El Govern crea el servei de creixement empresarial per facilitar que les empreses catalanes guanyin dimensió

  1. El nou servei impulsat per ACCIÓ – Departament d’Empresa i Treball constarà de tres fases principals: la capacitació a directius, l’accés al finançament i el suport a l’elaboració de plans de creixement
  2. Ho ha anunciat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró Torres, durant la celebració a Girona del Cluster Day, una jornada dedicada precisament a exposar les claus per créixer amb propòsit i generar impacte positiu a l’entorn
  3. La dimensió de les empreses té un impacte directe en aspectes com la seva productivitat o la capacitat de generar més innovació i internacionalitzar-se

El Govern, mitjançant ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, ha creat un nou servei de creixement empresarial per tal de contribuir a l’augment de dimensió del teixit empresarial català. Ho ha anunciat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró Torres, durant la celebració aquest dimarts a Girona del Cluster Day, una jornada dedicada a exposar les claus per créixer amb propòsit i generar un impacte positiu a l’entorn.

La dimensió de les empreses té un impacte directe en aspectes com la productivitat o la capacitat d’innovar i internacionalitzar-se. Actualment, el 95,5% de les companyies catalanes són microempreses (menys de 10 treballadors), una xifra superior a la de països líder al continent com Alemanya (84,4%) o amb un volum de població similar a Catalunya com Àustria (88%) o Dinamarca (88,9%). Millorar aquests registres és un dels pilars estratègics del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, en el qual s’emmarca la definició del nou servei d’ACCIÓ.

Per Baró Torres, el nou servei ha de contribuir a “assolir l’objectiu de tenir 1.500 empreses grans i mitjanes a Catalunya l’any 2030”. En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ ha recordat que “augmentar la dimensió de les empreses permetrà que les altres principals palanques de creixement, la innovació i la internacionalització, també tinguin més impacte”. Tot i així, “no busquem un creixement per se, sinó un creixement sostenible que es connecti amb les estratègies de valor compartit”, ha conclòs.

El nou servei que el Departament d’Empresa i Treball oferirà a través d’ACCIÓ comptarà amb tres fases principals que abordaran els tres grans frens que limiten el creixement: la cultura empresarial, el tipus de model de negoci i l’accés al finançament. Així doncs, des d’ACCIÓ s’oferiran tallers de formació per a directius sobre creixement orgànic de les empreses i missions específiques de benchmarking a entorns de referència com el de Boston. Una segona fase permetrà a les empreses treballar el seu model de negoci per fer-lo escalable a través d’un assessorament financer que validi la seva capacitat de creixement. Finalment, les empreses podran optar a la línia d’ajuts a Noves Oportunitats de Negoci, que inclou la definició i l’execució d’un nou pla de creixement. Així mateix, també es facilitarà les connexions amb fonts de finançament com fons d’inversió.

El Cluster Day 2024 fa de Girona la capital del creixement empresarial

Baró Torres ha realitzat l’anunci del nou servei de creixement empresarial d’ACCIÓ davant d’unes 200 empreses al Centre Cultural la Mercè de Girona. Aquets espai ha acollit la celebració del Cluster Day 2024, la jornada anual que connecta empreses de dins i fora de l’ecosistema dels clústers que, enguany, s’ha dedicat al creixement empresarial amb propòsit.

L’acte ha comptat amb la participació d’empreses referent en el creixement empresarial amb impacte a Catalunya com Liquats Vegetals, Griñó, Vytrus i Hidrotec, que han compartit les receptes del seu èxit. Així mateix, els clústers de l’aigua, els residus, la proteïna i la salut també han exposat les oportunitats de creixement sectorial en el seu àmbit; mentre que els socis fundadors dels fons d’inversió Àbac Capital i Suma Capital han traslladat quins són els factors de creixement empresarial més atractius per als inversors.

Finalment, la jornada ha comptat amb la ponència ‘Clústers i creixement en un món incert’ a càrrec de Michael Enright, de la Northeastearn University. Enright, conegut com un dels principals gurus de l’estratègia al món, ha analitzat al llarg dels darrers 30 anys models de competitivitat d’estats com Singapur, Dinamarca o Suïssa i ha assessorat governs, corporacions i agències multilaterals de més de 20 països dels sis continents. La seva carrera s’ha desenvolupat als Estats Units i a la Xina, d’on ha compartit aprenentatges d’ambdós models.

___

@empresacat | @treballcat | @tic

►►► més xarxes socials

Deja un comentario