El Govern aprova el Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat

  1. El pacte és fruit del consens i del treball conjunt entre administracions públiques, entitats del sector social, veus expertes, grups parlamentaris, sindicats i patronals

El Govern ha aprovat avui el Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat. Un acord que és fruit d’un llarg procés de participació, debat i consens que ha implicat, a més del Govern de la Generalitat, els ens locals, grups parlamentaris, entitats socials, persones expertes, sindicats i patronals.

L’objectiu del pacte és adaptar les polítiques públiques per donar compliment a la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. La Convenció de l’ONU amplia el focus tradicional i se centra no només en les condicions de les persones amb discapacitat, sinó també en les barreres socials i ambientals que dificulten la seva participació plena en la comunitat. Aquest canvi de perspectiva és clau per superar l’estigmatització històrica i promoure una igualtat real. Les persones amb discapacitat passen de ser concebudes com a objectes de tractament i protecció social a ser concebudes com a subjectes titulars de drets.

La finalitat del pacte, doncs, és establir les línies estratègiques d’actuació que han de possibilitar a Catalunya una atenció transversal i integral a les persones amb discapacitat que n’asseguri la plena inclusió i l’exercici dels seus drets en igualtat de condicions.

L’aprovació del document mitjançant Acord de Govern respon al compromís de l’Executiu de garantir una interlocució fluida entre tots els departaments i el sector de les persones amb discapacitat, amb l’objectiu de millorar la coordinació i d’ajustar les polítiques a les necessitats reals del col·lectiu.

El contingut del pacte ha estat validat pel Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT) i per la Taula del Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, òrgan creat per elaborar-lo.

El pacte s’ha desenvolupat mitjançant sis grups que han treballat els següents eixos estratègics: accessibilitat i mobilitat, salut i suports comunitaris, educació, inserció laboral, llibertats civils i polítiques, i sostenibilitat del sistema. En total, hi han participat 153 persones que han mantingut 41 reunions.

Les propostes responen a dotze objectius principals:

  1. Inclusió i accessibilitat universal.
  2. Serveis d’atenció integral.
  3. Promoció de l’autonomia personal.
  4. Formació i inserció laboral.
  5. Protecció dels drets fonamentals.
  6. Participació activa en la societat.
  7. Educació inclusiva.
  8. Coordinació interdepartamental.
  9. Desinstitucionalització i vida a la comunitat.
  10. 10.Sensibilització i formació.
  11. 11.Finançament sostenible del sistema.
  12. 12.Accés al lleure i l’esport.

S’hi inclouen 262 mesures o reptes, entre els quals destaquen 9 a abordar de forma prioritària. Fan referència a:

  1. Habitatge.
  2. Accessibilitat en l’espai públic i el transport.
  3. Inserció laboral.
  4. Formació i sensibilització en l’àmbit educatiu.
  5. Suport i acompanyament a les famílies.
  6. Polítiques públiques i coordinació entre administracions.
  7. Participació i presa de decisions de les persones amb discapacitat i les entitats.
  8. Protocol per combatre les discriminacions.
  9. Sistema d’informació i seguiment del pacte.

Deja un comentario