si incorporen aquest tipus de dades a les seves operatives. Els tres casos d’ús seleccionats rebran un premi econòmic de 2.500 euros i optaran a un posterior contracte de serveis de 47.500 euros cadascun.

Objectius de la convocatòria

L’objectiu de la convocatòria és la millora de la competitivitat de les empreses del sector privat gràcies a la incorporació de tecnologia de dades satel·litàries, afavorint el desenvolupament de solucions i negoci per a les empreses del sector del NewSpace.

En aquesta segona edició, i com a novetat, els casos d’ús guanyadors del concurs formaran part del portafoli de projectes de l’ESA Phi-LabNET Spain. L’ESA Phi-LabNET Spain, cofinançat pel Govern de Catalunya a través de l’Estratègia NewSpace i coordinat per un consorci liderat per l’IEEC, està emmarcat dins del Programa ScaleUp de l’Agència Espacial Europea (ESA). Centrat a promoure la recerca i transferència al mercat de solucions espacials que millorin la resiliència climàtica i la sostenibillitat, té com a missió principal accelerar el futur del sector espacial, tant en l’àmbit upstream com en el downstream, a través de projectes innovadors amb elevat potencial comercial.

Requisits de participació

Per participar en el concurs cal presentar una memòria tècnica, en format PDF, on s’exposaran de manera clara la definició del repte i els objectius del cas d’ús proposat; la metodologia de treball; un cronograma d’execució; l’organització de l’equip de treball; a quins usuaris va dirigit i el seu grau de participació en la proposta. Cada licitador podrà presentar-hi més d’una proposta. La data límit per participar en aquesta convocatòria és el dilluns 24 de febrer de 2025 a les 14:00 h.

Per ser elegibles, les propostes presentades hauran de complir amb els següents requisits:

  1. Estar alineats amb la temàtica de l’ESA Phi-LabNET Spain: tecnologia espacial per a la resiliència climàtica.
  2. Ser casos d’ús basats en tecnologia NewSpace.
  3. Ser casos d’ús que es basin en dades de satèl·lit d’observació de la Terra, assegurant-ne la viabilitat, i incloure dades del nanosatèl·lit català Menut com a demostrador.
  4. Ser casos d’ús dirigits al sector privat.
  5. Que l’empresa licitadora disposi, en el moment de la presentació de la proposta, d’un centre d’oficina tècnica, amb els tècnics especialitzats, localitzat en un radi màxim de 200 km al voltant de la seu de l’IEEC.
  6. Ser casos d’ús d’aplicació al territori català.
  7. Ser operatius en un termini de sis mesos des de la signatura del contracte. L’inici del projecte podrà ser diferent a la signatura del contracte en cas que el cas d’ús s’hagi d’executar en unes dates concretes de l’any.
  8. Incloure la participació activa de l’usuari final.
  9. Ser casos d’ús innovadors. Seran elegibles aquelles propostes que presentin solucions a partir d’un producte nou o d’un producte ja existent, però que incorpori els canvis i ajustos suficients per configurar una solució innovadora o adaptada al cas d’ús en qüestió.
  10. Tant el licitador com l’usuari final es comprometen a participar en diferents accions comunicatives durant els 3 mesos següents a la finalització de l’execució del projecte.

Els projectes guanyadors s’inclouran al portafoli de l’ESA Phi-Lab NET Spain, on es presentaran com a serveis / projectes / solucions amb informació de l’empresa desenvolupadora, facilitant-ne el contacte, la col·laboració i la contractació.

La durada del projecte serà de nou mesos distribuïts de la següent forma: sis mesos d’execució del projecte (treballs de disseny, validació i implementació) i tres mesos de difusió.

Criteris d’avaluació

D’entre totes les solucions elegibles, el jurat del concurs seleccionarà els tres casos d’ús que seran premiats, a partir dels següents criteris d’avaluació:

  1. Alineació del repte amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Es valorarà positivament que el repte pugui ser d’utilitat per a un nombre elevat d’usuaris finals.
  2. Alineació de la proposta amb els objectius de la convocatòria, la viabilitat tecnològica, el grau de proximitat per esdevenir un servei, el grau d’innovació i l’ús de dades del Menut a nivell demostrador. Com a novetat en aquesta convocatòria, també es valorarà l’ús de tecnologies / algorismes avançats de processament de dades i fusió de dades.
  3. Metodologia de treball, cronograma i organització de l’equip de treball.
  4. Tipus d’usuari final a qui va dirigida la solució segons l’impacte que pot arribar a tenir a Catalunya, i el seu grau d’implicació en la proposta.

També es valorarà que l’empresa participant sigui membre de la comunitat NewSpace de la Digital Catalonia Alliance (DCA-NewSpace).

Més informació sobre la licitació del concurs, en aquest enllaç.

Primers casos d’ús desenvolupats en el marc del concurs

La convocatòria publicada avui és la segona del ‘Concurs d’idees de casos d’ús d’Observació de la Terra per al sector privat’ promogut en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, impulsada pel Govern de la Generalitat i desplegada amb la col·laboració de l’IEEC, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i la Fundació i2CAT.

La primera edició del concurs, licitada a finals de juny de 2023 i resolta l’octubre del mateix any, va tenir com a empreses guanyadores isardSAT i Spascat.

Amb el finançament obtingut com a guanyadora del concurs, l’empresa isardSAT ha desenvolupat el projecte MARE (Monitoratge de la sequera amb Alta Resolució Espacial) que permet tenir una visió integral de la sequera i la necessitat d’aigua dels cultius gràcies a una metodologia que utilitza dades de satèl·lit. MARE ha permès monitorar l’aigua disponible al sòl i generar un índex de sequera amb una resolució de 100 m en les parcel·les de les comunitats regants de les dues entitats catalanes que han col·laborat en el desenvolupament del projecte: l’empresa Aigües Segarra-Garrigues (ASG) i la societat agrària Consell Regulador de la Denominació d’Origen (CRDO) Terra Alta.

Per la seva banda, l’empresa Spascat ha desenvolupat el projecte MOT (Mòdul d’Observació de la Terra per a PixelSuite), una solució per al sector vitivinícola i fruiter de Catalunya que automatitza el control de l’estat dels camps a partir de l’anàlisi de dades espectrals provinents de satèl·lit combinades, mitjançant algorismes d’IA, amb altres dades obtingudes sobre el terreny. Ho ha fet en col·laboració amb dues empreses catalanes: la consultora tècnica d’empreses agrònomes Agropixel, que usarà la solució per millorar les seves activitats d’anàlisi i consultoria agronòmica, i l’empresa vitivinícola Codorniu, que la farà servir sobre el terreny per als treballs de camp que du a terme a la seva finca a Raimat.

Deja un comentario