El Departament d’Empresa i Treball destina 9,1 milions d’euros a impulsar la competitivitat del comerç, l’artesania i la moda

  1. El programa de subvencions 2025 s’emmarca en el Pla de competitivitat, creixement i innovació2024-2028 impulsat per la direcció general de Comerç i el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) per enfortir la competitivitat d’aquests sectors
  2. Com a novetats, el pla anual de subvencions incorpora un nou programa de suport a la transformació digital, així com una línia específica per a l’obertura de nous establiments comercials i un nou programa de suport a les polítiques comercials en els municipis de menys de 10.000 habitants. El tràmit telemàtic per demanar els ajuts s’obrirà el proper 4 de juny de 2025

El Departament d’Empresa i Treball, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) destina l’any 2025 un total de 9,1 milions d’euros a l’impuls del comerç i l’artesania. Aquests ajuts s’emmarquen dins l’estratègia del Pla de competitivitat, creixement i innovació 2024-2028 liderat conjuntament per la direcció general de Comerç i el CCAM amb l’objectiu d’impulsar el creixement d’aquests tres sectors. Com a principals novetats, el pla de subvencions incorpora un nou programa de suport a la transformació digital de les empreses, així com una línia específica per a l’obertura de nous establiments comercials i un nou programa per a les polítiques comercials globals en municipis de menys de 10.000 habitants. El tràmit telemàtic per sol·licitar els ajuts s’obrirà el proper 4 de juny de 2025.

Pla de subvencions al comerç i l’artesania per al 2025

El pla de subvencions 2025 s’articula a través de 8 programes per donar suport integral al creixement i competitivitat de les empreses del sector del comerç, els serveis i l’artesania:

1. Suport a les entitats representatives del sector del comerç: suport a les entitats més representatives del sector comercial amb representació territorial o bé entitats que agrupen empresaris multisectorials. L’objectiu és impulsar actuacions d’impacte i millorar la competitivitat del sector.

2. Suport a la xarxa associativa de comerç, artesania i moda: suport a la xarxa associativa de comerç, artesania i moda d’aquells municipis de 10.000 o més habitants amb l’objectiu de millorar la competitivitat, el creixement i la professionalització del teixit associatiu. També per al manteniment del continu comercial.

3. Millora de la competitivitat dels mercats municipals sedentaris i no sedentaris: enfortiment de la competitivitat dels mercats, facilitant la implantació d’eines per a la promoció, millora de la gestió i dinamització d’aquests equipaments municipals. Com a novetat aquest programa tindrà com a beneficiaris els ens locals, subvencionant les inversions que realitzin per millorar-ne la competitivitat i l’eficiència.

4. Obertura, reforma i millora d’establiments comercials i parades dels mercats municipals: suport a projectes d’obertura d’establiments situats a la trama urbana consolidada per tal d’incrementar l’atractiu i mantenir el continu comercial. També per a la reforma d’establiments amb un grau d’antiguitat; obertura i reforma de parades de mercats sedentaris i no sedentaris.

5. Transformació digital de les empreses per al foment del seu creixement, la seva competitivitat i la millora del seu grau de maduresa digital: suport a la incorporació de noves tecnologies digitals a les empreses comercials i a les parades de mercats municipals. L’objectiu d’aquest nou programa és impulsar el creixement empresarial, la competitivitat i millorar el grau de maduresa digital.

6. Suport als municipis per a l’obertura de nous establiments comercials i de suport a les polítiques comercials en els municipis de menys de 10.000 habitants: suport a les polítiques comercials dels ens locals per al manteniment del continuo comercial i suport a les polítiques comercials globals en els municipis de menys de 10.000 habitants. Millora de la competitivitat territorial, amb una visió enfocada a assolir els objectius estratègics de l’Agenda Urbana de Catalunya, que persegueixen complir les tres grans prioritats de país: equilibri territorial, prosperitat econòmica i equitat social.

7. Competitivitat de l’empresa artesana: suport al creixement i competitivitat del sector de l’artesania; impuls a la transformació digital, internacionalització i comercialització i; reforçament de l’estructura de les empreses artesanes, i a la gestió i processos de producció sostenible.

8. Suport als municipis en l’àmbit de l’artesania: foment a la implantació d’establiments d’activitats singulars de caràcter artesanal. Prestigi de les fires i fires-mercat d’artesania en l’àmbit de Catalunya i dinamització dels museus i centres d’interpretació amb relació amb l’artesania.

Les subvencions es podran sol·licitar a partir del 4 de juny. Tota la informació actualitzada i les indicacions per a sol·licitar les subvencions es poden trobar aquí.

Pla de Competitivitat, Creixement i Innovació 2024-2028

El Pla de Competitivitat, Creixement i Innovació 2024-2028 és l’eina estratègica impulsada conjuntament per la direcció general de Comerç i el Consorci de Comerç, Artesania i Moda per donar resposta als reptes actuals d’aquests sectors.

El pla posa el focus en la innovació, la digitalització, la sostenibilitat, la formació i l’equilibri territorial, reforçant la competitivitat de les empreses comercials, artesanes i de moda.

En l’àmbit del comerç, el pla contempla l’actualització de la regulació comercial per tal d’oferir un marc normatiu que garanteixi la igualtat de condicions entre operadors. També per adaptar la normativa a les noves tendències i hàbits de consum. Pel que fa a les actuacions de formació, es preveu l’impuls de polítiques actives per atraure talent al sector amb l’objectiu d’assegurar un relleu generacional sòlid i qualificat. Així, es preveuen iniciatives per promoure la generació de professionals en els oficis més demandats i el foment de projectes de FPO Dual arreu del territori.

Un altre dels reptes actuals del sector és enfortir la competitivitat de les empreses comercials. Amb aquest objectiu, es posen en marxa diferents instruments de finançament, facilitant el creixement empresarial i la creació de nous models de negoci. També per a l’acompanyament en el procés de transformació digital, la potenciació del continu comercial, afavorint la presència del comerç en la planificació urbana.

En l’àmbit de l’artesania, es contemplen actuacions per fomentar la imatge i el prestigi social de l’artesania catalana i la difusió del seu llegat patrimonial. També en l’acompanyament a les empreses artesanes, la captació de talent jove i la millora de la competitivitat del sector; així com en la generació de connexions entre l’artesania altres sectors productius i creatius.

El pla incideix en reforçar la professionalització del sector artesà mitjançant actuacions de formació i capacitació, la digitalització i sostenibilitat de l’activitat. La projecció internacional de l’artesania catalana i la participació en projectes de referència també estan presents al pla amb la participació activa en esdeveniments de rellevància internacional.

En l’àmbit de la moda, les línies d’actuació previstes incideixen en la consolidació el 080 Barcelona Fashion com a hub de moda internacional, potenciant la col·laboració público-privada i reforçant el vincle amb la ciutat de Barcelona. També preveu l’acompanyament de les empreses de moda i l’acceleració de projectes innovadors.

Quant a l’atracció de talent cap a les empreses, s’impulsen iniciatives per potenciar la fabricació tèxtil a Catalunya i també a la potenciació d’oficis del sector. Quant al repte de la sostenibilitat i circularitat, les línies d’actuació prevista contemplen accions per millorar el grau de circularitat i sostenibilitat de la moda catalana. També en l’impuls de la presència de les marques en mercats estratègics.

Així mateix, el pla recull actuacions transversals com són la generació de coneixement i tendències en el comerç, l’artesania i la moda; la simplificació administrativa i l’impuls de mecanismes d’avaluació de les polítiques públiques.

Podeu descarregar el Pla aquí

Calendari de presentacions del Pla de Subvencions i Pla de competitivitat, creixement i innovació 2024-2028:

·19/05/2025, 15:30h. Girona, Servei Territorial a Girona (Pl. Pompeu Fabra, 1).

·02/06/2025, 15h. Barcelona, Auditori del Districte Administratiu (Foc, 57, Barcelona) 

·03/06/2025, 10h. Tortosa, Delegació de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre (Pl. de Gerard Vergés, 1, sala Terres de l’Ebre).

·03/06/2025, 15h. Tarragona, Delegació del Govern a Tarragona (Sant Francesc, 3, sala Pau Casals). 

·05/06/2025, 13h. Lleida, Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida (Anselm Clavé, 2). 

·06/06/2025, 9h. Manresa, Cambra de Comerç de Manresa (Muralla del Carme, 17-23, edifici Can Jorba, 2a planta). 

Per assistir a les presentacions cal inscriure’s aquí

Deja un comentario