El Govern actualitza el tractament prioritari dels projectes empresarials estratègics per accelerar noves inversions industrials a Catalunya

El Departament d’Empresa i Treball ha presentat una proposta de modificació de l’Acord de Govern 177/2022, que estableix els criteris per classificar els projectes empresarials com a estratègics en el sector industrial manufacturer. Aquesta reforma té com a objectiu adaptar la normativa als nous reptes de transformació industrial, accelerant els processos administratius i reduint a la meitat de temps de resolució.

Aquesta modificació també inclou una millor coordinació entre les diferents unitats del Govern, amb l’objectiu de millorar l’operativitat en la gestió i tramitació dels projectes estratègics. Els promotors hauran de garantir l’acreditació de l’aprovació del projecte en l’emplaçament seleccionat i la disponibilitat de l’espai per a la seva materialització, juntament amb el finançament del projecte.

Així mateix, cal destacar que Catalunya serà pionera a Espanya en implementar un tractament prioritari i accelerador per als projectes innovadors que desenvolupin noves tecnologies en el marc del Net Zero Industry Act en el marc del Green Deal de la Comissió Europea. Aquesta mesura posiciona Catalunya com un referent en la producció de tecnologies netes i zero emissions.

Aquesta actuació s’inclou en el paquet de mesures que es realitzen en el marc del Pla de Reforma de l’Administració i la millora dels serveis públics. La simplificació i agilització de les tramitacions són essencials per afavorir la creació de llocs de treball de qualitat i generar una prosperitat compartida per a tota la societat catalana. En el cas del tràmit per sol·licitar la consideració de Projecte Estratègic, ja està disponible en el Canal Empresa, Finestreta Única Empresarial de la Generalitat de Catalunya.

En resum, les principals novetats inclouen:

  1. Acceleració de les tramitacions administratives: es proposa millorar l’agilitat dels processos administratius, implicant els promotors en la presa de decisions sobre els projectes i la seva localització, per tal d’optimitzar els terminis de tramitació.
  2. Fabricació de tecnologies industrials de zero emissions: s’introdueixen dins dels projectes estratègics aquells que estiguin vinculats a la fabricació de tecnologies de zero emissions, alineant-se amb el Net Zero Act de la Comissió Europea i contribuint així a la descarbonització de la indústria.
  3. Nous criteris vinculats a la sostenibilitat i innovació: s’introdueixen criteris específics per als projectes relacionats amb l’economia circular, la digitalització i les energies renovables, amb l’objectiu de transformar el model industrial cap a una indústria més sostenible i innovadora. Els projectes que contribueixin a la descarbonització del procés productiu i la fabricació de tecnologies industrials de zero emissions seran considerats estratègics.
  4. Reindustrialització de zones afectades per tancaments i deslocalització: els projectes que contribueixin a la reindustrialització de zones que han patit tancaments o deslocalitzacions industrials seran també considerats estratègics, impulsant la recuperació d’activitat econòmica en aquestes àrees.

A qui va dirigit el tràmit?

A empreses que desenvolupin projectes industrials i de serveis a la producció dins l’àmbit de la indústria manufacturera, que compleixin les següents condicions:

Inversió mínima en actius fixos productius de 20 milions d’euros.

Generació o manteniment d’un mínim de 75 llocs de treball directes durant un període mínim de 3 anys.

Incorporació d’actuacions en l’àmbit de les energies renovables, la circularitat de l’economia, la sostenibilitat mediambiental i la digitalització del procés productiu mitjançant tecnologies facilitadores de la indústria 4.0.

Els projectes a les Terres de l’Ebre, comarques de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, i la vegueria del Penedès podran optar a criteris reduïts, amb una inversió mínima de 10 milions d’euros i la creació de 35 llocs de treball.

Beneficis de la consideració com a Projecte Estratègic

Els projectes estratègics gaudeixen de tramitació administrativa preferent i urgent, amb la reducció dels terminis a la meitat i sense necessitat de pròrrogues, sempre que no afectin drets de tercers. Això inclou:

  1. Instruments urbanístics i autoritzacions necessàries per a la implantació del projecte.
  2. Permisos i qualificacions mediambientals.
  3. Llicències d’obra i d’activitat.
  4. Altres autoritzacions, llicències i informes competència de l’Administració de la Generalitat o local.

Deja un comentario