El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha refermat l’aposta del Govern pel diàleg social “per parlar i treballar plegats en tots els escenaris”, en l’acte de cloenda de la jornada “El Diàleg Social a Catalunya: Reptes i Oportunitats, que s’ha portat a terme per a presentar la nova Direcció General del Diàleg Social.
Davant dels líders dels principals agents econòmics i socials de Catalunya que han participat a la jornada, Sàmper ha afirmat que “és imprescindible comptar amb les veus de tothom”.
“El diàleg social és l’eina, l’instrument, que ens pot ajudar a trobar l’equilibri que ens permeti generar prosperitat compartida”, ha subratllat el conseller, que ha assegurat que el Govern “aposta fermament per la concertació social”.
Sàmper ha posat de relleu que “Catalunya lidera també en diàleg social”, recordant que és la primera comunitat a l’Estat que té una direcció general del Diàleg Social, i ha defensat “obrir nous espais de diàleg per facilitar la concertació social”.
“El diàleg social ens cal més que mai”, ha reclamat el conseller, “davant d’un món que ens dona la sensació que es tensa per totes bandes”.
Per tot plegat, Sàmper ha fet una crida als agents econòmics i socials perquè “com a país hem de trobar punts d’acord ja que sobre tots recau la responsabilitat de treballar per la prosperitat compartida”.
“Més prosperitat que ha de venir de ser més potents econòmicament, tenir més empreses i més llocs de treball i ésser més competitius”, ha reblat el conseller.
Nou Impuls del Diàleg Social
Amb l’objectiu de donar a conèixer el Diàleg Social institucionalitzat entre l’Administració pública i els agents econòmics i socials, el Departament d’Empresa i Treball ha organitzat aquesta jornada en què han participat els líders de les principals organitzacions sindicals i patronals de Catalunya.
El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros; el secretari general de CCOO Catalunya, Javier Pacheco; el secretari general de Foment del Treball, David Tornos, i el president de PIMEC, Antoni Cañete, han exposat els punts de vista sindical i empresarial sobre el diàleg social en el decurs de la jornada inaugurada pel secretari de Treball, Paco Ramos.
En concret, Ramos ha fet una crida a les parts involucrades a “estar disposades a comprometre’s i a cercar solucions que beneficiïn el bé comú, més enllà dels seus interessos individuals”.
“El diàleg social ha d’estar orientat a assolir resultats concrets perquè pot ajudar a resoldre conflictes laborals, socials i polítics de manera pacífica i constructiva”, ha subratllat el secretari de Treball.
D’altra banda, en el si de una taula rodona moderada pel director general del Diàleg Social, Ricard Bellera, la jornada ha comptat amb les intervencions d’Eduardo Rojo Torrecilla, catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UAB; d’Helena Ysàs Molinero, professora de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UAB i secretària de l’Institut d’Estudis del Treball; i d’Elena Pérez Barredo, viceconsellera de Treball del Govern Basc, que han centrat el tema en l’alça del diàleg social en l’àmbit europeu; l’aportació del diàleg social a les polítiques públiques; i el valor de la Mesa del Diàleg Social a Euskadi, respectivament.
Nova direcció general del Diàleg Social
Adscrita a la Secretaria de Treball del Departament d’Empresa i Treball, i dirigida per Ricard Bellera, la direcció general del Diàleg Social creada pel Govern té les següents les funcions:
- Promoure el diàleg social permanent per al disseny i l’aplicació de les polítiques socials, econòmiques i d’ocupació en les administracions i entitats públiques adscrites.
- Elaborar amb els agents socials la proposta de pla anual i prioritats del diàleg i la concertació social.
- Monitorar el diàleg social a l’Administració de la Generalitat de Catalunya i les entitats integrants del seu sector públic, i d’elaborar el mapa i la memòria anual.
- Facilitar l’accés a la informació necessària per al diàleg social als agents socials, així com de les iniciatives legislatives.
- Promoure la col·laboració entre els agents socials en els àmbits estatal i europeu.