El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha inaugurat aquest matí la fira Integrated Systems Europe (ISE), el congrés de solucions innovadores en l’àmbit audiovisual. Fira de Barcelona acull aquest gran saló des d’avui i fins al pròxim divendres. L’any passat va reunir gairebé 74.000 visitants de 160 països, i es calcula que va tenir un impacte econòmic de 468 milions d’euros.
L’ISE s’ha consolidat com el segon congrés més important que se celebra a Catalunya, lleugerament per sota del Mobile WorldCongress. I no només s’ha consolidat, sinó que s’ha convertit en un revulsiu per aquest sector estratègic i de futur per a Catalunya. Segons un estudi d’ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat, en col·laboració amb el Clúster Audiovisual de Catalunya, el sector ha augmentat un 14% el volum de negoci durant l’últim any, fins als 8.636 milions d’euros, una xifra que equival al 3% del PIB. En conjunt, el sector reuneix 4.161 empreses, un 4% més que fa un any, i dona feina a 41.866 persones. Les dades de l’informe mostren un sector madur, on el 62% de les empreses comptem amb més de 10 anys de vida. A més, disposem d’un ecosistema del sistema de startups que s’ha duplicat els últims anys, fins a les 335 empreses emergents.
El conseller Dalmau ha destacat la importància de la celebració de la fira audiovisual més important del món a Catalunya i ha destacat que aquest és un senyal més de la voluntat del Govern català “de tornar a liderar econòmicament Espanya i desplegar tot el seu potencial”. A més, ha assenyalat que aquest fet “no ha de fer por a ningú” i que el Govern té l’objectiu de “parlar amb tothom, des del respecte i des de totes les institucions per fer política útil al servei de l’economia i de la ciutadania de Catalunya i de la resta d’Espanya”.
Així mateix, Dalmau ha agraït la confiança de l’ISE “que prova la capacitat del nostre país d’organitzar esdeveniments internacionals de referència, amb el turisme de negocis tan important per fer créixer el nostre país”. En un any que el cinema català ha aconseguit grans èxits com El 47 o La Casa en flames.
Durant la inauguració del Saló Dalmau ha estat acompanyat pel conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i la consellera de Cultura, Sònia Hernández, a més del director general de l’ISE, Michael Blackman, i el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, entre altres autoritats.
Catalunya, el 5è territori amb més empreses participants
Aquest any un total de 85 empreses catalanes participen en aquest saló. Aquestes empreses tenen una facturació agregada de 1.000 milions d’euros i són responsables de 5.000 llocs de treball. Catalunya és el 5è territori amb més empreses participants, per darrere de la Xina, Alemanya, Estats Units i Regne Unit, i per davant dels Països Baixos, Itàlia i França. Tots aquests indicadors posen de manifest la importància estratègica de captar congressos de primer nivell a escala internacional.
Un estand propi per fer visible la creativitat digital catalana
La Generalitat tindrà un any més un espai destacat a la fira audiovisual a través del Pavelló Catalunya, liderat per ACCIÓ amb la col·laboració de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). L’estand té, com a principal novetat, una pantalla corba en 3D a la part més visible del pavelló. Aquesta pantalla, que genera un efecte immersiu, compta amb la tecnologia d’IA i permet la interacció dels visitants. El contingut que ofereix la pantalla és la radiografia del sector audiovisual català, amb l’objectiu de posicions l’ecosistema d’aquest sector i captar l’atenció i interès dels visitants internacionals.
L’estand acull aquest any 32 empreses catalanes, 24 de la mà d’ACCIÓ i 8 de l’ICEC, i hi presenten les seves solucions innovadores, a més d’estar en contacte amb els professionals acreditats que visiten la fira. Bona part del pavelló està dedicat a l’OpenInnovationChallenges, un espai destinat a reunions de negoci ràpides perquè les empreses i startups puguin donar resposta a diversos reptes tecnològics. Es preveuen més de 300 reunions de negoci entre empreses d’uns 40 països.