
El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha aprofitat el viatge d’aquesta setmana a la Xina per reunir-se amb directius de la companyia Dynanonic, que lidera el desenvolupament i producció de materials avançats per a bateries. Amb aquesta trobada, el titular d’Empresa i Treball ha reforçat els llaços entre Catalunya i la companyia xinesa, que està treballant en un projecte d’establiment productiu a Catalunya.
Recentment, Dynanonic i l’empresa ICL, dedicada a l’extracció i tractament de minerals, van anunciar un acord per invertir conjuntament 285 milions d’euros en unes noves instal·lacions a Sallent (Bages). En concret, aquesta planta s’especialitzarà en el fosfat de ferro i el liti, components clau per al desenvolupament de bateries elèctriques per a la indústria de l’automoció.
En aquest sentit, el conseller Sàmper ha reiterat que aquest projecte “ens situa en l’objectiu de sobirania en la producció de materials estratègics i que impulsa la cadena de valor de la mobilitat elèctrica”, ja que s’alinea amb els objectius del desplegament del Pla d’impuls al vehicle elèctric presentat pel Govern el passat mes de febrer. També ha destacat que “aquesta forta inversió és molt important per al territori, perquè durà creació directa i indirecta de llocs de treball de qualitat”.
Amb seu a Shenzhen, Dynanonic ha consolidat la seva posició com un actor clau en la cadena de subministrament de bateries, proveint materials crítics per a vehicles elèctrics i solucions d’emmagatzematge d’energia sostenible.
Amb aquesta visita finalitza la missió institucional que des d’aquest dilluns ha portat el conseller Sàmper fins a Shanghai, Wuhu, Liyang, Huizhou, Dongguan, i Shenzhen, acompanyat pel secretari general, Pol Gibert, i el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró. La delegació catalana també ha estat integrada per la directora a la Xina de l’agència per la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ), Madrona Marcet, i la responsable del China Desk, Qiaoshan Xue.
L’agenda del viatge institucional ha inclòs diverses reunions de treball amb empreses xineses de la indústria de la mobilitat i les bateries com ara l’automobilística Chery, i SMM Information & Technology, que ha anunciat l’acord per escollir Barcelona com seu d’un congrés de referència en l’àmbit de les bateries de ions de liti.
Relacions comercials entre Catalunya i la Xina
En els darrers cinc anys, la inversió estrangera a Catalunya procedent de la Xina ha assolit els 1.279 milions d’euros, una inversió que ha suposat la creació de més de 2.300 nous llocs de treball, segons dades d’ACCIÓ a partir de l’fDi Markets del Financial Times. Actualment, hi ha 200 filials d’empreses xineses establertes a Catalunya.